Kanada odkládá zrušení tzv. „cikánských“ víz – nehorázné a trapné

Kanada se rozhodla nadále školit Čechy v demokracii velmi nedemokratickým způsobem. Čeští turisté a obchodníci budou i nadále nuceni poníženě škemrat o povolení vstupu do Kanady a česká diplomacie po vzoru svého pana ministra tiše spí.

14. července 2009 zavedla Kanada pro občany České republiky vízovou povinnost. Údajně jako reakci na rostoucí příliv žadatelů o azyl, který prý málem rozvrátil kanadský uprchlický systém. V žádném oficiálním prohlášení kanadské strany nepadlo ani jediné slovo o Romech či cikánech (gypsy), přesto nikdo z nás nemohl o těchto vízech uvažovat jinak, než o „cikánských“ vízech. Reakci na toto jednostranné a hulvátské rozhodnutí nezvládla nejen naše diplomacie, ale i diplomacie Evropské unie, která prokázala svou bezbrannost a svůj nezájem o problémy malých členských zemí. Více než dva roky komplikuje vízová povinnost život všem, kteří mají s Kanadou co do činění.

Ministerstvo zahraničních věcí nechalo vše vyšumět. „Však oni si lidi zvyknou,“ řekl si zřejmě někdo odpovědný. Sama kanadská strana čas od času prohlásila, že nás monitoruje a jakmile pominou důvody, které k zavedení víz vedly, povinnost zruší. Moc nechápu, jak by jakýkoliv monitoring (navíc dělaný ve spolupráci s organizacemi jako je Člověk v tísni) mohl zjistit zájem českých občanů o azyl v Kanadě. Šlo tedy zjevně o monitoring romské menšiny, jejich touhy putovat za lepším. Je velmi zvláštní, že se naše diplomacie nezajímala o to, jak takový monitoring probíhá, jaká jsou oficiální kritéria, kterými nás cizí stát hodnotí apod. Za více než dva roky jsem nezaznamenal žádné oficiální protesty proti tak nedůstojné, demokracii pošlapávající situaci.

Přesto se začalo šuškat, že by snad ke konci roku mohla být vízová povinnost zrušena a tzv. „cikánská“ víza by se mohla stát minulostí, na kterou se budou raději obě strany snažit zapomenout. Ale cikánské pozdvižení na severu Čech a konzultace kanadských představitelů s romskými aktivisty a zástupci společnosti Člověk v tísni vedlo Kanadu k odkladu zrušení víz. Nehorázné a trapné rozhodnutí! Navíc naznačující, že pan hrabě Karel Schwarzenberg nechává zahraniční politiku našeho státu na svých kamarádech ze společnosti Člověk v tísni a sám se raději věnuje boji za lepší životní podmínky kůrovce.

Je úžasné pozorovat, jak se Kanada snaží pomáhat „utlačovaným“ menšinám v České republice. Kolik energie a peněz věnuje monitoringu a analýzám. Kanada vůbec nebere v potaz, že události na severu Čech nejsou v prvním plánu žádné problémy utlačované menšiny, ale že se jedná o střet normálních občanů s kriminálníky, porušujícími zákony a pořádek. Proti takovým lidem se zasahovat musí v každé slušné společnosti, o tom nelze diskutovat. Kanada se chová, jako by šlo průkopníky romské kultury, politické zástupce utlačovaného etnika, utlačované romské filozofy a básníky. Pak nechápu, proč kvůli nim zavírají své hranice a odmítají tyto chudáky přijmout a hýčkat je ve své dokonalé demokratické náruči. Nevšiml jsem si, že by Kanada zavedla víza pro Brity či Francouze po nepokojích, které tam zjevně z etnických důvodů čas od času propukají a jsou mnohem brutálnější.

Je čas, aby se pan hrabě probudil a s ním i jeho úředníci a aby velmi razantně a vytrvale odmítali tuhle pokryteckou masku Kanady a využili všechny prostředky, které máme k dispozici k tomu, aby víza byla zrušena. A snad bude naše Ministerstvo zahraničních věcí aktivnější a bude se dožadovat mnohem důsledněji pomoci partnerů v EU.

Nechci, aby tzv. „cikánská“ víza zaváděl v budoucnosti po vzoru Kanady i někdo další, jen proto, že se někteří Romové rozhodnou využít sociální systém někde jinde, než u nás, protože jim nabídne lehčí život.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Papež | úterý 11.10.2011 12:00 | karma článku: 32,59 | přečteno: 2070x