Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Chci mít ve své ulici svého „Bobíka“ !

Drobná kriminalita a nepořádek v naší ulici ve středu Prahy dosahuje takové úrovně, že bych s radostí přivítal stálou přítomnost městského strážníka. Vedení města selhává v zajištění bezpečného života svých obyvatel.

V noci ze soboty na neděli někdo ukradl měděnou okapovou rouru ve vnitrobloku našeho domu. Sebral úsek mezi druhým a čtvrtým patrem. Ví bůh, jak se tam dostal. Dokonal tak akci, o kterou se pokusil o týden dříve. Tehdy ovšem rouru pouze sundal z domu a pak byl zřejmě někým vyrušen, a tak roura zůstala na chodbě domu. Majitel činžáku ji se svým synem pracně namontoval zpět, aby se pro ni zloděj v klidu vrátil a svůj skutek dokončil.

Za posledních pět měsíců bylo vykradeno v naší ulici (dlouhé necelých 150 metrů !) 7 aut.

V létě ukradli zloději za jedinou noc slunečníky a další věci ze všech teras domů našeho vnitrobloku. Vše odnesli po střechách.

Sprejeři „zkrášlili“ fasády několika novými sgrafity a studenti gymnázia z vedlejší ulice si před naším domem založili svou „klubovnu“, kde pokuřují, popíjejí a zanechávají za sebou vše, co jim z rukou vypadne.

Mnoha pejskařům ještě nedošlo, že mají po svých miláčcích uklízet a úklidové čety naši ulici pravidelně míjí.

 Na webu Městské policie Praha se dočtu hned v úvodu o smyslu a poslání této instituce :

„Její činnost spočívá především v zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku v rámci působnosti města, tedy na teritoriu celého hl. m. Prahy.“

U nás v ulici to ovšem nefunguje. Když k nám do ulice zabloudí městský strážník má pouze jediný zájem, nalézt nějaké špatně zaparkované auto a zajistit jeho odtah. O nic jiného zájem neprojeví. A v okolních ulicích je to velmi podobné.

Před časem jsem šel se svým synem do divadla Minor na pohádku a těšil se na to, jak zase jednou Dobro zvítězí nad Zlem. Bylo brzké odpoledne a na naší straně ulice strážník kontroloval zaparkovaná auta. Na protější straně skupinka mladých Britů blokovala chodník a bránila v cestě starší ženě. Ne zle, byla to spíš legrace, ale pro ženu to byla velmi nepříjemná situace. Jako správný otec jsem chtěl malému synovi ukázat jak funguje ZÁKON, a tak jsem vyzval strážníka, aby Brity zklidnil. „Mám na práci jiné věci,“ opáčil strážník a dál kontroloval povolenky k parkování v modré zóně. Odpověď mne vytočila, a tak jsem po strážníkovi vyjel. Ať synek vidí jakého má otce.

Po krátké výměně názorů, zaznělo z úst strážníka : „Dělám to, co mi nařídí. Jsem strážník a musím poslouchat svoje velitele.“ A já sklapnul, protože mi došlo, že má pravdu, že musí dělat to co mu nařídí nadřízení, musí poslouchat své velitele.

Mladí Britové i paní, co ji otravovali už byli pryč, vše se vyřešilo i bez strážníka, ale já si tu situaci vzpomenu pokaždé, když se mnou lomcuje vztek ze stavu naší ulice.

Já chci ve své ulici svého „Bobíka“ ! Chlápka, který tu bude mít svůj rajón, který bude vědět kdo tu bydlí a bude se tu vždycky motat někde kolem, aby věděl, co se tu šustne. Chci chlápka, který bude budit respekt a kterého si budu moct vážit. Ale vím, že se ho asi nikdy nedočkám.

Na zmíněném webu Městské policie Praha je totiž další dost závažná věta : „Každý z vás má právo obracet se na strážníka se žádostí o pomoc. Strážníci jsou povinni v rozsahu svých úkolů požadovanou pomoc poskytnout.“

Což by samo o sobě bylo krásné, nebýt té poznámky, že jsou strážníci povinni pomoci v rozsahu svých úkolů. A úkoly mají jasné : kontrolovat oprávněnost parkování. Tak kdybych nevěděl, kde zaparkovat, jistě mi rádi pomohou. Nic víc od nich ale očekávat nemohu.

Informace o nákladech na zřízení a provoz  Městské policie na jejím webu chybí. Nebude to jistě laciná záležitost a nemůžu se zbavit pocitu, že mám jako obyvatel tohoto města právo na dobrou službu této instituce. Nechce se mi, ale obracet s žádostí o pomoc na ty ubohé strážníky, kteří žijí jen v limitech rozsahu svých úkolů. Žádám tedy takto veřejně pana Mgr. Vladimíra Kotrouše, ředitele Městské policie Praha, zda by nemohl rozšířit rozsah úkolů strážníků v okolí Helmovy ulice i o pořádek a bránění kriminalitě.

Ke dveřím na terasu jsem si opřel železnou golfovou hůl a někde v hloubi své mužské ješitnosti doufám, že ji jednou v noci použiji až budu bránit svůj slunečník a začínám přemýšlet o založení občanského sdružení s názvem DOMOBRANA. Přesto bych ale byl mnohem raději, kdyby mi páni konšelé zajistili mého „Bobíka“.

Autor: Jan Papež | pátek 18.2.2011 1:55 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1873x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse | Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse | Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse | Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse | Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)