Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rudé prapory vlály, frontu na maso jsme stáli

Pátek, dovolená a klid. Zatím. Zítra je výročí Vítězného února, tedy komunistického puče, co ovlivnil tuhle zem na kolik desítek let.

 

Prý socani hodlají se vrátit za pomoci zdanění, do těch starých nijak dobrých časů, kdy se „dělníci,” vládnoucí pod rudým praporem, dělili s pracujícími o všechny plody jejich práce. Jestli tohle socanům vyjde, pak budou mít pracující, podobně jako v těch letech mezi 1948-1989 jen to co si zaslouží. Všichni stejně chudí a všichni stejně namíchnutí. Mnohem víc než jsou namíchnutí dnes. Bolševická pěst dopadne na všechny, co nejsou členy klanu.

Blbý na tom je, že pracující za málo peněz, víc mít nebudou a ti, co vydělávají víc, budou mít méně a k rozkradení zbude neo-bolševikovi mnohem více. Někteří se za ukradené peníze, těm „bohatým” nehorázně napakují, jenže méně vydělávající vidí jen ty „spravedlivě” zdaněné. Co mají víc než oni.

Ale to už je úděl všech závistivých, že si sice nepolepší, ale mají ten dobrý pocit, že ta svině od vedle už nemá na nový auto každý dva roky, pouze jednou za pět let. Ale ten pocit je zcela rozhodující. Užijí si ho a pak budou opět počítat pěťáky. Netuší, že čím víc vydělává střední třída, tím víc zbude na ty pokladní ze supermarketu. Například.

Ono obyčejně část lidí, je málo prozíravých a klidně zničí cokoliv, jen aby uspokojili svou touhu po „spravedlnosti.” Tedy jejich spravedlnosti. Dosáhnou ji a pak se dost často rozpláčí, protože nezůstane kámen na kameni. Díky jejich úsilí o spravedlnost není dost především pro ně. I tam, kde to předtím bylo alespoň trochu snesitelné.

Znám pár lidí, kteří říkali. „Dostal jsem vztek na ODS, volil jsem ANO. Nebo komunisty.” Nechali se ovládnout emocemi, ty vyprchaly, aby nakonec se vztekali ještě víc, když zjistili, co udělali. Jistě, ve „spravedlivém” vzteku na zloděje, volili ještě větší zloděje. Neznám větších zlodějů, než jsou bolševici.

Naučit se alespoň mírnému sebeovládání, ulehčuje život. Pokud člověk dá na varování, které se obvykle s pocitem pomsty objevuje, pak si ušetří spoustu následných výčitek, které ho později díky rozhodnutím ve vzteku doženou. Nejedná se jen o volby, ale o celoživotní rozhodnutí. To, že jsem se naučil dát na to varování, tedy z větší části svých rozhodnutí, zapojil rozum, uchránilo mne od mnohého, co bych musel pak složitě řešit.

Lepší je mnohdy neříct, nebo neudělat nic, nechat být a ono se to vyřeší samo. Zemědělští dělníci se mnohdy radovali v minulém století v padesátých letech z toho, že jejich zaměstnavatele, co je vykořisťovali, rozkulačili. Pomohli zbourat komunistům kapitalismus, aby nakonec zjistili, podobně jako sedláci jinde, že kapitalista potřebuje pracovní síly ve výrobě, platí víc, oni si polepší a nemusí se nikomu nic brát.

Zjistili, že sedlákům sice bolševik vzal všechno, jim nedal nic, stejně šli dělat za pár korun do fabriky. Jen ty fronty na maso se rozšířily. Násilná kolektivizace byla neefektivní. Zničila strukturu, která by se časem evolucí proměnila, jako se proměnila všude jinde. Sedláci by dřeli stejně, museli by díky nedostatku dělníků zefektivnit výrobu za pomoci mechanizace, malé vlastníky by tak jako tak zlikvidovala nutnost hospodařit na větší ploše.

Ale šlo by vše bez násilí a bez mrtvých, zavřených, bez zničení vesnice jako takové. Ano, není nic snazšího, než zákonem někomu něco ukrást. Nedomyslet, co to udělá. Nedohlédnout k horizontu. Čím víc zákonů, tím víc neštěstí. Ale vykládejte něco takového chytrolínům, co mají pocit, že vědí zcela všechno a přitom jim máma musí namazat chleba k snídani chleba, protože oni ani nevědí, kde ten chleba máma má, natož aby tušili jak se chleba rodí.

Tak nic. Vyrazím do města. Koupit si nějaké etno oblečení. Nedávno jsem si už něco koupil, zjistil jsem, že je pohodlné, příjemně se nosí a jsem krásně barevný. A musím chvátat, dokud na ty věci se nestojí fronty, jako za dávného totáče. Ale doufám, že se za svého života front na maso, nebo hadry v Tuzexu už nedočkám, že socani to nevyhrajou a lidé dostanou rozum. Jo jo.

Autor: Jan Jílek | pátek 24.2.2017 12:10 | karma článku: 39,42 | přečteno: 2901x
  • Další články autora

Jan Jílek

Zlatý anděl Gabriel

Dnes má svátek Gabriel. Podle židovské, křesťanské a muslimské tradice, jeden ze sedmi Archandělů, a jediný prý ženského pohlaví. Jinak také „Zvěstovatel.”

24.3.2019 v 14:05 | Karma: 17,37 | Přečteno: 434x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ještě to tak umět

Pročítám si tak různé weby, různé zprávy, různé názory. Některé mne zaujmou, některé přelétnu jen tak, u některých se zastavím, buď abych se pokochal autorovým rozhledem, nebo omezeností.

22.3.2019 v 16:34 | Karma: 18,17 | Přečteno: 553x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Neznámé číslo

Občas se na displeji objeví neznámé číslo, a jsem obvykle na vážkach, zda zvednout, či nikoliv. Dnes se objevilo dvakrát. Oboje jsem zvedl. Nakonec, nikdy nevím, jestli nevolá budoucí klient.

21.3.2019 v 15:09 | Karma: 15,59 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Česnek a láska

Četl jsem takové povídání o česneku, a pod ním mne zaujala diskuse. Bylo tam několik zajímavých příspěvků, z nich ten nejzajímavější byl tento:

18.3.2019 v 4:57 | Karma: 21,43 | Přečteno: 713x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Už dávno nejsem mladíkem

Čtu si nadšené výkřiky o postupu slovenské kandidátky paní Čaputové do druhého kola. Prý nástupkyně presidenta Kisky. Velká očekávání a velké naděje vzbuzuje ta dáma.

17.3.2019 v 9:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články