„Dobrák roku“

Znáte to? Ke konci a začátkem  roku  se naše televize předhánějí v přenosech různých nesmyslných anketách, soutěží a estrád typu:  o nej  Missáka, o nej celebritu,  o nej fotbalistu, o nej zpěváka, o nej podnikatele..... Včera jsem se dozvěděl, že existuje ocenění  „Dobrák roku“.  Dobrák roku  to  je takový ….František Dobrota, rodák z blízké vesnice, měl hodně dětí a jednu starou babičku…

Byla to moje babička, která mě upozornila na článek v novinách, kde byl rozhovor s nějakým Romem panem Horvátem, který dostal ocenění „Dobrák roku“. Tento dobrák se hlavně snaží podporovat vzdělání dětí a dospělých Romů. Určitě dnešní doba musí některé Romy hodně bolet. Ale to ví každé děcko:“ Že bez práce nejsou koláče“ a že pracovat a učit se zkrátka musí.

Minulý rok nám na firmě jedna partička Romů ukradla na baráku měděné svody, dokonce je i chytili, ale co od nich člověk  dostane zpátky? Vadí mi také ty jejich partičky lelkujících puberťáků, kteří jen koukají, kde by mohly něco…. Přiznám se, ani za sousedy bych je nechtěl.


Na druhé straně i my se můžeme učit od Romů. Třeba jak je pro Romy důležitá rodina. Podívejte se do domova důchodců, že tam je minimum Romů a ani rozvody nejsou tak samozřejmé jako u zbytku společnosti.

Bohužel a vlastně bohudík Česká republika nemá tak velkou rozlohu jako Kanada, kde pro indiány vytvořili velké rezervace (teď tam našli velká naleziště ropy).

U nás musíme najít nějaké společné soužití. Když pozoruji naše největší politické experty v této oblasti Jiřího Čunka a Džamiru Stehlíkovou tak nevím jestli mám brečet nebo se smát, ale asi to myslí upřímně. Asi jediné poctivé řešení se mi zdá nejlepší, co nejvíce hledat, vážit si a podporovat takové dobráky jako je pan Horvát.

 

rozhovor s panem Horvátem:


http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=6036


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Jankovec | pondělí 30.6.2008 9:44 | karma článku: 9,66 | přečteno: 859x
  • Další články autora

Petr Jankovec

Jednou budem dál

27.11.2009 v 10:55 | Karma: 7,71