Jsme členem NATO a to je uklidňující

To, co se tady děje kolem přesunu vojsk NATO přes naše území, je úplně normální. Nikdo přece nemohl předpokládat, že komunisti a jim podobní -isti se někdy smíří s tím, že jsme se 12. března 1999 stali plnoprávnými členy tohoto vojenského paktu.

Schválně píšu "paktu" protože tohle slovo komunisty dráždí k nepříčetnosti. Mám i nemám z toho radost. Byl bych radši, kdyby většina občanů naší země uvítala, že jsme se konečně vymanili z poválečného rozdělení Evropy a stali se, alespoň formálně, součástí demokratického Západu. Teď zas někdo může namítnout, že Západ není demokratický.

Nejsem nadšený z toho, co provádějí levicové vlády v západní Evropě, ani z toho, co provádí levicový prezident Obama v USA, ale pořád je to ve své podstatě lepší než to, co by nás mohlo čekat z Východu. A že už jsme to několikrát zažili.

Projížďku dragounských Strykerů po našich silnicích považuji za výborný nápad. Ortodoxní komunisty to jenom naštve, a to je dobře. A ostatním to dá jasný signál, že jsme skutečně součástí paktu, který se řídí podle mušketýrského hesla Jeden za všechny, všichni za jednoho. A že nemusíme podlézat Východu, protože už jsme součástí Západu. Podle toho se ale také musíme chovat.

A docela to funguje. Levicová vládní koalice ani na vteřinu naše členství v NATO, a s tím i spojené závazky, nijak nezpochybňuje. Dokonce i proruský prezident Zeman rozhodnutí vlády "respektuje." Zaplaťpánbů za ty dary.

Když tady byla Varšavská smlouva, vojenská cvičení tohoto paktu se u nás konala poměrně často. A také s tím řada občanů nesouhlasila. Nemohli to ovšem říct veřejně, protože by je za to čekalo vězení. Dnes může proti našemu členství v NATO protestovat každý beztrestně, protože máme demokracii. Důležité je, že ať sedí ve vládě Petr nebo Pavel, nikdo z nich tento náš závazek nikdy nezpochybní, protože ví, že je správný. (I když si třeba jeho voliči myslí něco jiného.)

Ostatně generál Pavel se brzy stane vysokým velitelem NATO.

Zkrátka a dobře, kdo nesouhlasí, ať nesouhlasí. Ale v rámci zákona. Pokud někdo bude házet zápalné láhve, ať ho čeká soud a trest. A ten trest bude ještě mírný v porovnání s tím, jaký by byl v dobách Varšavské smlouvy.

Věřím tomu, že průjezd Strykerů otevře mnoha lidem oči v tom dobrém smyslu. Máme velmi silné a spolehlivé spojence. Jsme v nejsilnějsím vojenském paktu na světě, který nás respektuje jako plnoprávného člena. Nemůžeme ale čekat, že se o naši bezpečnost někdo postará jen tak. Musíme k tomu taky svým dílem přispět. Je to tak těžké pochopit?

 

Autor: Jan Pecha | pátek 20.3.2015 20:55 | karma článku: 24,69 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Jan Pecha

Tady končím, a to definitivně

6.2.2022 v 18:18 | Karma: 27,26

Jan Pecha

Ahój versus Á----hoj!

16.12.2021 v 7:56 | Karma: 20,59