Hejna včel

Zatímco minulý souboj byl spíš v rovině, která mocenská skupina zvítězí (zda-li Zemanovci či ti od Schwarzenbergů), dnes je to spíš o tom, zda-li se podaří té předchozí vítězné skupině moc odebrat.

… my jako hejna divejch včel, jedeme dál…

Hejno divejch včel letí českou krajinou. Čím dál tím častěji zastavuje tam, kde cítí zisk, ale většinu času letí takovou rychlostí, jež mu znemožňuje řešit koncepčně strategické věci. A jak zpívá ve své písni Honza Nedvěd „ … už zase bohatejch je spousta, a čím víc peněz, lásky míň, my jdeme dál.“

Jak je vidět, i taková relativní banalita, kterou Indiáni řešili u totemu bojem „na život a na smrt“, o zvířatech ani nemluvě, není v dnešních podmínkách jednoduchá. Přitom zvolit nejsilnějšího (a tudíž většinově respektovaného) vůdce by měla být priorita celého roje (hejna, smečky, stáda…). A to jak z důvodů uvnitř smečky, tak z důvodů externích. Minule to bylo téměř 50:50, letos tomu asi nebude o moc jinak.

Zatímco minulý souboj byl spíš v rovině, která mocenská skupina zvítězí (zda-li Zemanovci či ti od Schwarzenbergů), dnes je to spíš o tom, zda-li se podaří té předchozí vítězné skupině moc odebrat. Přiznám se, že je mi tak trochu líto pánů Schwarzenberga i Drahoše, neb podle mne oba slouží jako prostředníci mocenského boje. Oba tak trochu mimo tyto vlivové skupiny. Doufejme, že nevědomky. Tak jak tak, ten první se měl stát loutkou v rukách liberálů, ten druhý má primárně zabránit nástupu ANO k moci. Zda-li je to dobře či nikoliv, ukáže až budoucnost. Současný prezident Zeman je samozřejmě kapitolou sám pro sebe. Všichni víme.

Ironicky by se dalo dodat, že ani jeden ze zbývajících kandidátů na prezidenta ČR 2018 – Zeman a Drahoš – nemají ty správné předpoklady stát se tím správným prezidentem. Ani jeden z nich totiž nedělal ani kotelníka, ani nebyl zavřenej.

Ať už to dopadne jakkoliv, je zřejmé, že české hejno včel si není schopno určit uznávaného vůdce, který by získal drtivou většinu hlasů. Že po volbě schytá vítěz žihadla protivníků, to je všem nad míru jasné. A podobně jako i jinde ve světě vyhrává čím dál tím více politický marketing, než věcné argumenty.

Přijde mi úsměvné, že i pokud by se Miloši Zemanovi podařilo obhájit post prezidenta, společně s Václavem Klausem a jeho dvěma volebními obdobími by tito dva pánové společně vládli České republice pouze polovinu doby, jakou seděla na trůně Marie Terezie.

Autor: Jan Tichý | pátek 19.1.2018 16:44 | karma článku: 10,73 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55

Jan Tichý

Milion chvilek pro literaturu

18.6.2019 v 23:01 | Karma: 15,02