Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel Gott a DJ Wich: nuda české hudební scény a domácí hip-hop

Ani nevím, co mě to včera v autě popadlo, že jsem začal přemýšlet o české hudební scéně a její nanicovatosti. O to více, když to vypadá, že spojuji tato dvě jména, přičemž to druhé, ač v podstatě stejně věhlasné, doma moc lidí ani nezná. Nesnažím se ale tyto dva spojit, pouze se je pokusím použít pro srovnání. Samozřejmě se jedná v případě takto silných hodnocení v podstatě vždy pouze o individuální preference a subjektivní náhled, dokonce i odborné hudební kritiky nejsou podle mého soudu ničím jiným. Dovolím si tedy napsat svých pár řádků, obecně o české hudební scéně a konkrétně pak o mém oblíbeném stylu.

 

I přes jednoznačně znějící téma nechci paušalizovat. Ne vše, co můžeme slyšet je katastrofální. Kvalitní muziky je ale podle mého názoru opravdu jen jako šafránu. Z rádií se na nás většinou krom zahraničního popového nebo pop-rockového mainstreemu valí ta samá kategorie české provenience. Nebudu zastírat, že se mi z neustále se opakujících „vypalovaček“ dělá nevolno. Rádio obvykle neposlouchám. Dokonce i některé z mála stanic „ne-mainstreemových“ hudebních stylů se přes den nevyhýbají takové produkci s cílem nalákat co největší okruh posluchačů a získat tím lepší pozici na mediálním trhu. Je to sice přirozené, výsledek je ale tristní.

 

Česká hudební scéna (resp. její hlavní proud) se již dlohou dobu potácí v křeči. Nebo spí v komatu. Spíše se ale dá říct, že se z té socialistické mizérie vlastně nikdy ani nenevyhrabala. Tento stav samozřejmě do značné míry reflektuje poptávku, ale nikdy jsem si nebyl zcela jistý, jakou roli v tom hrají producenti a hudební lobby, které lidem „svévolně“ servírují to, co se lidem musí následně začít líbit (a nikoliv naopak). Střední proud samozřejmě dominuje, u nás však tato dominance silně zahnívá. Hodně s nadsázkou řečeno máme k dispozici buď starou garnituru socialistických es nebo novou pop-rockovou garnituru skupin bez originality a nápadu, jejichž výtvory se liší jen více či méně propracovanými texty. Běžný a kvalitní (ne apriori komerční) pop ani zmiňovat nemá smysl, ten téměř neexistuje.

 

Nemám vlastně nic proti Karlu Gottovi. Dokonce uznávám to, co v životě dokázal (pokud pominu jeho německy zpívanou produkci většinou na kvalitativní úrovni domácího dua Eva a Vašek). Jeho muzika mi ale nic neříká a myslím si, že on a celá jeho garnitura muzikantů má být na hudební scéně už jen okrajovou, dohasínající, záležitostí. Je zvláštní a pozoruhodné, že tomu tak v našich podmínkách není. Oproti tomu jsou zde noví muzikanti, jejichž produkce není plnohodnotným mainstreemem (a zřejmě nikdy nebude), o nichž se jednoduše moc neví, přestože by si zasloužili ohromné domácí uznání. Takovým příkladem je hip-hopový mág Tomáš Pechlák alias DJ Wich, na jehož poslední desce hostoval např. i čtyřnásobný držitel cen Grammy. Výčet podobných „zářezů“, které v českých podmínkách nemají obdoby, by byl velmi dlouhý. Odpovídající široké domácí uznání se však nekoná...

 

Podle mého názoru tento producent a DJ převyšuje o míle všechny ostatní nejen na česko-slovenské hip-hopové scéně, která se sama většinou jen topí v neurčitosti textů, samolibosti (to je standardní klišé téměř všech), mizérii či nepřítomnosti témat, falešného dokazování toho, jak krutý osud toho či onoho potkal a jak se z toho lze díky vlastní osobní síle dostat (Rytmus a mnoho dalších – opět obvyklé téma). Nebo nejhůře, kdo českou hip-hopovou scénu vůbec založil a komu vdečíme za všechny ty poklady, které nám jsou předkládány (Orion a soukmenovci). Posledně jmenovaní se dokonce už zahnívajícímu mainstreemu do značné míry podobají, protože jejich nejčastějším tématem je falešné vracení se k jejich „prvopočátkům scény“, ačkoliv se jedná o základní a všeobecně přijímanou fabulaci,  záměrně opomíjející úspěšné, ač diskutabilní, pokusy z počátku devadesátých let (JAR, Chaos, Rapmasters). Nutno podotknout, že DJ Wich se často producentsky podílí i na domácích projektech, jejichž instrumentální součást v jeho režii maximálně převyšuje text či hlas (Indy a Wich). Obvykle je však v takových případech jeho jméno pouze v pozadí. Jeho úspěch je dán dílem tím, že nepoužívá vlastní hlas a jazyk a dílem vlastní originalitou, nápadem a absolutní pílí. Kéž by bylo více takových...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Polanecký | středa 9.3.2011 13:00 | karma článku: 19,49 | přečteno: 4656x
  • Další články autora

Jan Polanecký

Tradice udavačství v Čechách

Jsou to zhruba tři roky, kdy jsem z osobních a profesních důvodů přestal publikovat své články. Nyní jsem ale zažil něco, co mě doslova zvedlo ze židle, něco, co jsem považoval ve svém životním okruhu za neexistující.

8.5.2023 v 17:05 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Společnost

Jan Polanecký

Virová hazardní hra vlády a její „pomoc ekonomice", kterou si do koruny zaplatíme sami

Vláda si s námi hraje velkou virovou hazardní hru. Její opatření jsou totiž realizována v podstatě naslepo, bez přehledu, plánu či výhledu. Pojďme si současná opatření i budoucí „pomoc ekonomice" trochu rozebrat.

25.3.2020 v 7:45 | Karma: 45,08 | Přečteno: 11459x | Politika

Jan Polanecký

Téměř zmizelá svoboda aneb listopadová glosa

V posledních týdnech to slovo slýcháme ze všech stran. Svoboda sem, svoboda tam, "získali jsme svobodu". 30 let po revoluci mají političtí regulovčíci, zakazovači a všelijací socialisté plná ústa svobody. Té jejich "svobody".

18.11.2019 v 7:45 | Karma: 31,75 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Jan Polanecký

Soudruh Hitler by měl z ekonomiky Evropské unie radost

Srovnávání nacistického Německa s dnešní EU je velké tabu. Jistě to není oprávněné v oblastech politických svobod, lidských práv či dalších. V oblasti hospodářské politiky však nacházíme, bohužel, alarmující podobnosti.

8.11.2019 v 8:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 1757x | Diskuse| Politika

Jan Polanecký

Gott versus Chramostová. Pohřební nebo politický spor?

Hned na začátek si odpovím, že bohužel politický, velmi nechutný a pokrytecký. Troufám si odhadnout, že by se zneužívání těchto jmen pro politické tahanice jim samotným ani trochu nelíbilo.

7.10.2019 v 7:30 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3590x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy