Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cechy krasne, Cechy me.

......ale neco, cemu se rika smysl pro povinost, nebo svedomi, vlastenectvi ci neochota k handbe, jim to nedovolilo....tyto pravdiva a  krasna slova pana Zdenka Sveraka, s uctou popsala vyjimecnost generace nasich dedu, jez byla ochotna obetovat za svobodu nasi zeme to nejcenejsi, zivoty sve. Tehdejsi generace nasich pra a pra-prarodicu byla vychovavana v lasce k vlasti Ceskoslovenske, vedena byla v duchu mota, ze to jak ta nase zeme vypada a narod v ni funguje, zavisi na na nich, na obcanech. Ze  uroven a velikost naroda ceskoslovenskeho, uroven ekonomicka, politicka, moralni ci duchovni nezavisi na velikosti zeme ci poctu obyvatel, ale na obcanech v te zemi zijicich. To znamena ze to, jakym smerem se stat bude ubirat , jakou politiku bude "delat", se odviji od obcanu toho statu. Nebot obcane voli sve polityky, kteri je zastupuji ve spravovani sve zeme. A stat jim zaruci pravo svobody dusevni i fyzicke, bezpecnost pravni i fyzickou a "ferovy" start na zacatku sveho byti, ale to jak budou fungovat a jak se uplatni ve state zavisi jen a pouze na nich. A hlavne, neptej se co stat muze udelat pro Tebe, ale ptej se co Ty muzes udelat pro stat... to neni citat muj a ani neni z te doby.  Je to moudro, ktere bylo vysloveno o par desetileti drive a v jine zemi, ale nicmene presne vystihuje smysleni a chovani vetsiny obyvatel prvni republiky.

Rika se: "rekni mi co jis a ja Ti reknu co jsi zac". V dnesni dobe, muzeme rict:" rekni mi koho volis, a ja Ti reknu co jsi zac". Obraz nasi politicke sceny, je vlastne odrazem obrazu kvality a barvivosti obcanu-volicu. Kazdy z tech, jenz je dneska "nahore" je tam z "vule" lidu. Zadny z tech, na nez se dnes nadava a znichs vetsina tam jiz sedi radu let a nekolikate volebni obdobi, se nedostal do sve funkce sam a pouze svojim pricinenim. Byl tam zvolen diky hlasu vetsiny volicu.

Dobra, budis muze se stat. Kazdy se nekdy nejak spletl ci splete. Jako v realnem zivote. Koupite si vec, ktera se Vam ze zacatku zdala uzasna a potrebna, ale za urcitou dobu zjistite, ze je to vlastne vec nevyhovujici, vec zbytecna, ze obraz nove poveseny, je nehezky a nehodici se k zarizeni pokoje, ze televizni program, na ktery jste se cely to tyden tesili je nudny a vlastne vice  k placi nez k zasmani a ze partner ci partnerka, jez Vami byla milovana ba primo zboznovana, neni vlastne ta prava ci ten pravy. A v realnem zivote nastane to prirozene, to lidske. Nepotrebna to vec bude vracena, ci odlozena do sklepa nebo na pudu, obraz sundan ze steny a nahrazen, nudny porad se prepne nebo dokonce je vypnut televizor a partner dostane, jak se rika, kopacky. To se stane, vlastne se deje, dnes a dene.

Ale ne tak v polityce. Tam se to nemeni, a pokud nekdo musi odejit ze sve funkce, neodchazi ale je pouze presunut na misto, kde na nej neni tak moc medialne videt, ale kde si platove vubec nepohorsil, ba naopak. Tech nepotrebnych polityku se lid nedokaze zbavit. Ac by, jak je porad a stale vice hlasite vykrikovano, chtel. "Ulice" je nespokojena. A to je dobre, ze ulice je nespokojena. Ale duvod, kvuli cemu ta "ulice" je nespokojena, jiz neni tak moc dobry.

