Osm důvodů proč volit Jiřího Dienstbiera

Jiří Dienstbier je jediným z kandidátů na funkci prezidenta České republiky, který je reálnou zárukou pozitivní změny v oblasti politické kultury v této zemi. Je to reprezentant skutečně moderní levice, které patří budoucnost v celé Evropě. Je to charismatický politik pro 21.století. Ač má za sebou dlouholetou praxi v politice, nikdy v minulosti se nezapletl do žádného privatizačního či korupčního skandálu a má čistý morální štít na rozdíl od některých jiných kandidátů. To samo o sobě je důkazem jeho mimořádného charakteru. Existuje nejméně osm důvodů proč volit právě Jiřího Dienstbiera.

1. - Je to jediny levicový kandidát. V davu pravicových, extrémně pravicových politiků, liberálů a populistů tato skutečnost obzvláště vyniká. Jako opravdový, moderní levicový politik je samozřejmě zastáncem spravedlivého, sociálního státu. Prakticky jediné formy demokratického státního zřízení, který dokáže udržet na uzdě vulgární a divoký kapitalismus. Díky tomu může vytvořit předpoklady pro trvale udržitelný rozvoj státu a růst ekonomiky. Je také důsledným zastáncem kvalitních, státem hrazených veřejných služeb dostupných bez problémů naprosté většině občanů státu. Ostatně návrat k tradičním hodnotám sociálního státu - tedy k výborně fungujícímu veřejnému zdravotnictví, školství a ostatním státním službám, je stěžejním bodem jeho politického programu. Tím se naprosto liší od kandidátky Roithové jejíž strana je přímo odpovědná za zavedení zdravotnických poplatků nad rámec povinného zdravotního pojištění v roce 2007. Ona sama potom osobně obhajuje privatizaci veřejných služeb včetně například zavádění školného. Tedy typický pravicový program.

2. - Je to politik. Významný člen vedení nejsilnější české politické strany, která už v současnosti disponuje stodvěma zákonodárci z 281 možných. Jeho názory a postoje jsou obecně známé a politicky čitelné. Nemění svůj názor na základě průzkůmů veřejného mínění. Naopak jako dobrý politik svými postoji mění sám vyznění průzkumů veřejného mínění. Za své předvolební sliby je zvyklý zodpovídat se přímo svým voličům. Tedy těm. kteří ho svobodně zvolili do jeho veřejných funkcí. Je to silná politická osobnost, ne průměrný úředník, který nikdy skutečné voliče neoslovil. Jako kandidát Fischer, který byl do své dočasné funkce dosazen předsedy politických stran a který nikdy nenesl skutečnou politickou odpovědnost před voliči. A také nikdy nevykonával veřejnou službu, alespoň v komunální politice. Kromě jeho prospěchářskému členství v předlistopadové nedemokratické KSČ, na jejímž základu patrně dnes otevřeně a pokrytecky prohlašuje, že by nejmenoval jako prezident vládu ve které by byli členové demokratické strany KSČM. Tedy protiústavní postoj.

3. - Je to Evropan. Horlivý zastánce myšlenky sjednocené Evropy a pokračující evropské integrace. Jak ekonomické, tak i politické. Je významným členem nejvyššího vedení ČSSD, která je v Evropském parlamentu součástí Evropské socialistické strany. Druhého nejsilnějšího politického klubu v současném parlamentu. Má tak nezanedbatelný vliv i na evropské politické scéně. A má tak možnost i schopnosti realizovat své návrhy a sliby. Na rozdíl od kandidátky Bobošíkové, která má spoustu nápadů, ale příliš malou podporu z řad své strany a svých voličů, aby je dokázala i realizovat. Navíc po pěti letech sedění v Evropském parlamentu, tato bývalá svazačka a mizerná truc manažerka České televize, dokázala jen zaměstnat vlastního manžela jako svého asistenta a seznámit se s vnučkou Benita Mussolinniho.

4. - Je to kandidát občanské společnosti. Tedy nadstranický kandidát jehož politický program a praktická veřejná činnost má výrazný přesah do oblasti občanské společnosti. A organizací reprezentující občanské iniciativy. Od odborů, přes občansko-právní až po ekologické organizace. Má otevřenou podporu řady nezávislých osobností z různých oborů, jako sociologa Jana Kellera, filozofa Erazima Koháka, bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, ekologa Jakuba Patočky a dalších. Není tedy pohým stranickým kandidátem. Původně měl podporu i kandidátky Fischerové, která se nechala nakonec zmanipulovat k volbě členy Bursíkova pravicově-pragmatického křídla strany Zelených. Patrně, aby poškodila skutečného kandidáta občanské společnosti a opravdové moderní levice a odebrala mu nějaké voliče. Sama přitom má minimální možnosti uspět a realizovat své návrhy.

