Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: audiokniha Malý princ, autor Antoine de Saint-Exupéry

Jsou pohádky, které můžete číst pořád dokola a nejenže vás neomrzí, ale pokaždé v nich najdete něco nového. Audiokniha přináší nový pohled na kouzelné poetické dílo Malý princ v přednesu jednoho z našich nejlepších herců.

 

  Autorem knihy je  Antoine de Saint-Exupéry. Narodil se 20. 06. 1990 v Lyonu, ve Francii, zemřel 31. 07. 1944. Byl francouzský prozaik a publicista, pocházel z aristokratické rodiny a od mládí se zajímal o letectví. Jako pilot podnikl cesty po celém světě. Psal humanistické příběhy, protkané filosofickými úvahami o smyslu života. Bezesporu jeho nejúspěšnější dílo je pohádkový příběh Malý princ. Antoine de Saint-Exupéry zahynul při průzkumném letu za II. světové války. Recenzovaná audiokniha byla vydána v roce 2008 vydavatelstvím Audiostory, trvá 1:48:37 a čte ji Eduard Cupák.

   Pohádku vypráví sám autor. Nachází se jako opuštěný letec v africké poušti a potká Malého prince. Než opraví svůj havarovaný stroj, povídá si s ním o všem možném. O dobru a zlu, o přátelství a kráse, o štěstí i o odpovědnosti za ty, které máme rádi. Malý princ pochází z malé planety, kde má svoji květinu o kterou se stará a ta mu za to přináší čistou lásku. Přesto opouští svůj domov, aby viděl vesmír. Při své cestě navštíví šest planet a setkává se s králem, domýšlivcem, pijanem, byznysmenem, lampářem a zeměpiscem.

    "Ne", řekl malý princ. "Hledám přátele. Co to znamená ochočit ? Je to něco, na co se moc zapomíná", odpověděla liška. "Znamená to vytvořit pouta...". "Vytvořit pouta ?". "Ovšem", řekla liška. "Ty jsi zatím pro mne jen malým chlapcem podobným statisícům malých chlapců. Nepotřebuji Tě a Ty mě taky nepotřebuješ. Jsem pro Tebe jen liškou podobnou statisícům lišek. Ale když si mě ochočíš, budeme potřebovat jeden druhého. Budeš pro mě jediným na světě a já zase pro Tebe jedinou na světě..."

   Malý princ patří k nejslavnějším dílům světové literatury. Kniha, která byla poprvé vydána v roce 1943, obsahuje spoustu myšlenek, metafor a přirovnání. Její překlad proběhl do 180 jazyků a jde o jednu z 50 nejprodávanějších knih, celosvětově se prodalo více než 80 miliónů kopií. Většina vydání obsahuje původní autorovy kresby. Bylo rovněž realizováno několik filmových adaptací, animovaný seriál, muzikál a dokonce dvě opery. Uvádí se, že kniha je vhodná pro studium francouzského jazyka.

 Filosofické úvahy o smyslu života...Jsou to vzletná slova, která u některých knih vyznívají prázdně. To není případ Malého prince, který obsah těchto slov naplňuje. Je to vůbec pohádka ? Kamarádka mi při diskuzi u oběda o knize řekla, že Malého prince zrovna čte již poněkolikáté a v každém životním období, včetně svého dětství, v něm najde nebo objeví něco nového. Pokud vás například kniha potká aktuálně v období, kdy stará přátelství ztrácíte a nová budujete, tak myšlenky v ní vám pomohou pochopit, kdo pro vás opravdový přítel je a kdo není.

   "Bylo by lépe, kdybys přicházel vždycky ve stejnou hodinu," řekla liška. "Přijdeš-li například ve čtyři hodiny odpoledne, již od tří hodin budu šťastná. Čím více čas pokročí, tím budu šťastnější. Ve čtyři hodiny budu už rozechvělá a neklidná, objevím cenu štěstí ! Ale budeš-li přicházet v různou dobu, nebudu nikdy vědět, v kterou hodinu vyzdobit své srdce." 

   Malý princ je pohádka. Nádherná a poučná. V poslední době, když narazím na starší dílo, které jsem nečetl, tak nejprve poslouchám audio a potom teprve vezmu do ruky knihu. Zkusil jsem to i v tomto případě a nelituji. Jde o opravdu o knihu, kterou můžete číst nebo poslouchat znovu a znovu. Hudební složka tohoto díla mě v úvodu příliš nezaujala, ale v průběhu dalších kapitol, musím říci, že je na solidní úrovni a jejich četbu vhodně doplňuje. A je vůbec potřeba něco psát o přednesu herce Eduarda Cupáka ? Tento filmový a divadelní herec by se 23. června dožil 64 let. 

 Byl skvělým dabérem, jeho hlas byl unikátní a nezapomenutelný. Autora Malého prince čte precizně, každou myšlenku obzvláštní měnícím se tónem nebo výrazem hlasu. Tempo řeči má přiměřené a klidné. Je hlavně jeho zásluhou, že budete dlouho o každé myšlence díla přemýšlet. Audiokniha trvá necelé dvě hodiny, takže pokud si ji budete chtít pustit jako pohádku na nedělní odpoledne, jde o ideální volbu. Výborný je poslech na zahradě nebo v přírodě. Můžete si pak třeba vybrat svoji květinu a přemýšlet o významu a hodnotě přátelství. Stojí to opravdu za to.

Moje hodnocení: 95 %

Audioknihu lze zakoupit ve formátu mp3 za 179,- Kč na www.palmknihy.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete poslechnout i ukázku.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Šik | středa 22.7.2015 19:30 | karma článku: 14,22 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Jan Šik

Děti v restauraci - Etiketa pro matky

Nedávno společnost rozdělil závažný problém chování dětí v restauracích. Co se s tím dá dělat? Nejprve bylo nutno stanovit pravidla pro podnikatele. Teď nadešel čas vyložit je matkám.

13.5.2023 v 18:00 | Karma: 28,06 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Muž nemožný vaří na home office: Větrník

Dnes se pustíme do těžkého majstrštyku, s kterým má potíže i vyučený cukrář. Sen mlsounů a mlsounek.

22.4.2023 v 18:00 | Karma: 13,02 | Přečteno: 408x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hnědá olympiáda Berlín 1936 - velitel olympijské vesnice Wolfgang Fürstner

Významně se podílel na realizaci jednoho z nacistických snů. Populární olympijská vesnice byla jeho dílem. Na jeho jméno se skoro zapomnělo, přesto jde o historickou postavu, z které si můžeme vzít poučení i dnes.

15.4.2023 v 18:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Děti v restauraci - Etiketa pro majitele

V současné době hýbe Českou republikou další závažný problém. Společnost je opět rozdělena. Co se s tím dá dělat? Jakými pravidly by se měli řídit podnikatelé, matky a děti?

8.4.2023 v 18:00 | Karma: 41,85 | Přečteno: 6843x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Hnědá olympiáda Berlín 1936 - pomocnice propagandy Leni Riefenstahl

Vykreslila obraz nacismu způsobem, který do té doby neměl obdoby. Neuvěřitelně akční a pracovitá žena ve službách ďábla, která by se neztratila ani v dnešním světě.

1.4.2023 v 18:00 | Karma: 26,66 | Přečteno: 1826x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake