Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrdinství učitelské rodiny

Každý se snaží ochránit své nejbližší. Rodina je nejdůležitější. Přesto se najdou lidé, kteří někdy na první místo postaví jiné hodnoty. Ohlédnutí za lidskými osudy v těžkých dobách nám pomáhá pochopit vyšší princip.

Jan Zelenka se narodil 3. března 1895 v Kamenném Újezdu do učitelské rodiny, jako nejstarší z pěti sourozenců. Stal se rovněž učitelem a začínal na obecní škole v Praze - Liboci, kde hrál za Hvězdu Liboc a cvičil v místním Sokole. Na plese v Lidovém domě se seznámil s o šest let mladší, pozdější manželkou, Františkou Hoffmannovou. 26. října 1922 se s ní oženil v bazilice Svaté Markéty Antiochijské v Praze 6 - Břevnově a 12. srpna 1923 se jim narodil syn Jan Radovan Milíč Zelenka. Od roku 1925 působil v Sudetech v Severních Čechách. Po uzavření Mnichovské dohody se rodina přestěhovala zpátky do Prahy.

Za druhé světové války nastoupil Jan Zelenka jako řídící učitel do školy v Praze-Vršovicích. Historik Jaroslav Čvančara uvádí, že podle svých kolegů žáky nejen učil, ale vštěpoval jim i morální hodnoty do života. Patřil k aktivním účastníkům odboje. V roce 1941 se podílel na vzniku organizace Jindra (později nazývaná Jindra-Vaněk), jejíž příslušníci se rekrutovali ze Sokola. Skupina měla za úkol zpravodajskou, propagandistickou a sabotážní činnost. Jan Zelenka po rozpuštění Sokola společně s Jaroslavem Pechmanem založil skupinu Říjen. Používal krycí jména. Jedno z nich bylo Hajský, které si vybral podle obce Háj u Duchcova, ve které pobýval před válkou.

Od jara 1942 spolupracoval s parašutisty, kteří se podíleli na odstranění Reinharda Heydricha. Aktivně pomáhal zejména s vyhledáváním konspiračních bytů. Předával jim informace od svého bývalého žáka Františka Šafaříka, který pracoval na Pražském hradě v hospodářské správě. Týkaly se Heydrichových zvyků, například kdy, kudy a kam jezdí. Zelenka měl ke Gabčíkovi a Kubišovi důvěrný vztah a z archivů vyplývá, že věděl jako jeden z mála o tom, co chystají.

Po Heydrichově smrti byl prozrazen jedním z parašutistů Karlem Čurdou, který dobře o aktivitách Jana Zelenky věděl. Gestapo se ho pokusilo zatknout den před útokem na pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde se parašutisté ukrývali. Do bytu Zelenkových vtrhlo v ulici Biskupcova č.p.1837/4 na Žižkově v Praze 3 dne 17. června 1942. Jakmile německé komando vyrazilo dveře, zamkl se v koupelně, kde se mu podařilo spolknout tabletu kyanidu draselného. Poté Zelenka zvolal: "Pánové, nestřílejte! Vycházím ven. Jsem neozbrojen." Otevřel dveře, vyšel a padl mrtev k zemi.

Zelenkova manželka Františka se při zásahu nacházela v bytě. Prudký útok gestapa ji překvapil, až dostala šok. Možná proto připravenou tabletu nebyla schopna spolknout. Vyšetřující z ní nedostali ani slovo. Nakonec byla popravena 24. října 1942 v Mauthausenu s řadou ostatních odvážných Čechů.

Syn Milíč byl v ten den ve škole. Přes jednoho spolužáka dostal varování o tom, co se doma stalo a že je hledán gestapem. Odešel do Krčského lesa, kde se otrávil tabletou se stejným jedem jako jeho otec. Jeho tělo nalezlo zklamané gestapo večer.

Na domě v ulici Biskupcova č.p.1837/4 na Žižkově v Praze 3 byla umístěna pamětní deska, která statečnou rodinu připomínala. Skládali se na ni žižkovské ženy České strany národně sociální v roce 1946. V době natáčení dvacátého třetího dílu dokumentárního seriálu České televize Heydrich - konečné řešení v roce 2011, byla pamětní deska z domu odcizena, patrně proto, že byla z bronzu. Jak smutně konstatoval historik Jaroslav Čvančara: ve sběrných surovinách ji zloděj bez problému prodal. Naštěstí v roce 2012 byla rodině Zelenkově a Rutově, která také s s přípravami operace Anthropoid pomáhala a zemřela, odhalena deska nová.

Jméno Jana Zelenky - Hajského dnes také připomínají například názvy některých ulic na pražském Žižkově, v Háji u Duchcova a v Duchcově. Jedna z organizačních složek České obce sokolské nese název Zelenkova župa.

Každý se snaží ochránit své nejbližší. Rodina je nejdůležitější. Přesto se najdou lidé, kteří dokáží na první místo postavit lásku k vlasti a obětovat se pro jiné. Otec Jan Zelenka se synem Milíčem se otrávili, protože se obávali, že by nevydrželi mučení. Jinak by mohli prozradit další spolupracovníky a nepřímo tak způsobit jejich smrt. Obětovali své životy bez váhání. Nejsou proto o nic menší hrdinové než parašutisté, kteří padli při útoku německých ozbrojených složek na pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici

Text na pamětní desce v ulici Biskupcova č.p.1837/4 na Žižkově v Praze 3:

 "V tomto domě žili: Jan Zelenka-Hajský, řídící učitel s manželkou Františkou a synem Milíčem. Poštovní úředník Václav Ruta s manželkou Marií a synem Jiřím. Za svou činnost v odboji statečně zemřeli: Jan Zelenka se synem 17. června, ostatní 24. října 1942. Nezapomeneme!" 

Skladba Braveheart Theme (For the Love of a Princess) na téma ústřední hudby filmu Statečné srdce, na violu hraje Taylor Davis, YouTube.cz:

Zdroje:

"Pánové, nestřílejte!" zvolal odbojář, mistapametinaroda.cz:

https://www.mistapametinaroda.cz/?lc=cs&id=608&rt=62

Jan Zelenka-Hajský, Wikipedie.cz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Zelenka-Hajsk%C3%BD

Odbojová organizace Jindra, Wikipedie.cz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Obec_sokolsk%C3%A1_v_odboji

Pomáhal Gabčíkovi i Kubišovi. Zelenka Hajský, sokol, který se otrávil. Lidovky.cz:

https://www.lidovky.cz/lide/pomahal-gabcikovi-i-kubisovi-jan-zelenka-hajsky-sokol-ktery-se-radeji-otravil.A170514_143625_lide_sij

Heydrich - konečné řešení: Operace Pohřbený kanon (23/44), seriál ČT. Odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=d0GMATYR--8&t=532s

Úvodní fotografie, web Pixabay.com, odkaz:

https://pixabay.com/cs/photos/ruce-ostnat%C3%BD-dr%C3%A1t-chytil-v%C3%A1lky-3460021/

Autor: Jan Šik | sobota 30.5.2020 18:00 | karma článku: 19,72 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma: 11,10 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,82 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma: 36,01 | Přečteno: 5041x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Věštba pro rok 2024: Hodně budeš někde

Co nás jednou čeká by chtěl vědět každý. Proto buďme rádi, když potkáme někoho důvěryhodného, kdo nám naši budoucnost předpoví.

31.12.2023 v 7:00 | Karma: 8,80 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake