Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cerny Lev a dalsi....

Mnoha lidem se muze zdat, ze jedini ucastnici tretiho odboje, kteri ve svem boji proti komunisticke diktature pouzili zbrane, byli pouze bratri Masinove a jejich odbojova skupina. Z casti je to dano medializaci jejich proti-rezimni cinosti. Vetsim problemem ale bude nezajem verejnosti, nezajem dozvedet se o tretim odboji vice. Bratri Masinove nebyli jedini a ani prvni, kteri pozvedli zbrane a nevahali je pouzit. A ani nebyli prvni, po kterych zustali mrtvi na strane komunisticke bezpecnosti. Okamzite po "viteznem" unoru v roce 1948 se obevuji lide, kteri se nehodlaji smirit s nastavajici situaci a uvedomuji si, ze jen pouhe roznaseni protistatnich letaku navrat svobody a demokracie do Ceskoslovenska neprinese. Mnoho z nich ma zkusenosti z protinacistickeho odboje a tyto zkusenosti hodlaji vyuzit i v boji proti dalsi totalite.

Cerny Lev...

Okamzite po Unoro !948 zakladaji na Sumave  Jiri Rezac a Igor Sirotek, stoupenci "katolicke mladeze" na venkove, odbojovou skupinu Cerny Lev. Zacinaji vydavat ilegalni casopis Narodni Osvobozeni, ktery se stal popularnim po cele republice. Po mensich sabotaznich akcich lokalniho vyznamu, jako napriklad bylo znemozneni konani komunisticke schuze pri zakladani druzstva v Nechvalicich pomoci preruseneho elektrickeho vedeni, se rozhoduji k duraznejsim cinum. V lete roku 1949, kdy byla jejich skupina jiz  nazyvana Cerny Lev 777, si opatruji vetsi mnozstvi zbrani a vybusnin , ktere hodlaji pouzit. Postupne pomoci vybusnin znicili nekolik sekretariatu komunisticke strany, napriklad v Sedlcanech ci v Milevsku, kde byl vybuchem zabit prislusnik SNB.

Řezáč, Sirotek  a dalsi ze skupiny, Bohumil Sima, byli popraveni v unoru 1955. Rada dalsich spolupracovniku Cerneho Lva 777 byla poslana na mnoho let do koncetracnich taboru.

 

Tri studenti a ucen...

V prosinci roku 1955 byla ctyrclena vojenska hlidka v Praze na ulici Stalinova zastavena Vladivojem Tomkem, Vladimirem Suvou, Vladimirem Strakou a Ladislavem Balikem. Prvni tri jmenovani byli studenty realneho gymnazia na Praze 7. Ctvrty, nejmladsi z nich Ladislav Balik, byl ucen. Vsichni ctyri meli v rukach pistole. Jejich pozadavek byl jednoznacny: "Dejte nam zbrane". Vojaci, kteri sli do strasni sluzby k vysilaci stanici ve Stresovicich, byli ozbrojeni samopaly 26. Zbrane nemeli nabite, zasobniky meli v tornach. Dva z vojaku zbrane odevzdali. Studenti po zbyvajicich dvou chteli, naivne, aby prisahali ze po nich pri odchodu nebudou  strilet. Odpovedi jim bylo zvolani jednoho znich: " Prisahal som len raz!" po ktrem vojaci zacali nabijet samopaly. Nezkuseni "odbojari" se pokouseli nabit ukoristene samopaly, ale nepovedlo se jim to. Nemohli ani pouzit sve pistole vinou nehodiciho se streliva, kterym je nabili.  V nasledne prestrelce strileli Balik a Tomek pouze z jedne pistole, CZ vzor 27, kterou si predavali! a jeden z vojaku ze samopalu. I prez vsechnu smulu a vsechny chyby, kterych se odbojari dopustili, meli stesti. Ani jeden z nich nebyl zranen, zatimco na strane druhe byl jeden vojak zabit a druhy ranen. Da se rici, ze se odbojari poucili z chyb kterych se dopustili pri sve prvni akci. Ve sve odbojove cinosti pokracovali az do roku 1959, kdy je to pomyslne "stesti" opustilo a byli pozatykani.

Jejich "velitel", Vladivoj Tomek, byl popraven 17. listopadu roku 1960.

 

Svetlana...

