Banánová republika

Teď už nepochybuji o tom, že až se bude hlasovat o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, tento návrh neprojde. Hlasovací konglomerát ANO, KSČM a SPD to zkrátka nepřipustí.

Až se to stane, nebudu s tím souhlasit, ale musím to vzít jako rozhodnutí svobodně zvolených poslanců. Velice bych však prosil představitele těchto tří uskupení, abychom byli jako občané ušetřeni směšných a nedůstojných argumentací, které mají toto rozhodnutí obhájit.

Před pár dny na ČT 24 např. Vojtěch Filip tvrdil, že "ctí presumpci neviny" a že "vydání může toho člověka zničit", jako kdyby snad vydání k trestnímu stíhání rovnalo se odsouzení.

Nebo Helena Válková tamtéž nejprve vysvětlovala, že nemůže říct, jak bude hlasovat, protože bude respektovat rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, který se s policejním spisem může seznámit. Když jí moderátor připomenul, že ona sama je členkou tohoto výboru, a zeptal se, jak tedy bude hlasovat tam, po malém zaváhání uvedla, že se musí nejdříve seznámit s detaily.

Korunu tomu ovšem nasadil Radek Vondráček, t. č. předseda PS. V rozhovoru s Danielou Drtinovou prohlásil, že se zrušením poslanecké imunity pro Babiše nesouhlasí. Vyšetřování by se podle něj stejně natáhlo a Andrej Babiš by se za čtyři roky výkonu funkce nestihl očistit. A doplnil to větou: „Musíme si počkat, až nám situace uzraje do té míry, že budeme mít jasně nezávisle pracující policii, jasně nezávislé státní zastupitelství.“ (zdroj Echo 24)

Jeden z nejvyšších ústavních představitelů země nám tedy s úsměvem na tváři sděluje, že po čtyřech letech vlády, v níž sedělo jeho hnutí a mělo i ministra spravedlnosti, stále nemáme nezávislou policii a státní zastupitelství. A jelikož ANO sestavuje i budoucí vládu, zřejmě nemáme čekat, že se to někdy změní, když se to nepovedlo dosud.

Aby bylo jasno, rozhodně netvrdím, že všichni policisté, státní zástupci a soudci jsou čestní a neúplatní, ale říci to takhle kategoricky o celém systému, to je hodně silná káva. Pan Vondráček tím vysílá občanům, kteří jsou nebo budou součástí jakéhokoli policejního vyšetřování či soudního řízení, velmi destruktivní signál: Vaše řízení neproběhne podle práva, máme tady totiž banánovou republiku. A máte smůlu, že nejste poslanci, protože jen ty dokážeme před závislou policií a justicí ochránit skrze imunitu.

Znovu tedy opakuji: Nechte už prosím těchto trapných výmluv, jimiž si kálíte do vlastního hnízda, a řekněte narovinu, že Babiše s Faltýnkem nevydáte a basta, protože prostě můžete a protože jsou to vaši šéfové. Komunisté a SPD vám s tím hlasováním ochotně pomůžou. Více to zdůvodňovat nemusíte.

Autor: Jan Pecha | čtvrtek 30.11.2017 20:06 | karma článku: 35,11 | přečteno: 2658x
  • Další články autora

Jan Pecha

Tady končím, a to definitivně

6.2.2022 v 18:18 | Karma: 27,26

Jan Pecha

Ahój versus Á----hoj!

16.12.2021 v 7:56 | Karma: 20,59