Čarovná rybí kostička

Další příspěvek z nemocničního prostředí, který  velmi volně navazuje na „Zápisky z nemocniční chodby“.

I.

Svítá, zvolna přibývá dne…

Za chvíli se  objeví  sestry, tyto zvěstovatelky nového dne a  se svým zpytavým pohledem mě vyženou mě do sprch. Časem jsem si zvykl a dokonce jsem začal být zvědavý, která to bude. Ale ranní sprška skončí a den se opět začne vléct.

Snídaně, oběd, večeře...

I vyčkávat se musí umět.  Možná se nad zataženou oblohou protrhnou mraky a přece jen vykoukne ještě nesmělé, už skoro jarní slunce. Zaslechl jsem třeba stesky na počasí i v publiku u televize.

Ne, už ani reklamy mě nevadí, stejně se ztlumí zvuk.

Sedět, držet krok a moc nepřemýšlet. Třeba ve výtvarné dílně se mi jednou docela zadařilo. Nakreslil jsem rychle obrázek mostu a příslušná terapeutka nezaváhala a hned ho pověsila na nástěnku. Nebo – z jiného soudku – zase kolega z šicí dílny. Řekl, že si celou dobu luštil křížovky. No problem.

Když jsme nakousli výtvarku, tak jednou jsem si kreslil i s psycholožkou. Ještě mladá a taková pěkně okatá.  Zřejmě usoudila, že se semnou slovně moc nedomluví, a proto radši budem kreslit. Já černou, ona zelenou tuší. Musím uznat, že mě překreslila. Její kresba listoví byla ladnější a jemnější než moje truhla. Tu jsem k její nelibosti roztrhal.

Dnešek je dnem vizity. Ten doktor se možná minul povoláním, klidně mohl být hercem. Vypadal skoro jako kluk s těmi dlouhými vlasy. Dneska to vezmu z opačné strany – pronesl rozverně a sedl si na sousedovu postel. Vaše potíže, jsou psychosomatické! Tak já vám to zopakuji ještě jednou. Vaše potíže, jsou psychosomatické! Vaše potíže, jsou psychosomatické!

Pak přešel ke mně. Ano - už je to pryč!.

II.

Ještě, že ženy mají lepší vyřídilku, a občas se sejde pár nás bývalých spolužáků ze základky.

Něco se sečte, něco odečte. Já vím, zase jsem nevyřídil jistý vzkaz.

Je to jako v té pohádce o rybí kostičce. Její kouzelná moc může zasáhnout pouze jednou a v pravý čas.

III.

Hlásili změnu na letní čas a přitom bylo už týden po. Zřejmě šlo o vysílání ze záznamu, ale záminka pro otázku by tu byla.

 

literární večer na téma psyché

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.302275607044198&type=3

Autor: Jan Tomášek | úterý 20.12.2016 3:41 | karma článku: 8,27 | přečteno: 150x