Jak si to Tomia Okamura představuje?

Podle představ hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury " mají občané právo hlasovat o čemkoli." Proto poslanci za toto hnutí předložili ústavní zákon o referendu. A já hledám někoho, kdo by mi mohl objasnit a vysvětlit jak by to v praxi fungovalo. Kdo bude mít hlavní slovo o tom, o čem mají občané rozhodovat v referendu? Bude to jeden člověk? Odborná komise? Nebo bude moci každý občan vyvolat referendum, pokud se mu podaří sehnat určitý počet podpisů?

Co či kdo bude moci zabránit tomu aby, pokud to hlavní slovo bude mít jeden člověk či komise, nedošlo k situaci že se budou vypisovat referenda podle momentální nálady ve společnosti, kdy občané v mylné představě že hlasují o "své lepší" budoucnosti" budou hlasovat o větším zisku pro nějaké uskupení podnikatelů, větším vlivu pro "určité" politiky, pro lepší živobytí lobistů atd?

A pokud bude moci vyvolat referendum každý řadoví občan na základě určitého počtu podpisů kteréž to se mu podaří sehnat mezi spoluobčany, bude někdo kdo bude "cenzurovat"  zda je z lidského, morálního či jiného"slušného" hlediska možné o tom či onom hlasovat v referendu?

Jen tak namátkou. Jak si myslíte že by dopadlo referendum o tom, zda můžou občané České republiky beztrestně "střílet" své cikánské spoluobčany??!!

Zdá se vám to přitažené za vlasy?? Vím že je to dost drsný příklad, ale v momentální náladě která panuje v naší společnosti vidím více než reálné že pokud by se jedinec postavil na náměstí v místech, kde nám před nedávnem proběhly protesty proti našim cikánským spoluobčanům s podpisovým archem v ruce, nedělalo by mu problém sehnat za pár dnů několik desítek tisíc podpisu pro vyvolání referenda o tom, zda je možné beztrestně pořádat "hony" na zmiňovávané to etnikum.

A takových to témat, kdy vím na 100% jak by referendum dopadlo, je více. Jen si představte, že by se vyvolalo referendum zda má být to či ono zadarmo.

Já nevystupuji proti návrhu Tomia Okamury a jeho hnutí. Ani ho nezlehčuji.

Já jen a pouze opravdu nechápu a nedokáži si představit, jak by to v praxi fungovalo. Možná že mi to někdo vysvětlí a já zvolám; "ano, souhlasím, to je ta správná cesta!"

Ale pokud mě bude pouze předkládáno tvrzení a konstatovaní že " občané mají právo hlasovat o čemkoli" a nic víc, budu pouze z části stále zmaten a z části stále skeptický.

Diskuse bez cenzury ZDE

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sarka | čtvrtek 16.1.2014 9:30 | karma článku: 18,20 | přečteno: 813x