5. - Je to charakterní politik s čistým morálním štítem. Jako právník a vysoce ceněný odborník na legislativu je zárukou úcty k právu a právnímu řádu. Na rozdíl od kandidáta Přemysla Sobotky, který zřejmě při svém studiu na Vokovické Sorboně, tedy populárním předlistopadovém Vysokém Učení Marxismu Leninismu, neboli VUMLu ztratil základní morální zábrany.Jeho primitivní antikomunismus a účast v řadě privatizačních skandálů z 90.let a pohrdání právem a ústavou je obvyklé u absolventů tohoto Bolševického ústavu.

6. - Je to moderní politik pro 21.století. Skutečný levicový politik a sociální demokrat. Je to politik budoucnosti , ideálů, vize a zásadní politické změny. Na rozdíl od kandidáta Zemana, který je mužem minulosti a všech negativních jevů s minulostí spojených. Zeman je přímo odpovědný za propojení byznysu a politiky. Je to pokračovatel Klausovského stylu bezohledné a sobecké politiky. Konec konců má jeho podporu a podporují ho i další členové a sponzoři ODS, plus ruská státní ropná společnost Lukoil. Nabízí se otázka zda tento ekonomický liberál a autor pochvaly pro ministra financí Kalouska kopal někdy vůbec za české zájmy.

7. - Je to celoživotní demokrat. Vždy bojoval za demokracii a proti totalitě a diktatuře. Před listopadem 1989 proti diktatuře bolševické ve studentském hnutí. Dnes bojuje proti počínající neoliberálně-pinochetovské diktatuře českých, mafiánských, politických pravicových kruhů. na rozdíl od kandidáta Franze, který koncem 80. a počátkem 90.let stál u vzniku radikálního, šovinistického a pravicově extrémistického hnutí Skinheads. Exotický vzhled tohoto kandidáta a jeho potetovaná hlava mi nijak nevadí. Vadí mi, že tato hlava byla kdysi pouze holá a zvrácené názory, které v ní kvasí.

8. - Je to energický, charismatický politik v nejlepších letech. Že jde o ambiciózního, pracovitého politika na vrcholu tělesných i duševních sil, dokázal už tím v jakém tempu absolvoval poměrně náročnou a únavnou předvolební kampaň po celém Česku. Je to záruka, že se po svém zvolení nestane pouhým panákem určeným k pokládání věnců, kterému bude lékař každou hodinu měřit puls. Navíc má velmi přísné zásady v oblasti boje proti korupci a je také spoluautorem reformy ČSSD v oboru boje proti korupci. Zatímco kandidát Schwarzenberg hovoří o boji proti korupci, ale sám je schopen člověka, který upozorní na korupci, na jeho vlastním ministerstvu zahraničí, vyhodit z práce. Navíc jeho zdraví a fyzická kondice není zrovna vhodná pro hlavu státu. Spánek při jednání parlamentu se snad dá omluvit, ale totéž na mezinárodní konferenci je opravdu trapné. V 74 letech by měl člověk myslet na odpočinek. A Hrad není na tuto činnost to pravé místo.

 

Jiří Dienstbier je jiný kandidát na prezidenta. Zásadně se liší od všech českých a československých prezidentů v historii. Budu volit Jiřího Dienstbiera. Chci změnu. Chci na Hradě aktivního, činorodého prezidenta. Prezidenta, který se bude podílet na tvorbě české politiky, bude reprezentovat naši zemi v zahraničí a bude se podílet na vytváření politiky na úrovni Evropské Unie. Chci mít v čele země prezidenta na kterého mohu být po právu hrdý, stejně jako na zemi, kterou reprezentuje. Po deseti letech mezinárodní ostudy, kdy česká hlava státu způsobila, že Česko upadlo do mezinárodní izolace a stalo se námětem k vtipům, by bylo opravdu dobrou změnou získat inteligentního, sebevědomého a hlavně důstojného a zásadového prezidenta, který by konečně přivedl tuto zemi do 21.století. Kandidáti z minulosti, kteří mají máslo na hlavě a nepřináší do funkce prezidenta nic nového by měli zůstat tam kam patří. Tedy v onom 20.století. Záleží na českém voliči. Buď si zvolí změnu a nový typ moderního politika, nebo zvolí smrádek a teplíčko a dá šanci dalšímu pokračovateli Klausovské arogantní politiky! Já volím změnu. Volím Jiřího Dienstbiera! 

Autor: Jaroslav Janota | sobota 5.1.2013 15:09 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1731x