Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejen politici, i občané mají odpovědnost

V dnešním chaosu, vyplývajícím ze zpackaného vyhlášení voleb je na tapetě zejména Parlament ČR, domnívám se, že právem. Nicméně k této situaci došlo především vinou nezodpovědnosti politiků ČSSD, KSČM a přidružených packalů jmény Tlustý, Zubovová, Raninec a dalších, jejichž výčet snad ani nestojí za to, kteří svrhli vládu uprostřed předsednictví EU. Svůj podíl na tom nesmíme upřít ani našemu panu prezidentovi. Ta nezodpovědnost byla korunována skutečností, že ten, kdo především vládu potopil, tedy ČSSD, svou odpovědnost za tohoto stavu odmítl a pokusu o sestavení vlády se zřekl. Tím se tato strana zcela diskvalifikovala jakožto státotvorné těleso, zbourat umí cokoliv každý hlupák.

S největší pravděpodobností k tomu všemu nemuselo dojít. Vzpomeňme na minulé volby, které skončily vinou našeho volebního systému téměř patem, kdy po prvním neúspěšném pokusu Topolánkovy vlády získat důvěru Parlamentu měl následovat pokus druhé nejsilnější strany, tedy ČSSD, která by s největší pravděpodobností důvěru rovněž nezískala. Mohl být třetí pokus a předčasné volby regulérním způsobem bychom měli již dávno za sebou. Je také pravděpodobné, že tyto volby by patem neskončily. Ale to zase zpackal náš pan prezident, budiž mu tatíčkování lehké.

Nyní se národu vehementně předkládá, že veřejným zájmem jsou volby v co nejkratším termínu. Prdlačky, chce se mi říct. Veřejným zájmem je dostat se z krize, která u nás ještě nekulminovala. Současný "úřednický" ministr financí předložil návrh rozpočtu na příští rok, který má řešit hrozící astronomický schodek státního rozpočtu, k čemuž se v důsledku voleb téměř nikdo nechce znát nebo jen vlažně. Veřejný zájem je, aby se politické strany dohodly na tom, jak ten hrozivý schodek postupně likvidovat, tedy nejspíš přijmout návrh ministra financí Janoty. K tomu nepotřebují silnou vládu, k tomu potřebují zdravý rozum a odpovědnost za nezodpovědné jednání v minulých obdobích. Veřejný zájem dále je, aby byly vypsány volby v souladu s Ústavou, případně aby byla Ústava seriózním způsobem, to znamená nikoliv horkou jehlou a nikoliv na jedno použití, novelizována. Veřejným zájmem jsou státotvorné politické strany, které mají především za cíl službu státu a nikoliv sobě samým. Neustále mi tane na mysli nešťastný nápis nad oponou Národního divadla: "Národ sobě", kteréžto heslo si strany přetvořily výměnou slova národ na strana. Termín voleb není důležitý z hlediska veřejného zájmu, je pouze důležitý pro některé ty samotné strany "sobě".

Nekamenujme však jenom politiky a strany. Setkávám se stále častěji s názorem, že již nemá cenu chodit k volbám, protože není koho volit. Není to pravda. Těch stran, které se chtějí dostat do Parlamentu, je jak psů. Žádná ideální strana nikdy nebude, to by byla jenom jedna. Máme strany malé, větší a největší, máme strany v něčem lepší, v něčem horší, máme strany extremistické. Neodpustím si přiřadit k těm extremistickým ČSSD se současným vedením a KSČM.

Odpovědnost občanů tkví právě v té volbě. Jestliže někdo hlásá, že mu záleží na věcech veřejných a zároveň hlásá, že nemá cenu chodit k volbám, je to zřeknutí se vlastní odpovědnosti a je to pokrytecký alibismus. Má právo se o tyto věci nezajímat, ale pak jeho kritika poměrů se rovná kverulantství.

Negramotnost v našem národě snad již neexistuje, takže každý, pokud si je vědom své občanské odpovědnosti, si může přečíst programy stran, jejichž koncepce jsou mu blízké a podle toho se rozhodnout. Má pak možnost, pokud jeho strana získá mandát, ji ovlivňovat. Má možnost stát se součástí veřejného mínění, ale to i jiným způsobem. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pavlík | neděle 6.9.2009 22:22 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy