Hvězda - trojúhelník 2 (Co se děje kolem elektřiny 7, Cesty elektrické energie 12)

Tedy zásadní korekce předchozího příspěvku na téma přepínače hvězda trojúhelník - zejména co se týče posloupnosti na jakém funguje napětí a s jakým výkonem.
alternativní zdroje elektřiny

rozcestník AC motor a stroje na silnoproud

Hvězda - trojúhelník (Co se děje kolem elektřiny 5, Cesty elektrické energie 11) - Blog iDNES.cz

Hvězda - trojúhelník 2 (Co se děje kolem elektřiny 7, Cesty elektrické energie 12) - tento příspěvek

Mechanika DPM 2 - elektro MFE 5 - výkon a kruhový diagram, asynchronní motor s kotvou - Blog iDNES.cz

AC nebo DC motor? tzv. válka rozvodů Industriální Kroměříž - Malá vodní elektrárna Strž firmy Křižík a Simonova továrna - Blog iDNES.cz

rozvody, jištění a spínání Cesty elektrické energie 2,5 - dálkové rozvody a jištění vysokého napětí - Blog iDNES.czrozvody, jištění a spínání Cesty elektrické energie 6 (pojistky) - Blog iDNES.cz Sokolnice a transformační stanice Lesná - Blog iDNES.cz

transformátor Cesty elektrické energie 10 - o transformátorech 1 - rozdělení transformátorů - Blog iDNES.cz (tento příspěvek)
transformátor Cesty elektrické energie 10 - o transformátorech 1 - rozdělení transformátorů (upraveno) - Blog iDNES.cztransformátor Cesty elektrické energie 10 - o transformátorech 1 - rozdělení transformátorů (verze 3) - Blog iDNES.cz

Hvězda - trojúhelník 2 (Co se děje kolem elektřiny 7, Cesty elektrické energie 12)

 

 

Výkonová posloupnost a rovněž posloupnost ve výši napětí by opravdu měla směřovat od hvězdy ke trojúhelníku - jak naznačují i poznámky u předchozího příspěvku.

Stanovení hodnot je pravděpodobně méně komplikované u zapojení TROJÚHELNÍK   - tomuto zapojení ostatně odpovídají i třívodičové rozvody vysokého a velmi vysokého napětí.

Výše mezifázového (sdruženého) napětí

mezi sousedními vodiči - případně na přívodu - či výstupním kontaktu transformátoru nebo točivého elektrické stroje by měla být prostou třetinou amplitudy sinusovky elektrické proudu - možná názorněji dvěma třetinami půlamplitudy.

Jistá potenciální námitka by mohla být směšování napětí a proudu - ovšem s jistými výhradami i snad takto možno.

Co se týče zapojení s nižším výkonem - HVĚZDA  odpovídající napětí - tedy  fázové napětí k nule by zcela nejtriviálněji mělo vycházet jako polovina mezifázového - podle všeho se však zde na místo běžného lineární součtu (či rozdílu) uplatňuje vektorový součet - jak i naznačuje fázorový diagram na kterém se vektor středního vodiče odklání od osy o 30 stupňů - prostým odhadem funkcí sinus - či cosinus by fázové napětí být asi o jednu třetinu vyšší než polovina maxima fázového napětí - tedy asi čtyři devítiny půlamplitudy

 

Dále - alespoň stručný nástin s jak by mohl přepínač fungovat po konstrukční stránce.

 

Zatímco u méně výkonného zapojení HVĚZDA se uplatňují kontakty přepínače (používá se označení odbočky přepínače) u zapojení TROJÚHELNÍK se uplatňují odbočky se dvěma protilehlými kontakty na odbočkách (možná spíše na lamelách) - vyvedených z přepínače.

Dále se přepínací systémy liší zda jsou zkonstruována jako voličový - jinak odporový přepínač - nebo jako stykový přepínač na bázi tlumivky.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tomášek | úterý 15.12.2020 12:09 | karma článku: 9,39 | přečteno: 720x