Psycho

Sprchová scéna z filmu Psycho je velmi dobře známa. Jak by ale tato scéna vypadala v českém prostředí?

Milý čtenáři, jistě je ti velmi dobře známo, že lidé z mnoha důvodů – více či méně rozverných či malicherných – zavírají oči, např. v očekávání věcí příjemných či v očekávání věcí nepříjemných. Nic proti této praxi, jsou však situace, kdy se to nemusí vyplatit, což se ostatně stalo i autorovi těchto řádek.

A bylo to tak: po návratu do apartmá na mě tehdy přišla taková nálada podivná a neodbytná, snad by se dalo říci až upocená a lepivá. Zkrátka a dobře zatoužil jsem po očistné koupeli, po proudu vody, který umí tolik osvěžit a zbavit člověka oněch upocených a lepivých nálad. Koupelna se prezentovala tím nejlepším možným dojmem. Měla rozměry menšího pokoje a byla vybavena mramorovým umyvadlem, proskleným sprchovým koutem, kachličkami s antickým vzorem, vyhřívanou podlahou, fénem, bohatým sortimentem ručníků, mýdel a šamponů, ba i žínkou a ježkem. Oficiálně bych samozřejmě proti takovému luxusu protestoval, jelikož se ale nikdo jiný kromě mě v okolí nenacházel, tak jsem se s ním smířil.

Odložil jsem tedy své svršky i spodky a v očekávání věcí příštích jsem vstoupil do pracovního prostoru. Jak již bylo předestřeno, prostor ten byl prosklený a dokonale průhledný, takže vzbuzoval různé snad až hříšné představy. Ty jsem však s ledovým klidem filosofa zanechal ve vnějším světě a sám se zcela oddal vodním paprskům. Pohltila mě nekonečná euforie spojení člověka s živlem. Upocené nálady záhy vzdaly svůj marný boj a brzy je následovaly i nálady lepivé. Zbýval vrchol očistného rituálu – umýt si dlouhý, hustý a bujný vlas poustevníka. Poklekl jsem, obvykle používané mýdlo značky Šeřík, nahradí tentokrát Ahava. 

Zavírám oči, aplikuji šampon na vlasový porost a důkladně sprchuji. V povznesené a slavnostní atmosféře vstávám. Tupá a silná rána do hlavy mě ovšem rychle vrací zpět na kolena. Boží znamení? Uprchlý desperát? Zbloudilý meteorit?  Otevírám oči a uvykám světlu pozemského světa. Následující obrazy silně připomínají scény z filmu Psycho. Vše je potřísněno krví. Jen dýku nikde nevidím. Rychle analyzuji situaci. Mohutný stojánek na mýdlo a další kosmetiku, který jsem hlavou rozbil, je napadrť. O jeho střepy jsem si pořezal pravé koleno a levou ruku. Krev začíná vytvářet ve vodě zajímavé obrazce.

Slavnostní atmosféra je v nenávratnu a dostavuje se pocit znechucení. Proč vůbec takové budižkničemu a nemehlo leze do koupelny? Krvácení zastavuji sněhobílým ručníkem, který po této operaci vypadá jako hadr, se kterým se vytíralo po zabijačce. Vybírám ze sprchy pečlivě střepy a smývám krev, což jde překvapivě snadno. Obhlížím čerstvě nabyté rány. Vypadají vlastně docela efektně, přesto se ale rozhoduji, že do doposud nedostatečně prozkoumané koupelny budu chodit vždy s přilbicí na hlavě jako Petr Čech.

A poučení pro milého čtenáře? Ani v relativním bezpečí koupelny a v objetí vodních paprsků (popř. ve zdánlivém bezpečí jakéhokoliv jiného prostředí) nezapomeň při zavírání očí na to, že až je znovu otevřeš, svět už může vypadat zcela jinak.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Snopek | neděle 9.1.2022 14:39 | karma článku: 14,29 | přečteno: 357x