Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne vedení, ale odboráři teď budou řídit DPP!

Odboroví předáci se rozhodli vydírat pražský magistrát. Jinak se to ani nazvat nedá. Odboráři sami tomu říkají jednání. Jednání? Je hrozba dopravním kolapsem pro milionové město argument? Ne, je to prachsprostá výhrůžka! Přál bych pánům tramvajákům, aby se někdy zúčastnili nějakého obchodního jednání, nebo ho aspoň shlédli na videu. Možná by si potom uvědomili pár maličkostí – třeba to, že už žijeme v kapitalismu a že žádná společnost není řízena odboráři nebo zaměstnanci, ale vedením, nebo také to, že dopravní podnik je tu pro to, aby sloužil veřejnosti, ne zaměstnancům.

Možná by ani nebylo na škodu, kdyby se odboráři poptali kolegů v cizině, jak že se vlastně stávkuje a za co. Nemyslím si, že jsem sám, komu přijdou požadavky odborových předáků jako, s prominutím, zhovadilost. Pět ze sedmi požadavků zaměstnanců jsou naprostá nehoráznost. Nejenže si vzali milion rukojmích(nejspíš ještě víc), aby si zajistili, že se jich ekonomická krize nedotkne – zastaví se propouštění a zmrazí se platy. WTF? Kdo si, proboha, myslí, že jsou? Kasta nadlidí, kteří musí být ušetřeni toho, co na vlastní kůži pociťuje osmdesát procent národa? Čím jsou tak speciální, čím jsou lepší než my všichni ostatní, kteří by si přednesením takových požadavků u vedení své firmy jen sami řekli o výpověď. Jsou od nás jiní jen jedinou věcí – my si zpravidla nemůžeme ze dne na den říct: „Tak a od soboty se v Praze nic ani nehne.“

Co je ještě větší sprostota než požadavky výše, jsou požadavky na ukončení činností vedoucích k outsourcingu služeb, zastavení působení konzultantské společnosti v pražském DP a dokonce i personální otázky – ukončení spolupráce s Radkem Novotným, ředitelem projektu transformace v DPP. Od kdy odboráři/zaměstnanci rozhodují o strategii podniku? To nám tramvaje řídí samí kvalifikovaní podnikoví ekonomové? Možná akorát poslali životopisy na špatné oddělení. Pánové odboráři si prostě nechtějí uvědomit, že DPP nemůže zůstat socialistickým pohrobkem a molochem, ve kterém jsou odboráři pány. Aby mohl dopravní podnik přežít musí se transformovat, rozdrobit na eseróčka, aby se zprůhlednilo hospodaření jednotlivých částí, ty prodělečné se odřízly a nezatěžovaly ty výdělečné. Tohle všechno mají odboráři u zadní části těla, protože jim nejde o dobro firmy – DPP- ani o dobro klientů – veřejnosti –ale jen o vlastní živobytí a vlivné pozice.

Kromě nehoráznosti samotných požadavků mě snad ještě víc šokovala forma jejich vymáhání. Mafián křížený s vekslákem, taxikářem a arabským teroristou by byl daleko příjemnějším partnerem pro jednání než dopraváčtí odboráři. Dát městu čas do půlnoci na písemné stanovisko a při odpoledním jednání prásknout dveřmi, když se ukáže, že je magistrát ještě nemá? Kde to jsme? Pánové by se nad sebou měli velice velice hluboce zamyslet a ještě víc se stydět – větší buranství jsem snad ještě neviděl. Docela mě pobavilo, když na podporu dopraváků hned „vyrazili“ zemědělci, resp. zemědělští odboráři(co to vlastně je? asi to žije na poli) – nyní už druzí největší vyděrači v republice, kteří neváhali při problémech s obchodními řetězci vzít za rukojmí všechny lidi co používají auta. Bomba! Svůj k svému. Tito se nabídli, že v případě stávky a nasazení stávkokazů zablokují Prahu zemědělskou technikou, kdyby náhodou Pražáci nebyli ještě úplně v zadeli.

To, že se s takovými lidmi Pavel Bém vůbec baví, beru jako jeho slabost, sice vynucenou hrozícím kolapsem hlavního města, ale slabost. Lepší varianta by byla, kdyby za přistupováním na požadavky vyděračů byla nějaká strategie – hra o čas a příprava dalšího kroku, ale bojím se, že vítězem v bitvě o Prahu budou odboráři, ale radši se mě neptejte, co by zasloužili místo toho. 

Autor: Jan Matuška | čtvrtek 12.11.2009 14:26 | karma článku: 36,44 | přečteno: 1957x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1794x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.