Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krajské volby jako referendum o politice vlády.

Úvodem si přiznejme, že krajské volby vlastně vůbec nejsou o krajích. Kraje jak známo jsou financovány nejméně z jedné třetiny ze strany státu čili celostátní vlády a i ve zbylých dvou třetinách jsou v řadě oblastí odkázány na finance, které obdrží či neobdrží ze státní pokladny, tedy z blahovůle ministra financí a premiéra. Takže můžeme vynechat kecy o krajských tématech. V podstatě existuje jen jediné téma. A to jsou peníze. A tady jsou kraje zcela závislé na celostátní vládě a její v současnosti příšerné hospodářské politice. Kritika hospodaření hejtmanů v krajích je tak od premiéra v podstatě pochvalou. Kdyby kraje hospodařily jako celostátní vláda, která nám zvýšila státní dluh za dva roky o více než čtvrt biliónu korun, tak by se asi obyvatelé krajů nestačili divit. Krajské reprezentace občanů jsou závislé na všech aspektech hospodářské politiky vlády. Tedy nejen fiskální politiky, která prý je prioritou současné vlády, ale také všemi dalšími aspekty. Jako je daňová politika, míra nezaměstnanosti, rychlost hospodářského růstu, růst důchodů, objem finančních prostředků určených na sociální služby, zdravotnictví, školství, bezpečnost či výstavbu nezbytné infrastruktury a další.

Tedy aspekty ve kterých tato vláda zrovna příliš nevyniká. Respektive na tyto aspekty hospodářské politiky zvysoka kašle. Co je Česku platné, že se rating veřejných financí zvýšil o stupeň, když zároveň rating úrovně růstu průmyslové výroby klesnul o dva stupně za stejné období. Znamená to, že si sice můžeme půjčit peníze za výhodnějších podmínek, ale to znamená jen zvýšení státního dluhu, protože ekonomika neroste a není tak tu výhodnou půjčku z čeho splácet. Na rozdíl od sousedních zemích, kde už hospodářství roste. Což není dobrá vizitka naší neschopné a asociální vlády. Výmluvy na krizi, také kvůli růstu ekonomiky našich sousedů, už dávno nefungují. Tato vláda od svého počátku porušuje všechny základní demokratické principy. Obzvláště její heslo, že s opozicí, odbory a občanskými iniciativami či občany obecně, se nemluví, je ve standardních demokraciích dost nepochopitelné. A aby si vláda demokratického státu dala už do koaliční dohody klauzuli zavazující poslance vládní koalice za všech okolností hlasovat proti zákonným návrhům poslanců opozice, bez ohledu na jejich obsah, je naprosto vyloučeno.

Klesli jsme tak někam na úroveň banánových republik rozvojového světa. Vláda také dala dosti jasně najevo, že občané, voliči a daňoví poplatníci jsou tady pouze k tomu, aby jednou za 4 roky hodili hlasovací lístek do urny a potom 4 roky drželi svorně hubu a krok. Jejich interpretace vládní moci podle hesla vítěz bere všechno, také nejsou v civilizovaných demokratických státech, příliš obvyklé. Už vzhledem k tomu, že vládní strany úspěšně porušují vlastní předvolební sliby už pár měsíců po volbách. Na hlas občanů vláda neslyší a její mandát od voličů ze sněmovních voleb, je pro ní bianco šekem pro jakékoliv asociální zákony poškozující hospodářství země a většinu obyvatel tohoto státu.

Také jediný způsob přímé demokracie a to zákon o obecném referendu vládě příliš nevoní. Poté co někteří členové vlády veřejně a arogantně zesměšňovali největší demonstraci nespokojených občanů od roku 1989, udělali z obecného referenda, referendum vládní. Čili občané mohou navrhnout otázku do referenda a sbírat podpisy, ale závisí na vládě zda referendum povolí či ne. Zákon ala chytrá horákyně. Opoziční návrh zákona o obecném referendu samozřejmě poslušní a disciplinovaní poslanci vládní koalice dle koaliční dohody zamítli, ostatně jako všechny návrhy zákonů opozice. Takže občané skutečně nemají mnoho možností jak dát vládě vědět co si o ní myslí. Ze stotisícové demonstrace mají ministři srandu a ostatní akce občanských iniciativ či opozice přímo ignorují. Nezbývá tedy než udělat referendum o politice vlády ze současných krajských voleb. Kecy o tom, že se opozice nedrží krajských témat, mají pouze odvést pozornost od zoufalé neschopnosti a zkorumpovanosti současné české vlády.

