Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda je jen jedna

Měl jsem včera těžký den. Hlavně pracovně, ale konec dobrý, všechno dobré. Mám už starší „Vivofit.” Zařízení, co měří počet kroků, ušlých kilometrů, čas, spotřebované kalorie atd.

 

Už vypadalo, že se s ním budu muset rozloučit, neb jsem ztratil USB zařízení, za jehož pomoci jsem synchronizoval přes počítač. Ale. Nakonec jsem si vzpomněl, že kdysi jsem zaslechl, nebo četl, že lze to samé dělat jen přes iPhone. Zamířil jsem na Apple store, stáhl aplikaci, nastavil a hle, už zase mohu synchronizovat a bez výše zmíněného USB.

Mám dost často malé radosti, které mi osvětlují ten do temna jdoucí současný socialistický čas, který nastává pomalu, díky lidem, kteří se o jeho vzrůst starají díky svým narůstajícím požadavkům na kontrolu státu, nad životem občana. Radost, že jsem schopný si poradit, postarat se. Jednoduše mám hlavu na to abych ji používal, nikoliv na zakrytí, aby mi neteklo do krku.

Jsou skupiny lidí, kteří moc svou hlavu nepoužívají, díky tomu jsou plni obav o své zdraví, bezpečí, že jsou ochotni udělat ze života peklo těm, kteří jejích obavy a neschopnost nesdílí. Někde se něco šustne a oni okamžitě se požadují zákon. Zákon, který v konečném důsledku slouží jako bič na kohokoliv. Od podrobného popisu obsahu potravin, až po zajišťovací zákon, který slouží jako znárodňovací dekret.

A vše je vedeno dobrými úmysly, pramenící z obav o zdraví a bezpečnost jednotlivých lidí. Či aby stát měl dost peněz na rozhazovaní. Takže pokud jsem vlastní hlavou objevil možnost, která mi ulehčí život, mám radost.

Vlastně celý život jsem se spoléhal ve valné části na sebe. Pokud jsem měl zdravotní potíže, které vyžadovaly nějakou dietní úpravu, byl jsem schopný si zařídit její dodržování. Vůbec nepodceňuji své spoluobčany, kteří když se dostanou do obtížné situace, z většiny dokáží vybruslit díky své schopnosti se o sebe postarat. Mají-li chuť si dát tu práci.

A jsem myslím u toho podstatného. Čím víc zákonů, tím menší chuť se starat o sebe, neb přeci je tu někdo, kdo dodržování zákona musí vyžadovat, protože je starost státu, aby tak činil. A pak se najdou mnozí, kteří za peníze daňových poplatníků rádi činí, neb jim onen zákon dává netušené možnosti, jak pod rouškou vyžadování zákona ty druhé kolem sebe buzerovat.

A ti, co měli potíže se starat sami o sebe, najednou zjistí, že se o ně starají ti druzí, kteří svou „starost o blaho bližního,” vezmou od podlahy. A ti málo ochotní se starat, mají takové potíže a s nimi mnozí ti, kteří tu starost státu nikdy nevyžadovali, nepotřebovali v tom jedou s nimi a mají potíže, které by nikdy nemuseli řešit, protože se ocitli v „péči” těch, co si dají záležet na udělání potíží všem, co se znelíbí. Totalita a socialismus v praxi.

Zásadně se distancuji od lidí, co se zaštiťují obecným dobrem. Co se ohánějí dobrem mým a pokoušejí se mne přesvědčit, že čím víc zákonů, tím víc bezpečí. Čím déle ten neosocialismus pozoruji, tím víc se ujišťuji, že pokud zasedá parlament, a vydává zákon za zákonem, tak skutečně si není nikdo jistý majetkem a životem. V rámci zákonem stanoveného dobra.

Občas se mě pokoušejí přesvědčit lidé, co se tváří jako zastánci svobodné společnosti, že jejich malé požadavky na to či ono, si zaslouží uzákonění. Těm říkám. „Jestli se neumíš v hospodě zeptat, zda biftek zaprašují moukou, když máš potíže s celiakii, tak jez doma. A pokud neumíš odejít z té hospody, když ti odmítnou dát informaci a jít do jiné, pak máš opravdu problém a potřebuješ opatrovníka.”

