Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádka o fackách, cikánovi Dežovi s mačetou a tlusté knize

Bylo nebylo, za sedmero řekami a sedmero horami, kdesi na konci království v protáhlém výběžku vbíhajícím k sousedům se probudil cikán Dežo. Zlehka odstrčil svou ženu Eržiku a vysoukal se z postele. Rukou sáhl opatrně pod polštář a vytáhl starou mačetu. V kuchyni přejel nablýskaný kov brouskem Karborundum a prstem vyzkoušel ostří. Kdyby měl lepší náladu a kdyby nebyl Dežo, určitě by se usmál a snad by se i pyšně nadechl. Ale byl Dežo a náladu měl pod psa.

„Tak dneska poteče krev“, pošeptal a natáhl si na potetované tělo tílko bez rukávů. Přes břicho trochu (dost) nesedělo, ale co na tom, chlap má mít pořádnou váhu. Mačetu zdědil po tátovi a ten zase po svém tátovi, pamatovala toho opravdu hodně a viděla i kus světa. Táta s ní „pracoval“ v okolí Košic a děda dokonce někde v Němcích. Dežo zastrčil mačetu za opasek a vyrazil z domu. Právě se začalo stmívat. Rodinka si odpoledne zdřímla a trochu se to protáhlo. Kdyby ho po obědě Eržika nevytočila a kdyby nebyl Dežo, určitě by se sentimentálně zaculil nad spící rodinkou. Ale byl Dežo a Eržika ho v poslední době fakt štvala.

Za pár hodin už o tom slyšelo celé království: cikán Dežo vešel do hospody a posekal mačetou prvního bílého frajera, který měl nějakou hloupou poznámku o cikánech. Frajer teď leží v královské nemocnici a Dežo na slamníku v šatlavě. Kdyby pokládal bílé frajery za lidi a kdyby nebyl Dežo, určitě by teď litoval těch 16 sečných ran a toho, že možná ten bílý frajer přijde o ruku. Ale byl Dežo a litoval jenom toho, že přišel o svou mačetu. Dokonce by se mohlo zdát, že se i usmál. Venku začalo svítat.

….

V hlavním královském městě se právě probouzel správce královské pokladny Bechyně (prosím nezaměňovat s  „bachyně“). Moc toho nenaspal. Ne že by ho trápila královská pokladna, to už dávno ne. Ne, že by ho trápilo, že ho nikdo nemá rád, na to si už dávno zvykl, a navíc ti mravenci v podhradí mu stejně byli vždycky lhostejní. Není ho dost vidět! Málo se o něm píše v královských novinách a v královské televizi nebyl nevím jak dlouho! To je ta noční můra, pro kterou nemůže spát. Nic z toho samozřejmě nebyla pravda. Bylo ho všude až až, ale vysvětlujte to někomu, kdo se má tak rád.

Zabloudil očima k nočnímu stolku. Kdyby to uměl a kdyby to nebyl Bechyně, usmál by se. Ale byl to Bechyně a proto se jen jízlivě zašklebil. Řešení mu nabídla myšlenka z té tlusté knihy:

„Propaganda, která přináší žádaný výsledek, je dobrá, každá jiná je špatná… Z toho důvodu je nesmyslné říci, že něčí propaganda je příliš primitivní, příliš krutá, příliš brutální nebo příliš nečestná, neboť na žádném z těchto výrazů nezáleží…. Propaganda je vždy prostředek k cíli.“

Když se do knihy před půlnocí začetl, dostal zprávu, že kdesi ve výběžku na konci království jakýsi cikán Dežo posekal mačetou spoluobčana. Nešlo o nic osobního. Občan provokoval a Dežo mu naložil. Noviny, televize, rádia, všichni píší a mluví jen o Dežovi. Jako by sama prozřetelnost spojila Dežu s tlustou knihou v rukách správce pokladny. Celou noc se mu ta myšlenka honila hlavou.

Bechyně se posadil na posteli a rukou pohladil knihu. „Ten malý kulhavý ďábel!“, pošeptal a myslel tím Josepha Goebbelse, o kterém tlustá kniha vyprávěla. Posnídal nad novinami, juknul na zprávy v televizi, zaklapnul aktovku a vyrazil z domu. Kdyby lidi v podhradí nepokládal za mravence a nebyl Bechyně, litoval by občana se 16 sečnými ranami a vymýšlel by, jak mu pomoci. Ale byl Bechyně a litoval jenom toho, že si svou tlustou knihu nepořídil dříve.

Za pár hodin o tom slyšelo celé království: správce státní pokladny zfackoval mladíka, který na něj pokřikoval nějaké hloupé poznámky o jeho charakteru. Mladík je neznámo kde a Bechyně vtipkuje na tiskové konferenci královské rady. Kdyby žil Bechyně v normálním království a nebyl Bechyně, ležel by teď na slamníku v šatlavě. Ale je Bechyně a těší se, jak je ho konečně všude vidět a ještě víc se těší, jak si večer lehne do postele a začte se do své tlusté knihy.

…..

„Naši popojeli“, zašeptala Eržika Dežovi. „Jdeme všichni do královského města, tam můžeš naložit frajerovi, co má kecy a nejdeš do šatlavy. A mačetu máš už doma, čornuli jsme ji na stanici.“ Kdyby mu v tom nebránili mříže a kdyby nebyl Dežo, určitě by Eržiku láskyplně objal. Ale byl Dežo a myslel jen na svou starou mačetu. Mohlo by se zdát, že se i usmál.

 

Tlustou knihou je míněna kniha: Goebbels - pán myšlenek Třetí říše (Irving David)

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 22.9.2011 9:49 | karma článku: 17,05 | přečteno: 1376x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)