Dědo, uřízni mi hlavu! - předvánoční koupání se 4-letou vnučkou

Týden před štědrým dnem,  jsem byl na návštěvě u syna. "Dědo pojď, já se jdu koupat. Můžeš tam být se mnou." Pozvala mě navečer čtyřletá vnučka k oblíbené hře a rozpravě u vany. 

 

Seděl jsem na vaně a  podával jí její oblíbené vodní hračky. Účastnil jsem se aktivně  nejrůznějšího přelévání a cákání. Stále jsme si o něčem povídali.

Najednou však začala ve vaně  rejdit zleva doprava, jako lachtan. "Dědo, uřízni mi hlavu!", dostal jsem zničehonic další, velice překvapivou instrukci ke hře. Udiveně jsem se ptal proč .... i když jsem tušil.

"Víš, já jsem ryba. Vánoční ryba a té vždycky táta uřízne hlavu." Tak jsem jí tedy několikrát uřízl hlavu a ona opět začala rejdit - než jsem jí zase tu hlavu uřízl.

Pak se zastavila a chvíli bylo ticho. "Dědo, teď jsem venku v kádi a Ty si mně přijdeš koupit." Tak jsem si ji párkrát koupil. Asi napotřetí mi zničehonic zase sdělila: "Mě si nekupuj, já jsem zlá ryba a doma Ti poškrábu vanu." Na dotvrzení začala škrábat nehty po vaně. "A ještě Ti pocákám celou koupelnu!"

To naštěstí jen naznačila, neboť bych musel jít uklízet.

Proč o tom píšu? S vykulenýma očima jsem sledoval bezprostřední přípravu její dětské duše na vánoce. Bydlí na vesnici, takže ví co to je smrt husy, králíka či vepříka. Už před pár týdny napsala s maminkou dopis Ježíškovi s prosbou o to či ono a s jistotou že se o vše rodiče a blízcí postarají.

V rámci těšení se na stromeček a dárky se vynořilo toto dilema smrti kapra, kterého s tátou koupí a pár dní ho sleduje ve vaně. 

Pak si na něm všichni pochutnají.

Velice se mi líbilo, jak přirozeně a jistě si řeší dilemata v duši. My dospělí už jen zatneme zuby a uděláme co je zapotřebí. Dítě si s tím tak trošičku neví rady.

Ona si to takovýmto reál - dramatem pro sebe přeskládává do stravitelné podoby. 

Prapodivná dilemata z dětství si neseme všichni. Nejspíše i dilemata táty, mámy a kdovíkoho. Tlačí nás jako "dospělé" do různých kotrmelců. Pracně  pak řešíme něco, aniž bychom věděli co.

A tady si čtyřleté dítě vytvoří svoji metodu, jak se pak radostně bez dilemat těšit na vánoce ... i na toho vánočního kapra.

 

Ústí nad Labem, 26.12.2017

 

Jan Rýznar

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rýznar | úterý 26.12.2017 14:30 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1183x