Stejně tak, když se ti lidé neumí zastavit na prahu zařízení, kde hraje hudba, která jim nevyhovuje, pak mají skutečně problém. Protože chtějí aby se lidé přizpůsobili jejich požadavkům na správnou kulturu. Nějak nechápou, což je jejich problém, že se nehodlají jednoduše bavit podle jejich představ.

Takové požadavky v rámci požadavku na naši vyšší kulturnost, pochopitelně podle bolševických představ, na nás požadovali bolševici. Děkuji, už jsem bolševickou péči o duši a tělo zažil. Stejně jako nelezu do zakouřených pajzlů, kde rum teče proudem a vzduch je zahuštěn námořnickým slovníkem, vedle kterého je ten dlaždičský slovníkem klášterních chovanek. Tak nepouštím televizní stanici, kde při promítání reklam se občas mihne film, nebo dokument.

Pokud mi takový pajzl, televizní stanice nevyhovuje, neúčastním se. Mám možnost se účastnit, ale nikoliv povinnost. Tahle jednoduchá fakta mnozí nejsou schopni v rámci svého intelektu pochopit. Bohužel. Protože nechápou, je třeba jim trpělivě a důsledně sdělovat, že je vodsud až pocud, pokud ani tohle nechápou, pak je třeba je nechat je projít korektivní zkušeností, že se jim ta chápající většina lidí vyhne. A nenaslouchá jim.

Pochopitelně. V záplavě těch neobolševických blábolů se občas dobrá myšlenka mihne, ale to je podobné rýžování zlata na libovolném potoce. Tam se taky v těch tunách promytého písku zaleskne šupinka zlata. Otázkou je, zda se vyplatí hrabat se v té hromadě hlušiny, nebo jít kopat na opravdové naleziště. Obávám se, že neobolševismus libovolné barvy, rudé, oranžové, nebo zelené, nebude ten nejlepší životní program pro svobodomyslného člověka.

Prošel jsem několik debat právě na taková témata, co se týče právě těch „štěstí a bezpečí” zaručujících zákonů. Díky těm debatám si stále uvědomuji, jak jsou ty požadavky na jejich plnění, nebezpečné pro osobní svobodu člověka. Mají ti lidé právo na svůj názor, dokonce se mohou pokoušet se ho i prosadit, ale mlčet k tomu nechci. A nebudu. Svoboda je jen jedna. Jo jo.

Rokenrol byl vždy muzikou svobodných lidí a v téhle písni je ve zkratce popsaná skvěle totalita.

…a na uličním výboru, sešla se celá naše ulice, tam napsala se velká petice, to aby každý věděl jaký jsem…to ostatní mi kádrovák, zapíše do mých papírů s Dvořákem prý jsem na štíru, tak aby každý věděl jaký jsem…

 

 

Autor: Jan Jílek | středa 18.10.2017 9:12 | karma článku: 17,21 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Jan Jílek

Zlatý anděl Gabriel

Dnes má svátek Gabriel. Podle židovské, křesťanské a muslimské tradice, jeden ze sedmi Archandělů, a jediný prý ženského pohlaví. Jinak také „Zvěstovatel.”

24.3.2019 v 14:05 | Karma: 17,37 | Přečteno: 434x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ještě to tak umět

Pročítám si tak různé weby, různé zprávy, různé názory. Některé mne zaujmou, některé přelétnu jen tak, u některých se zastavím, buď abych se pokochal autorovým rozhledem, nebo omezeností.

22.3.2019 v 16:34 | Karma: 18,17 | Přečteno: 553x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Neznámé číslo

Občas se na displeji objeví neznámé číslo, a jsem obvykle na vážkach, zda zvednout, či nikoliv. Dnes se objevilo dvakrát. Oboje jsem zvedl. Nakonec, nikdy nevím, jestli nevolá budoucí klient.

21.3.2019 v 15:09 | Karma: 15,59 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Česnek a láska

Četl jsem takové povídání o česneku, a pod ním mne zaujala diskuse. Bylo tam několik zajímavých příspěvků, z nich ten nejzajímavější byl tento:

18.3.2019 v 4:57 | Karma: 21,43 | Přečteno: 713x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Už dávno nejsem mladíkem

Čtu si nadšené výkřiky o postupu slovenské kandidátky paní Čaputové do druhého kola. Prý nástupkyně presidenta Kisky. Velká očekávání a velké naděje vzbuzuje ta dáma.

17.3.2019 v 9:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články