Koffilerova (Schmalova) textilka - nejstarší textilka v Brně

Rok 1763 byl pro brněnský textilní průmysl klíčovým. Tehdy byla v katastru předměstské obce Velká Nová ulice - jinak v dnešní Lidické ulici - zprovozněna první textilní manufaktura.

Tato továrnička se během následujících dvaceti let rozrostla ve velmi prosperující podnik, kde se v době největšího rozkvětu tkalo až na sto dvaceti stavech a výrobky se odtud vyvážely i na vzdálené zahraniční trhy. Z ulice továrna činila dojem běžného klasicistního domu, na protáhlé parcele však budovy byly uskupeny kolem tří nádvoří.

Koffilerova (Schmalova) textilka

Soukenickým mistrům a části dalších zaměstnanců poskytl majitel Jan Leopold Köffiler bydlení v domcích, které navazovaly přímo na textilku. Vznikla tak nestarší dělnická kolonie v Rakouských zemích. Původně byla nazývána Červená ulice – později byla její část pojmenována jako Schmalova – podle dalšího majitele – a původně Koffilerova zaměstnance Jindřicha Schmala.
Zřejmě z nepochopení původu názvu se ze Shmalovy po vzniku republiky stala Mezírka. Původní textilku nahradila koncem dvacátých let novostavba hotelu Slovan, rovněž dělnická kolonie začala být asanována již za první republiky – a zbývající část pak do svého definitivního zániku v padesátých letech za příliš dobrou adresu neplatila. Budovy se změnily zcela, do značné míry však respektují průběh původních parcel – třeba spojení Mezírky s Lidickou zůstává nadále poněkud neobvyklé - a to přes pasáž hotelu.

A jak vypadá stav textilního průmyslu v Moravském či Rakouském Manchesteru dnes? Místo výčtu brněnských textilek, které postihla konverze nebo dokonce demolice raději jeden ilustrativní příklad...

Měl jsem jednu velmi oblíbenou košili. Jednoduchého střihu, bez límce. Časem však dosloužila. Prostě mě napadlo nechat si ušít kopii. „Když přinesete látku, nebude problém“ bylo mi řečeno v jedné firmě, zabývající se úpravou oděvů. Jenže sehnat kus zdánlivě obyčejné, jednobarevné látky už problém byl, dokonce neřešitelný. Problém bylo vlastně dopátrat se i prodejny kde „metráž“ prodávají.  A?... Nic! Nabídka takřka nulová. Ne všechno co fungovalo dřív alespoň trochu obstojně, funguje i dnes.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tomášek | pátek 21.10.2016 13:38 | karma článku: 12,23 | přečteno: 277x