Právě korupční chování vlády je tím nejdůležitějším krajským tématem bez ohledu na geografickou polohu daného kraje. A tak nezbývá než aby každý volič, kterému jde o lepší budoucnost této země přišel ke krajským volbám a dal vládě najevo co si myslí o politice současné celostátní vlády. Prostě tím, že do urny vhodí hlasovací lístek jakékoliv jiné strany než jsou strany vládní. Tedy jiné strany než ODS, TOP 09 a Starostové, Věci Veřejné a LIDEM. Možná se ministři mohou vysmívat sto tisícům demonstrantů. Těžko se ale lze vysmívat či dokonce ignorovat mínění dejme tomu pěti miliónu voličů. Navíc takové vyjádření svého politického názoru je jednoduché a hlavně legitimní. Nepotřebujete k tomu kameny ani vejce, nepotřebujete k tomu pastelky. Není k tomu nutné střílet na politiky z air softové pistole a ani není třeba punkové motlitby v nějakém větším kostele, a hlavně není třeba brzy ráno vstávat, utrácet svůj drahocený čas a peníze na cestu na demonstraci do Prahy.

Aby se poté demonstranti nechali urážet od arogantní a vulgární, asociální vlády, od většiny pražských, pravičáckých voličů a od prodejných zástupců českých médií ve vlastnictví či pod silným vlivem pravičáckých majitelů a podnikatelů. Mají to čeští občané zapotřebí? Přitom se stačí dostavit do vlastní volební místnosti, v místě svého trvalého bydliště, s platným občanským průkazem a v klidu vyjádřil svůj politický názor. Tato vláda se zákonitě musí pod tlakem voličů zhroutit. Samozřejmě jen při opravdu mohutné účastí voličů. Při obvykle 50-ti procentní účastí to jaksi příliš nefunguje. Tato vláda se hroutí v podstatě sama. Před dvěma lety měla k dispozici pohodlnou většinu 118 poslanců. Dnes hledá s bídou poslance číslo 101, který by jí pomohl. Ale obě největší strany vládní koalice čelí řadě korupčních skandálů. Vládnou už jen setrvačností. Předsedové a předsednictva obou největších stran jsou pod silným tlakem členské základny.

Vždyť jen počet členů ODS se za poslední dva roky snížil z 33 tisíc na 24 tisíc. To znamená o 9 tisíc členů!  To je více než čtvrtina. A při případném propadáku v krajských volbách se vládní strany mohou dostat kromě tlaku členské základny a ještě zbývajících voličů také pod tlak hlavních sponzorů. A to bude politiky ve vedení těchto stran opravdu bolet. K pádu vlády potom určitě přispěje nějaký vládní poslanec. Topolánkova vláda přežila těžkou porážku v krajských volbách sotva o 5 měsíců a 101.hlasem, který odstřelil Topolovu partu byl hlas politika ODS Tlustého. Letos by to mohlo být mnohem  rychlejší. Při solidní účastí ve volbách může vláda padnout do konce měsíce. A když budou mít občané této země štěstí, tak už 25.ledna 2013 zároveň s 2.kolem prezidentských voleb můžeme volit novou sněmovnu. Takže nezapomeňte. Celé představení začíná už v pátek ve 14 hodin. Nenechejte za sebe rozhodovat druhé. Buďte odpovědní k budoucnosti své, své rodiny a svého státu!

Autor: Jaroslav Janota | úterý 9.10.2012 16:12 | karma článku: 18,55 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13422x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.