Soudruzi z Číny a naše servilní snaživost

Nikomu už dnes zjevně nepřijde divné obchodovat se zemí, která má podle všeho pořád nevyřešené problémy s dodržováním lidských práv. Nuže OK, byznys je byznys. Na jablonecko - pej-chajském komplotu (v Jablonci byla teď dva dny spřátelená čínská delegace z města Pej-Chaj, která si kromě jiného obhlížela zdejší bižutovárny) je ale přesto něco zvláštního, totiž podlézavost našich komunálních politiků.

Jablonecký primátor Petr Beitl vítá čínské soudruhy s otevřenou náručí.Ota Bartovský, MF DNES

Aby náhodou nenaštvali svoje čínské soudruhy (kterým je to přitom, řekl bych, upřímně jedno), odmítli před časem na radnici vyvěsit tibetskou vlajku. Symbolicky se tak postavili na stranu Číny, která Tibet systematicky decimuje. Tenhle typ servilní snaživosti je obzvlášť nehezký.

Jablonecký primátor k tomu prý na zastupitelstvu řekl, že považuje vyvěšování tibetské vlajky za pokrytectví. „Neviděl bych tam rovnici, že když nevyvěsíme vlajku, že neuznáváme lidská práva. Tu problematiku jsem studoval a myslím si, že je velmi složitá. Stavět se otevřeně na jednu či druhou stranu městu nepřísluší,“ citoval ho server Naše Jablonecko.

Hmm, řekl bych, že Jablonec se svým rozhodnutím postavil na rudou barikádu dost zřetelně. A já si přitom naivně myslel, že byl pan Beitl zvolen za liberální ODS, nikoliv za bolševiky, jak by to teď podle jeho postoje mohlo vypadat...

V kontrastu s jabloneckým alibismem vyniká statečnost Václava Havla, který kdysi jako vůbec první „západní“ prezident přijal dalajlámu, ačkoliv mu rovněž vyčítali, že tím českým fabrikám kazí kšefty.

Člověka v té souvislosti napadá, kam až jsou v Jablonci ochotní zajít kvůli vidině zisku. Co třeba až bude v ekonomickém laufu takový Írán? Zavřou v Jablonci všechny masny s vepřovým, popřou holokaust a nakáží místním ženám nosit burky, aby se líbily Ahmadínežádovi?

Autor: Jan Stránský | středa 23.5.2012 8:30 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1485x
  • Další články autora

Jan Stránský

Zase cikánské lágry?

30.4.2012 v 8:05 | Karma: 27,53

Jan Stránský

E-kuřákovo martyrium

20.4.2012 v 7:32 | Karma: 20,73