Jak vzniká bílkovina

Bílkoviny jsou vlastně všude kolem nás - živočichové - rostliny - ale co to je a jak vznikají, to například mě zas tak jasné nebylo... Myška a sýr ... správný popud pro zkoumání bílkovin. 

rozcestník lékařství a biologie rostlin

Jak vzniká bílkovina (tento příspěvek)

Skřítkův mlýn a jak poznat kopřivy... - Blog iDNES.cz

pícniny a luštěniny Mechanika KFD slovesně - aneb jak se sbírají brambory a vaří bramborový guláš - Blog iDNES.cz

Registrace k očkování proti koronaviru, rezervace termínu, náhradní certifikát - Blog iDNES.cz

Zachránil tisíce lidí, uznání se nedočkal. Janský krevní skupiny objevil náhodou (msn.com)

 

Místo, kde se bílkoviny vytváří, se nazývá buňka - rostlinná, živočišná. A když je zmíněna buňka - tak je na místě zmínit i základní látku - totiž nukleovou kyselinu. V jádru buňky je to deoxyribonukleová kyselina, běžně označovaná DNA - mimo jádro Ribonukleová kyselina RNA, ať už jako přímá součást cytoplazmy zastoupená v ribozomech, nebo přenesená z DNA v jádře jako transferová RNA - tRNA. 

Stavebními kameny nukleových kyselin jsou nukleotidy - což jsou molekuly organických prvků, které si lze představit jako korálky navlečené na vlákně - DNA dvojitém - RNA jednoduchém - a to ovšem nepravidelně, takže vzájemnou kombinací vzniká například genetická informace. 

Nukleotidů je celkem pět - v DNA  Cytosin (C), guanin (G), adenin (A) a thymin (T), v RNA místo thyminu uracil (U). DNA se v jádru buňky sama obnovuje - tento děj se nazývá REPLIKACE - nebo jistá část této nukleové kyseliny od jádra oddělí a  od prochází stěnou jádra buňky - už jako pozměněná RNA - nazývaná mRNA - česky mediátorová, anglicky messenger. Tato kyselina je ovšem velmi krátkodobá a v cytoplazmě se upravuje na tRNA.

Z nukleotidů se vytváří trojice zvané kodony - nebo antikodony - pokud vychází z ribozómů - tedy rRNA. Mezi těmito shluky dochází k výměně vazeb - uvolňují se s původního vlákna nukleových kyselin - a dochází k tzv. přepisu - či překladu na aminokyseliny. Tento děj se nazývá TRANSLACE. Z řetězců aminokyselin se utváří právě bílkoviny. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny a jejich různé variace. Nukleotidy se ovšem nikam neztratily - a fakticky vzato stále tvoří stavební jednotku aminokyselin. Bílkovin je mnoho druhů a plní mnoho zadání - to by ovšem byla jiná kapitola...

PS - v textu mohou být zjednodušení a nepřesnosti - doufám, že ne zásadní JT

PPS - díky za informace a upřesnění v poznámkách, v textu jsem provedl ale jen pár drobných úprav - sporná místa viz poznámky v diskusi JT

Autor: Jan Tomášek | pátek 23.8.2019 17:06 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1168x