Odpůrci Senátu si vstřelili gól do vlastní branky

Proč je vždy ve volbách do Senátu tak nízká volební účast? Za celou dobu existence horní komory našeho Parlamentu se politikům nepodařilo většině občanů ozřejmit, jaký má tato komora vlastně význam a smysl.

Celá řada voličů pak nevidí důvod, proč se těmito volbami obtěžovat. V počátcích existence Senátu to bylo ještě umocněno tím, že horní komora skutečně mohla působit jako odkladiště zasloužilých politiků. V dobách klidných nebyla jejich práce moc vidět a v médiích se mnohem častěji objevovaly výstupy z Poslanecké sněmovny či z vlády.

V posledních letech se však ukazuje, že Senát díky svému neobvyklému systému volby (každé dva roky se obměňuje třetina senátorů, kteří získávají šestiletý mandát) má obrovský význam jako pojistka proti momentálním výkyvům voličských nálad, jež se mohou jednorázově projevit při volbách do Sněmovny.

Právě v té setrvačnosti, tedy v tom, že senátoři se nestřídají naráz, ale postupně, je zaručena určitá kontinuita postojů této komory a její stálost. Jakákoli většina ve Sněmovně si bez souhlasu Senátu nemůže dělat, co chce a co by se jí libilo. Například s Ústavou. Veta ostatních zákonů může sice Sněmovna přehlasovat, ale už na to musí sehnat 101 hlasů a nikoli prostou většinu.

Skončilo druhé kolo voleb do Senátu a už se opět objevují hlasy hovořící o jeho zrušení nebo aspoň o změně jeho volby na jednokolovou. Některé poražené strany brblají o tom, že Senát "neumějí" a že se ve druhém kole vždy všichni spojí proti nim. Asi je to pravda, ale proč tedy ony samy svým voličům nevysvětlují význam a důležitost horní komory?

Dělají to právě naopak. Už před týdnem prezident Zeman ve volební místnosti na dotaz, jak vnímá práci a význam Senátu, odpověděl, že si dosud žádné práce Senátu nevšiml, narozdíl od práce Poslanecké sněmovny a vlády. To je skutečně "excelentní" výzva občanům, aby šli do Senátu volit! Prezident má přes 50% příznivců a právě tito lidé od něj slyšeli vzkaz: "Senát nevykazuje žádnou zaznamenatelnou činnost. Tím pádem není důvod do něj volit." Nepochybuji o tom, že řada voličů odpadla kvůli tomuto prezidentovu, nutno říct, že dlouhodobému postoji.

Stejně tak premiér Babiš už před dvěma lety, kdy jeho hnutí také neuspělo, hovořil v tom smyslu, že Senát by bylo nejlepší zrušit, protože je brzdou v pořádném "makání". Letos Babiš odjel na soukromou cestu do zahraničí a druhého kola senátních voleb se vůbec nezúčastnil. Opět výborný vzkaz jeho voličům: "Venku je krásné babí léto. Místo trčení v místě svého bydliště je lepší někam si vyrazit a užít si volno." Vskutku "bravurní" mobilizace vlastních voličů!

To jiní politici a voliči kadidátů ODS, STAN a těch dalších úspěšných se zřejmě chovají zodpovědněji. Chápou že Senát je jako pojistka demokracie potřebný, k volbám přišli a jejich kandidáti vyhráli. Kdyby prezident, který má mnoho příznivců z volebního jádra ČSSD a KSČM, a premiér z ANO burcovali své příznivce k účasti, možná by výsledky těchto subjektů nebyly tak tristní.

Jelikož ale od účasti ve volbách občany v podstatě odrazovali, vstřelili si parádní gól do vlastní branky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pecha | sobota 13.10.2018 18:45 | karma článku: 33,57 | přečteno: 2591x
  • Další články autora

Jan Pecha

Tady končím, a to definitivně

6.2.2022 v 18:18 | Karma: 27,26

Jan Pecha

Ahój versus Á----hoj!

16.12.2021 v 7:56 | Karma: 20,59