Nejvetsi skupinou tretiho odboje byla podzemni vojenska organizace Svetlana, ktera se vytvorila okolo byvalych partyzanu pracujicich ve zlinskem zavode Partkol. Svetlana byla organizovana na bazi vojenske jednotky, vcetne udileni hodnosti jejim clenum. Do teto skupiny patrilo nekolik stovek odbojaru. Jednim z nich byl i vyznamenany ucastnik protinacistickeho odboje a partyzan Jaromir Vrba. Mezi dalsimi bylo bohuzel i nekolik nastrcenych "odbojaru" komunistickou Statni bezpecnosti. Poprve se StB pokusila Jaromira Vrbu zatknout v breznu 1949. Vrba byl sice varovan ale Statni bezpecnosti se ho nakonec podarilo zatknout na nadrazi ve vlaku miriciho do Noveho Hrozenkova. Vrba vsak dokazal ziskat od prislusnika StB, ktery ho mel dovest na nejblizsi  sluzebnu SNB,  zpet svou zbran, ktera mu byla odebrana pri zatykani. V nasledne prestrelce byl ranen, ale podarilo se mu uteci. Zasahujici policista byl mrtev. Vrbovi se jeste darilo nekolik tydnu unikat Statni bezpecnosti, ale nakonec byl zatcen, stejne jako desitky dalsich clenu Svetlany.

Jaromir Vrba byl poraven 19 prosince v Brne. S nim dalsich devet odbojaru.

Bratri Masinove nebyli zdaleka jedini, kteri pozvedli zbran proti komunisticke totalite, bylo jich mnohem vice. Par jmen tu jiz zaznelo. Dal bych treba vzpomenul Viliama Zingoru ci Frantiska Zajicka.

Cest jejich pamatce. Vetsinu z nich rezim zavrazdil a odsoudil i k zapomenuti, nebo se o to aspon pokusil.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sarka | čtvrtek 26.1.2012 7:47 | karma článku: 8,00 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Jan Sarka

Chci vegetariánskou stravu do všech restaurací a hospod!

Když tedy prošel ten protikuřácký zákon, který se opírá o to, že zdraví návštěvníka hospody je důležitější než svoboda podnikání, chci aby bylo prosazeno zákonem, že se bude moci ve veřejných hospodách a restauracích vařit ....

9.12.2016 v 14:04 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Kouřím, kouříš, kouříme.....

Tenhle text jsem napsal před třemi lety........ A zase tu máme jednoho dobrého člověka, kterému záleží na mém zdraví tak moc, že chce zakázat kouření v restauracích. Tím hodným člověkem je Jan Korytář, který vede do voleb uskupení

9.12.2016 v 13:02 | Karma: 30,25 | Přečteno: 871x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Czechia zní možná krásně, ale pro angličtinu je totálně nepraktická

Před dvěma lety jsem se již k tomuto tématu vyjádřil. A jelikož je toto téma dnes zase aktuální, vyjádřím se ještě jednou. Tedy s vašim dovolením samozřejmě!

18.4.2016 v 11:15 | Karma: 16,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

To jak se Evropě vymstil obchod USA s Asadem v případě jednoho teroristy

Ač zde popisován mými “obdivovateli” jako nekritický propagátor všeho amerického, tedy mé vlasti, musím jejich úmyslnou neobjektivitu jako obvykle trošku pomuchlat.

31.3.2016 v 7:37 | Karma: 17,84 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

21. srpen, co více dodat....

Dnes si připomínáme výročí. Smutné výročí. Den, vlastně noc, kdy k nám vtrhly armády našich "bratrských" států. Výročí zmaření snu celé jedné generace.

21.8.2015 v 17:52 | Karma: 11,46 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

VIDEO: Ruský voják chtěl zaplácnout kamikaze dron lopatou. Netrefil se

22. května 2024  14:03

Při obraně před malými kamikaze drony se hodí cokoliv. Třeba i lopata, jak dosvědčuje nahrávka...

Senior po kolapsu vjel do protisměru, při srážce tří aut se zranili čtyři lidé

22. května 2024

Všechny složky integrovaného záchranného systému vyjížděly v pondělí dopoledne k nehodě tří aut...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
kluk z Pardubic žijící ve spojených státech,který nezapomněl odkud pochází... bez-cenzury.com

Seznam rubrik