Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hominem te esse, memento - Pamatuj, že jsi člověk...

Jak Evropa "sklízí" to, co minimálně pomáhala zasít ...? Zatím zcela evidentně neúspěšně a hystericky. Těžko rozlousknutelný oříšek a zcela nepochybně velký problém. Jejich - imigrantů z tzv. třetího světa - i náš. 

Neexistuje okamžité, správné nebo jednoznačné řešení a fungovat nebude ani nevhodná bagatelizace. Vnímám možná reálná rizika stejně jako problémy české ekonomiky směrem do řad vlastních občanů. Nesouhlasím s povinnými kvótami pro příjem uprchlíků, ovšem stejně tak se šibenicemi v rukách "civilizovaných lidí" tak snadno podléhajících jakékoliv manipulaci v davu s předhozeným předpokladem kolektivní viny, který ovšem nelze uplatnit ani v případě současné postupně vyhrocující se situace s uprchlíky v Evropě.

Je jasné, že současný stav přináší radikalizaci společnosti v celé Evropě. Ta ostatně nese velkou část viny za tuhle situaci, společně s USA. Téměř veškerá radikální hnutí, která se dnes prezentují jako "ono všemocné zlo" byla "stvořena" světovými četníky a koloniálními velmocemi. To, že se tato hnutí, i díky studené válce, těšila podpoře z obou táborů, které si ve třetím světě hrubou silou pouze hájily své vlastní zájmy, bez větší snahy řešit místní potřeby a problémy, se dnes již tolik nezmiňuje a všichni se najednou ptají, odkud se "to" bere a kde "to" skončí...

 

O české národní hrdosti "káže" (Pi)Tomio Okamura, který za celou svou jednoznačně populistickou a zcela programovou politickou kariéru nenašel středobod svého světa, zleva napravo kmitá rychleji než 1 079 252 848,8 km/h (rychlost světla ve vakuu) ovšem vždy s naprosto přesně zacíleným kuželem světla přes různé barevné filtry. To, že ho budou následovat i další politici je asi nabíledni – laciná demagogie společně s populismem jsou rychlejší cesta k politickým bodům. Že se k  vlně „národního cítění“,v lecčems nápadně připomínající národní socialismus v Německu ve třicátých letech 20.století, připojí i lidé ze showbyznysu je smutná, ale rovněž nevyhnutelná skutečnost. Byť jakékoliv umění považuji za apolitické a bez hranic. Inu, jak zpívá ústecká punková kapela Houba:Ten kdo neskáče, prej není Čech, vozíčkář pláče, takovej pech...

 

"Výhodou" našeho českého národa (smějících se bestií) je zcela určitě to, že jsme se vším hned hotoví a máme jasno (k čemu řešit fakt, že každá mince má minimálně dvě strany -There are two sides to everything)... Dokážeme téměř z ničeho „vylouhovat a poznat“ krystalicky čistou „pravdu“ (ačkoliv si většina z nás nevidí ani na špičku vlastního nosu) a pokud se najde kdokoliv, kdo jí dokáže zformulovat přesně tak, jak jí chceme slyšet, jdeme za tím jako ovce...

O multikulturním světě to Češi opravdu mnoho nevědí. Proč by se měl Čech seznamovat s rozmanitostí různých kultur, jejich tradicemi a hodnotami, že?  Lze polemizovat, zda my sami si vůbec dokážeme uvědomovat svoji vlastní národní a kulturní identitu, tradice a hodnoty. Smysl pro spravedlnost, solidaritu nebo toleranci vedoucí k chápání a respektování jedince jsme během posledních desítek let poztráceli ve vlastních "problémech a starostech". Ty se ovšem převážně rekrutují z našich dost často nesmyslných materiálních nebo kariérních potřeb.

Asi nikdo z nás již nežil a ani dnes nežije v permanentním ohrožení života, neumírá hlady nebo v důsledku neposkytnutí základní lékařské péče. Tím spíš nemůžeme pochopit to, co žene lidi z Afriky, východní Evropy, Asie nebo Blízkého východu k tomu, že opouští své domovy a snaží se za každou cenu zachránit či změnit své životy. V současné době legálně pobývá na území ČR přibližně přes 400 tisíc cizinců, více než polovina z nich přišla ze zemí mimo EU. V porovnání s ostatními zeměmi Unie (7.9%) jsou naše čtyři procenta cizinců podprůměrné číslo. Téměř každý pátý imigrant v České republice pochází z Ukrajiny, mezi další dvě největší minority se řadí Slováci a Vietnamci. Všichni tito zcela určitě patří do kategorie ekonomických imigrantů. Celková cifra s nelegálními imigranty bude pravděpodobně o něco vyšší.

Momentálně určitě nehledáme levné pracovní síly – odliv chytrých hlav a mozků přísun holých zadků nenahradí a největším problémem české imigrační politiky bylo doposud postavení či status lidí, kteří zde žijí již déle a kteří mají čím dál více problémů s prodlužováním legálního pobytu v zemi, a tudíž často upadají do ilegality. Na tisíce běženců z celého světa není naše zemička absolutně vůbec připravená. Ekonomicky ani mentálně. Což ovšem nevylučuje pomoc těm, kteří to prokazatelně potřebují.

