Polemka s pnem Vlastimilem Dorotíkem

V tomto blogu se chci zmínit o nedávném článku pana Dorotíka 'Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?' Mám dojem, že si pan Dorotík v jeho blogu vykládá historii k obrazu svému.

Chci se zmínit o dvou odstavcích, v blogu, se kterými zásadně nesouhlasím. Tam pan Dorotík tvrdí:

Hitler tedy mocensky až neuvěřitelně rychle vylétl nahoru a to evidentně především podpoře nadnárodního kapitálu, světové oligarchie západu, včetně USA, jelikož sliboval za to (kromě likvidacve židů) napadení a dobytí Ruska a jeho naservírování na stříbrném podnosu západu.

A kdyby ho Stalin nezastavil u Moskvy, Stalingradu, Leningradu,a,nehnal ho svinským krokem zpátky až do Berlína, tak žádná druhá fronta spojenců se zjevně nekonala.a Hitler by tak dál pokračoval ve své zkáze světa a genocidě lidstva. 

Nakonec USA druhou frontu přece jen otevřely a ti už evidentně proto, že už přišel čas zabojovat o podíl válečné kořisti a o podíl na novém mocenském přerozdělení světa.

Tady bych chtěl podotknout,že USA bojovaly proti nacistickému Německu už v roce 1943 v Africe (Operation Torch), kde generál Patton zachranoval situci po fiasku, které utrpěly USA v bitvě u Kasserinu. Pattonova sedmá armáda a Montgomeryho osmá zahnaly Němce až do Messiny v Italii.

Sovětský svaz podporoval Hitlera přímo na svém území. V Rusku se cvičili němečtí důstojníci pod vedením důstojníků sovětských, na ruském území se varáběly motory pro německé válečné letouny a sovětské Rusko zásobovalo nacistické Německo až do doby, kdy Německo Rusko napadlo v roce 1941. Před tím mělo nacistické Německo přátelskou smlouvu se Sovětským svazem a posléze sovětské Rusko napadlo (neúspěšně) bezbranné Finsko.

Kdyby USA chtěly zabojovat o podíl válečné kořisti, nikdy by nepodporovaly Rusko potravinami, nákladními vozy a jiným srategickým materiálem a nechali by Rusko na pospas Hitlerovi., (pamatuji se sám, jak k nám na podbrdsku přijeli sovětští důstojníci v amerických džípech) Podstatnou pomocí sovětskému Rusku byl program 'Lend and lease', kde Rusko obdrželo pomoc od USA v hodnotě 9 miliard tehdejších dolarů a nezabranovala by generálu Pattonovi v rychlém postupu na východ. Jeho třetí armáda byla v pstupu zpomalena dvakrát, k velké jeho zlosti. Za pár měsíců na to, zemřel za záhadných a dodnes neobjasněných okolností. Když chtěly USA  'zabojovat o podíl válečné kořisti', jak tvrdí pan Dorotík, proč Pattona zdržovaly? Proč Pattona nepodporovaly? Tady se mi zdají výklady pana Dorotíka trochu pochybné. Americký prezident Roosevelt byl naopak velice nakloněn Stalinovi, o kterém se vyjadřoval familierně jako o 'strýci Jožkovi' (uncle Joe) Byl pod silným vlivem svého silně levičáckého poradce Harryho Hopkinse. Pattonova třetí armáda nesměla asi osvobodit Prahu, od které byla vzdálena jen 8O kilometrů. Osvobození Prahy bylo svěřeno Rudé armádě.Pproč, když USA chtělo zabojovat o podíl válečné kořisti?

Stalin nehnal Němce od Moskvy svinským krokem, Němci Moskvu nachali na pokoji a stočili se na Stalingrad. Odtamtud je Rudá armáda po právu hnala svinským krokem.

Snad jsem zde vypsal všechny moje argumenty k podpoře toho, jak já si vysvětluji 'zabojování USA o podíl válečné kořisti'. Pochopitelně protichůdné názory se dají okecat, ale to už je věc jiná.

K mým vývodům jsem použil této literatury:

W. Churchill "Memoiry":

D. Eisenhower "Crusade i Europe"

"Roosevlets road to Russia"

Robert K. Wilcock "Target Patton"

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Marek | úterý 22.2.2022 22:07 | karma článku: 23,73 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99

Jan Marek

Ach ty služebky!

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05