Jen par prikladu. Obcan-volic je nespokojen, nebot stat se rozhodl, spravne a konecne, setrit. A to se lidu prostemu nelibi. Lid by byl nejspise nejstastnejsi, aby se stat postaral o veskere to jeho potreby. Podle hesla : "ja platim dane, tak se state starej a vem na to kde chces". Kazdy normalni clovek ktery si chce neco koupit  sahne do penezenky. Pokud v penezence nalezne  dost penez na to, aby si tu vec mohl koupit a aby mu i po koupi zbyl jeste nejaky to obnos na dobu do vyplaty a treba i neco na sporeni si to ci ono koupi. Pokud ale ve sve penezence nenajde dostatek penez, nic si nekoupi, tedy pokud je to rozumne uvazujici jedinec. Muze si vzit pujcku, pokud ma stabilni prijem a vi, ze nebude problem pujcku splatit. Pokud ale na to nema, nic si nekoupi. Tohle chape vetsina lidi-volicu. Co ale nechapou nebo nechteji pochopit, je ze stat funguje presne jako domacnost. Stejne jako domacnost tak i stat si muze dovolit jen to, na co ma. Rodina z te domacnosti si muze doprat dovolenou, jen a pouze pokud na to maji. Rodice koupi detem hracky take pouze jen pokud na to maji. A stat muze vyplacet ty ruzne prispevky na to ci ono, taky jen pokud na to ma. A ted na to nema. Ci je to vina, je jiz otazka jina a na delsi povidani. Zacit by se muselo v roce 1948 a koncit prez Klause u Parobka.

Studenti nam protestuji, ze ma byt skolne. Kde je ci bylo receno ze kazdy ma narok na vysokoskolske vzdelani? Nikde. Zaruceno je pouze vzdelani zakladni. Dalsi studia zavisi pouze na rozhodnutii jedince. Pokud chces studovat, tak si to zaplat. Pokud se chces naucit hrat tenis, tak si taky platis za trenera sam, a nechces po statu aby Ti to platil.

Statni zamestnanci stavkuji, protoze stat chce setrit a bude snizovat platy a stavy zamestnancu. Statni zamestnanci jsou placeni z dani, z dani obcanu. Tim ze stavkuji, treba zeleznicari, komplikuji zivot tem, kteri je vlastne plati, a to i vdobe stavky.

Budu jiz koncit Zacinam strizlivet. Priznavam, ze v duchu nasi narodni tradice, jez byla u nas pestovana a vypestovana behem poslednich sedesati let, sem si nad tim vsim "humusem" u nas doma, uplivl a pohorsil po vetsim mnozstvim, v malich davkach podanem, alkoholu. Tim nechci omlouvat svuj pravopis a hrube chyny. To je jen a pouze me diletanstvi.

Pravdou vsak je, ze pokud nas narod a tim padem i ja, v sobe opet nenajde......."neco, cemu se rika smysl pro povinost, nebo svedomi, vlastenectvi ci neochota k handbe".........bude se jen pouze nadavat. Nadavat tak jak jsem to dnes udelal ja. Nad sklenici piva. A dalsi den po vystrizliveni, se zasejc nad vsim jen mavne rukou. Vsak ono to nejak dopadne, vsak on to za nas nekdo udela.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Sarka | středa 14.3.2012 9:50 | karma článku: 11,68 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Jan Sarka

Chci vegetariánskou stravu do všech restaurací a hospod!

Když tedy prošel ten protikuřácký zákon, který se opírá o to, že zdraví návštěvníka hospody je důležitější než svoboda podnikání, chci aby bylo prosazeno zákonem, že se bude moci ve veřejných hospodách a restauracích vařit ....

9.12.2016 v 14:04 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Kouřím, kouříš, kouříme.....

Tenhle text jsem napsal před třemi lety........ A zase tu máme jednoho dobrého člověka, kterému záleží na mém zdraví tak moc, že chce zakázat kouření v restauracích. Tím hodným člověkem je Jan Korytář, který vede do voleb uskupení

9.12.2016 v 13:02 | Karma: 30,25 | Přečteno: 871x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Czechia zní možná krásně, ale pro angličtinu je totálně nepraktická

Před dvěma lety jsem se již k tomuto tématu vyjádřil. A jelikož je toto téma dnes zase aktuální, vyjádřím se ještě jednou. Tedy s vašim dovolením samozřejmě!

18.4.2016 v 11:15 | Karma: 16,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

To jak se Evropě vymstil obchod USA s Asadem v případě jednoho teroristy

Ač zde popisován mými “obdivovateli” jako nekritický propagátor všeho amerického, tedy mé vlasti, musím jejich úmyslnou neobjektivitu jako obvykle trošku pomuchlat.

31.3.2016 v 7:37 | Karma: 17,84 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

21. srpen, co více dodat....

Dnes si připomínáme výročí. Smutné výročí. Den, vlastně noc, kdy k nám vtrhly armády našich "bratrských" států. Výročí zmaření snu celé jedné generace.

21.8.2015 v 17:52 | Karma: 11,46 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
kluk z Pardubic žijící ve spojených státech,který nezapomněl odkud pochází... bez-cenzury.com

Seznam rubrik