Lipo se ptá: Dámy a pánové, kdo z vás to má?

Před pár dny vydal debutovou desku liberecký Lipo. To je ten kluk, co v roce 2009 přeskočil mantinely úzkého regionálního hip hopového hřiště, když s uskupením BPM (Básníci před mikrofonem) získal žánrovou cenu Anděl. A nejen v Liberci pak na podzim 2010 zaznamenal masový sukces s předvolebním "protestsongem" Pozdravy z Liberce.

Teď má tedy Lipo první regulérní sólovou desku a je to šlágr. V mainstreamových rádiích (rotuje třeba na ultrapopové Evropě 2) i na internetu. Skladba Ležím v tvé blízkosti, na které hostuje vokalistka Debbi, bodovala v hitparádě na Óčku a na youtubu už u ní počítadlo ukazuje víc než 1,5 milionu (!) shlédnutí. Dámy a pánové, kdo z vás to má?

Ten úspěch je docela zvláštní. Lipo totiž předkládá nepřekvapivý mix rapu, hip hopu, popu a r´n´b. Je tam spousta klišé (víceméně celé je to o lásce, romantice atd.), blockbusterový klip s Debbi vypadá ze značné části jako kdyby ho točili v prodejně IKEA apod.

Čím tedy tenhle sympatický liberecký hoch učaroval pubescentním davům? Myslím, že v tom asi hraje roli autorova upřímnost. I když je Lipova deska ve své podstatě střední proud, nevypadá vykalkulovaně. Je jedno, jestli zrovna dělá v klipu "drsná" rapová gesta anebo recituje "láska lidí je dar, jak křehký pohár vína". Obojí je kupodivu uvěřitelné.

Na první pohled / poslech je patrné, že Lipo není nějaký umělý marketingový produkt. Svůj úspěch si odmakal, jeho cesta, jakkoliv teď zatáčí do komerčních končin, je sice zřejmě velmi dobře promyšlená, ale navzdory tomu pořád ještě autentická. Jak říkají hopeři: To cením, respect!

Současně je asi třeba říct, že když se tu v titulní skladbě deklamuje "Mám právo chtít od hip hopu víc než jen zábavu", tak to sice zní ambiciozně (pokud jsem tedy textu správně rozuměl), ale není to ještě úplně na místě. Víc než zábavu Lipo zatím nenabízí.

Autor: Jan Stránský | úterý 17.4.2012 7:16 | karma článku: 8,41 | přečteno: 1541x