Jedná pan advokát Kalvoda jako hyena?

Pan Kalvoda zastupuje pojišťovnu Generali v kauze zkrachovalých cestovních kanceláří a zároveň nabízí klientům, kterým Generali odmítla zaplatit vzniklou škodu, že je bude zastupovat a bude za ně žalovat stát. Zneužívá situace, kterou vytvořil jeho klient? Jedná jako hyena?

Vyprávěl jsem večer svým dvěma malým synům pohádku o hyeně. Máme doma takový systém, jeden večer čte maminka pohádku z knížky a druhý den vypráví tatínek pohádku na téma, které určí (na střídačku) synové. Přišel požadavek na pohádku o hyeně. A ze mě ten večer vypadl smutný příběh o hyeně Věrce, který neskončil nijak vesele, i když v podstatě šťastně. Chudák hyena. Když jsem v tichu a šeru ložnice čekal, až kluci usnou, vybavila se mi před očima tvář pana advokáta Kalvody. Nevím proč, do hlavy si člověk nevidí. Možná proto, že ten den potvrdil v rozhovoru pro média, že na mne chystá žalobu pro poškození dobrého jména Generali.

Slovník cizích slov uvádí u slova „hyenismus“ významy jako: využívání neštěstí druhých, surovost, bezcitnost, bestialita. Dá se něco z toho přiřadit k jednání pana advokáta Kalvody?  Jedná jako hyena?

 Hyena sama je v tom trochu nevinně. Bez hyen by africká buš trpěla mnoha problémy a hodně druhů ptáků a zvířat by mělo potíže se zajištěním potravy. Díky hyenám nevidíte všude kostry mrtvých zvířat a nehrozí epidemie mnoha nemocí. Hyena díky svým čelistem dokáže rozdrtit i velmi tvrdé kosti a poradí si i s kůží zeber, která je velmi odolná a nedokáže ji pozřít dokonce ani většina druhů supů. Jakmile se někde objeví vysoký úhyn zvířat (např. před dvěma lety v Amboseli nebo před tím v Ngorongoro), ihned se zvedá koncentrace hyen. Samice jsou schopné zabřeznout velmi rychle za sebou, což za normálních podmínek není běžné. Hyena je tedy velmi užitečný tvor a život hyeních rodin a smeček je nesmírně zajímavý, ale to je na jiný blog.

Klienti, kterým Generali odmítla uhradit škodu v plné výši, jsou velmi agresívně a emotivně tlačeni k tomu, aby nežalovali Generali, ale aby žalovali stát. Je k tomu využíváno tzv. občanské sdružení Krachy cestovek a mediální aktivita vedení Generali a pana advokáta Kalvody. Neustále se opakuje mýtus o tom, že zákon, podle kterého musí Generali uhradit škodu, je zákonem špatným, že stát je špatný apod.  Možná je dobré připomenout, že pan advokát Kalvoda se na tom, jak dnes vypadá Spravedlnost v našem státě, podílel dost podstatnou měrou.

Wikipedia uvádí: „Po volbách v roce 1992 se pak stal členem českého kabinetu. V první a druhé vládě Václava Klause zastával v letech 1992-1997 post místopředsedy vlády, v druhé vládě Václava Klause byl navíc v letech 1996-1997 ministrem spravedlnosti. Představoval jednu z klíčových postav těchto koaličních vlád, protože v letech 1992-1997 působil jako předseda ODA.“

Kancelář pana Kalvody blokuje obstrukcemi soudní spor klientů s Generali a pokouší se oddálit soudní rozhodnutí. Snaží se vše protáhnout na co nejdelší dobu, aby se situace lidí, kteří přišli o peníze, dramatizovala a aby tito lidé došli k názoru, že u nás se spravedlnosti nedočkají?  Činí tak proto, aby těmto lidem mohla připadat nabídka pana Kalvody na zastoupení ve sporu se státem atraktivnější, nadějnější, jako jediná možná?

Není zvláštní, že klient, který by chtěl takovou nabídku pana Kalvody a jeho kanceláře využít, musí nejprve sám sebe zaregistrovat jako člena občanského sdružení Krachy cestovek, uhradit registrační poplatek 200,-- Kč a poté uhradit paušální poplatek panu Kalvodovi 500,-- Kč ? Při několika tisících poškozených se jedná o docela zajímavé peníze. Ale nezapáchá tady něco? Nejedná neprůhledné občanské sdružení jako hyena? Nejedná jako hyena pan advokát Kalvoda? Na to si asi musí každý odpovědět sám. Hyena Věrka z mé pohádky by asi byla trošku uražená. Ještě více by se nahrbila, což by se v jejím případě dalo chápat jako povzdech nebo pokrčení ramen. Smutně a tiše by odkráčela uklízet další kousek buše. Někdo to prostě udělat musí, řekla by si patrně.

 Více k tématu i na mém blogu :

http://janpapez.blog.idnes.cz/c/319758/Jak-jsem-slapl-hadovi-bosou-nohou-za-krk.html

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 14.3.2013 6:55 | karma článku: 21,35 | přečteno: 1327x