Volby většin vytvořily většinu

S lehkým úsměvem sleduji komentáře výsledků voleb v hlavních médiích. Ze samotných výsledků nadšen nejsem, ale mám dojem, že vzkaz voličů je celkem zjevný. Dvě třetiny obyvatel ČR nechtějí migranty, euro, ani větší integraci EU.

S lehkým úsměvem sleduji komentáře výsledků voleb v hlavních médiích. Ze samotných výsledků nadšen nejsem, ale mám dojem, že vzkaz voličů je celkem zjevný. Pokud pomineme to, že se hlavním středobodem uplynulých voleb stala osoba pana Babiše jako taková (s ním či ne s ním), hlavními tématy voleb byly migrace, euro a vztah ČR k EU. Podle průzkumů veřejného mínění přibližně dvě třetiny obyvatel ČR nechtějí přijímat migranty (a už vůbec ne pod diktátem někoho z venku), riskovat přijetí eura a nechtějí ani větší integraci ČR v rámci EU.

Strany, které vsadily na tato témata a v konsenzu s většinovým názorem společnosti, získaly většinu mandátů. Zda to je dobře či nikoliv, to nyní nikdo z nás netuší, ale lid (démos) takto rozdal (demokraticky) karty a očekává, že budou politici konat tak, jak si lid přeje. A ačkoliv to nyní vypadá, že se nikdo s nikým nedomluví, ještě nikdy nebylo, aby nějak nebylo. O plnění slibů a metodách jednotlivých stran si samozřejmě uděláme obrázek časem.

Ačkoliv nejsem velkým příznivcem Senátu, ukazuje se, že v situaci, která by potenciálně mohla nyní nastat, může právě Senát sehrát důležitou roli pojistky v dalším společenském vývoji. Pojistky, která by měla zabránit extrémním situacím. Ostatně v tomto duchu je koncipována česká ústava. Více o ní se můžeme dovědět od Vojtěcha Cepla, jejího duchovního tvůrce, v tomto velmi poučném dokumentu: http://www.ceskatelevize.cz/…/208452801410012-vzkaz-vojtec…/

Je smutné, že ačkoliv je důležitost řešení výše uvedených témat logická, ve volbách naprosto ustoupily do pozadí jiné důležité věci, které bude potřeba urychleně řešit v následujícím volebním období, např. hrozící masivní úbytek učitelů na ZŠ, praktických lékařů a masivní investice do armády. Ale to nechme na jindy.

Autor: Jan Tichý | pátek 3.11.2017 15:58 | karma článku: 15,65 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55

Jan Tichý

Milion chvilek pro literaturu

18.6.2019 v 23:01 | Karma: 15,02