Dalším a stejně palčivým problém (a nejen) v ČR představuje následná integrace imigrantů do společnosti. Tou se sice (údajně) zabývají desítky rozličných humanitárních organizací, ovšem i mezi těmi najdeme dost velkou část nepoctivců, spekulantů a defraudantů. Neplněnou prioritou státní správy v problematice migrace je v souladu se Zásadami politiky vlády ČR v oblasti migrace cizinců přijímání účinných opatření, která budou podporovat řízenou legální migraci a zároveň minimalizovat tu nelegální. Máme dostatečně přebujelý aparát úředníků na to, aby byla jasně stanovená pravidla imigrační politiky nastolena a dodržována, což se ovšem spíše neděje . Až následně by měla přicházet snaha zajistit účinnou ochranu státních hranic v rámci schengenského prostoru ozbrojenými složkami.

 

 

Lidská práva by měla být nadřazena ekonomickým aspektům a český stát by měl mít minimálně vůli pomáhat potřebným i v případě, že jejich prospěšnost je aktuálně minimální a integrace problematická. Oponenti namítají, že přes respekt práva lidí, kteří jsou ve vlastní zemi pronásledováni a hledají mezinárodní ochranu nechtějí v zemi ty, kteří zcela jednoznačně hledají pouze ekonomické přilepšení, vyznávají islám nebo jsou zcela prokazatelně bezpečnostní hrozbou (byť podle statistik v Evropě spáchali tito „islámští teroristé“ za posledních pět let necelé 2% ze všech teroristických útoků). Jak ale obojí správně rozpoznat nebo definovat v nákladním autě plného běženců je ovšem spíše teorie s notnou dávkou utopie.

 

 Do Evropy se snaží dostat lidé z různých koutů světa. Obecně platí, že pokud byly v minulosti koloniemi některých států Evropy, tak se imigranti snaží dostat právě do té země, na kterou mají historické vazby nebo v těchto zemích již silná komunita přistěhovalců existuje. To je ovšem spíš situace zemí jako Francie, Velké Británie, Belgie, Španělsko nebo Německo.

 V naší kotlině jsou tyto zkušenosti minimální, přehled o situaci zkreslený nebo omezený, dlouhodobá praxe imigrační politiky je nekoncepční, nahodilá a ke všem zainteresovaným často nespravedlivá. Tudíž se nedivme, že se ve společnosti opětovně otevírá prostor pro extremisty a radikální činy namísto snahy o jakoukoliv konstruktivní diskusi nebo konsensus.

 

 Jasně identifikovat nebo vysvětlit svůj postoj k řešení problému je nezadatelné právo každého jedince. Jedince, který chápe, jak je to v tomto případě obtížné, který dokáže pozorně naslouchat názorům a pocitům ostatních a upravit svůj postoj na základě informací a pochopení argumentů (bez kladení důrazu na zástupné problémy) a který dokáže akceptovat odlišnost postojů, která má vždy svou  cenu. Závěrem krátký vzkaz. Idealistům doporučuji větší respekt k realitě a těm, kteří jsou tak „rozhodně a neochvějně proti“, vykřikujíc xenofobní hesla mávajíc přitom oprátkou bez schopnosti navrhnout alternativu, která by byla všeobecně akceptována s dovolením připomínám, že latinské Hominem te esse, memento – Pamatuj, že jsi člověk, platí i ve 21.století.

 

Autor: Jan Raus | pátek 3.7.2015 23:55 | karma článku: 17,75 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jan Raus

I'm not a 21st Century Digital Boy

Co způsobuje "inteligenční exploze ultra-inteligentních strojů" lidskému mozku a našim životům obecně? Je již dnes definován takový stroj, který sám o sobě daleko předčí všechny lidské intelektuální aktivity? Doufejme, že nikoliv

31.3.2019 v 14:15 | Karma: 23,75 | Přečteno: 5438x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

FeNoMen #1: Alexandra Dodd - Papoušek, hokejka a bikiny

Alexandra Dodd, kapitánka ženského hokejového týmu Canterbury Eagles, hrajícího hokejovou ligu Nového Jižního Wallesu v Austrálii, coby premiantka v mediálním projektu o různých a úspěšných ženách současného světa okolo nás.

17.6.2018 v 12:11 | Karma: 31,33 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Společnost

Jan Raus

Když muž sám snídá a žena je v práci

Pokud se dnes, z jakéhokoliv důvodu, ocitnete kdekoliv, kde je na hromadě přehršel různých magazínů pro ženy, musíte, jako muž, konstatovat, že tolik zbytečně potištěného papíru nenajdete možná ani ve Sběrných surovinách.

5.6.2018 v 15:16 | Karma: 34,21 | Přečteno: 9854x | Diskuse| Ona

Jan Raus

Kde domov můj? Zde domov můj...

Kde domov můj? V kraji znáš-li Bohu milém, duše útlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj

1.4.2018 v 12:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 8047x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Kecy, sex nebo poezie? Račte si vybrat!

Stín ignorance, pohlavního diformismu, verbálního primitivismu uniformního stáda, v uměle polarizovaném světě, se nenápadně vkrádá i tam, kde bychom jej nejspíš ještě nedávno ani nehledali. Kupříkladu v poezii, a to i ve Vogonské.

20.3.2018 v 22:22 | Karma: 33,48 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic