Moč dog

Je potřeba, aby se o slovo při hodnocení správného výkladu legislativy přihlásil nějaký správný a důvěryhodný hlídací pes, který ve správný okamžik vykoná potřebu nad nevyvoleným kandidátem.

„Bylo by absurdní, abychom započítávali do limitu kandidáta i to, když se v jeho prospěch (či neprospěch) budou vyjadřovat ostatní kandidáti,“ řekl Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Ať už si o nekampani Miloše Zemana a jejím financování myslím cokoliv, tento přístup dohledového úřadu zcela jistě přispěje k ještě větší férovosti politické soutěže a prostředí obecně. Asi tak, jako k její transparentnosti přispěly spekulace kolem rozhodnutí Ministerstva vnitra ohledně sběru podpisů od poslanců a senátorů pro prezidentské kandidáty.

Anebo. Díra po Čapím hnízdě Andreje Babiše ve výši 42 milionů Kč, o které se ještě neví, jestli vůbec vznikla a už vůbec se tedy neví, kdo ji případně zaplatí, je problém. Naopak jiná a skutečná díra způsobená likvidací vepřína v Letech, která je na bázi humanity zabalená do památníku v ceně 450 milionů Kč, kterou stvrdil podpisem ministr minulé vlády Herman a kterou zcela jistě zaplatí daňoví poplatníci, je podle všeho v pořádku.

Jelikož se viditelně výklady zákonů a všerůzných pravidel účelově liší, je potřeba, aby se o slovo při hodnocení správného výkladu legislativy přihlásil nějaký správný a důvěryhodný hlídací pes, který ve správný okamžik vykoná potřebu nad nevyvoleným kandidátem. Prostě pes, který se nezávisle vyčůrá tehdy, tam a na toho, na koho se to zrovna politicky hodí. Zkrátka MOČ DOG.

Ale pokračujme…

Všichni vědí, že stát se dnes v důsledku procesní složitosti řídit prakticky nedá. Obce, kraje, Poslanecká sněmovna, Senát, prezident. Stejně složitě ne/fungují soudy. Prakticky každé rozhodnutí může být nadřízeným orgánem vetováno. A to dokonce několikrát a i zpětně. Podle pouček z managementu se logicky nabízí snížení počtu stupňů řízení. To však nejde.

Oficiální stanovisko zní:  Pozor, zvýšilo by se tím riziko koncentrace moci!

Chápu, takže radši nebudeme dělat nic, než aby hrozilo, že to někdo - nedej bože – řídit bude. Úžasný přístup. S tím se dá opravdu vybudovat funkční společnost. Důvěra ze společnosti přímo prýští.

Skutečnost: Jejda, vždyť přece tolik lidí by přišlo o svůj džob!

Chápu, řezání přece nikdo nemá rád. Teda pokud nejde o vánoční stromky, což ale není tento případ.

A také se řada chytrých a studovaných odvolává na demokracii a nezávislost. V reálu to funguje asi tak, že kde chybí argumenty typu špatného zdraví či horkého hnízda lídra, nastoupí lidskoprávní organizace a polonáboženské ideologie. Jejich argumenty jsou prakticky nevyvratitelné, protože jsou přece humanistické.

Rétoricky kde kdo požaduje změny, ale ty reálně udělat nelze. Proč?

Dnešní společnosti, která je zaslepena politickou korektností (kamarád mi tento pojem správně přeložil do češtiny jako vypočítavou zbabělost), podle mého názoru chybí silná osobnost. A sotva se objeví někdo, kdo by se silnou a známou osobností stát mohl, je z něj mainstreamem okamžitě udělána mršina. Proč?

Lidé závislí na příjmech, dotacích a podporách z veřejných zdrojů státu (studenti VŠ, mnozí úředníci, sociálně přizpůsobiví, podnikatelé s chudobou atd.), lidé závislí na příjmech z EU (europoslanci, hodnotitelé projektů v rámci OP, ROP atd.) a mnozí další, kteří jsou na tyto lidi všelijak navázáni, mají zjevný zájem na tom, aby naše země zůstala hrdá a nezávislá. Tak nezávislá, jako jsou oni nezávislí na léta budovaných penězovodech.

Možná jste zaregistrovali názor Alaina Delona na dnešní svět:

„Život už mi moc nepřináší. Už jsem všechno poznal a viděl. Především ale nenávidím tuto dobu, je mi z ní na zvracení. Někteří lidé se mi hnusí. Vše ovládá lež, všechno je překroucené. Lidé se navzájem nerespektují a nedrží slovo. Záleží jen na penězích. Po celé dny se omílají jen nějaké zločiny. Vím, že tento svět opustím bez lítosti,“ konstatoval modrooký idol žen několika generací.

Na závěr si troufám citovat pana Hynka, bohužel neúspěšného prezidentského kandidáta: „Hlavní je bezpečnost. Pokud není bezpečnost, vše ostatní je nedůležité.“

P.S. Autor článku ve volbách do PS 2017 nevolil politické hnutí ANO a v 1. kole prezidentské volby 2018 nevolil Miloše Zemana.

Autor: Jan Tichý | úterý 16.1.2018 10:50 | karma článku: 13,69 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55

Jan Tichý

Milion chvilek pro literaturu

18.6.2019 v 23:01 | Karma: 15,02