Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nedomazlení a nedomilovaní

Donesly se mě dvě důležité zprávy. Jedna, že se má nejmladší dcera zasnoubila. Druhá, že Real Madrid porazil Atletico tři nula v semifinále Ligy Mistrů a je velká pravděpodobnost, že postoupí do finále. Ronaldo dal tři kusy.

 

Pak je tu ještě několik méně důležitých zpráv, jako že socan Sobotka podal demisi, aby si zachránil socanskou kůži. Bez vlády se fungovat dá. A celkem dobře, bez potomstva a třeba polních prací, už hůře. Bude asi málo ovoce a hroznového vína, které mám rád. Všechno prý pomrzlo. Budeme muset zřejmě dovážet. Tohle jsou důležité události, jimiž stojí za to se zabývat. Zasnoubení a dostatek ovoce.  Pád vlády? Pchá, zřejmě pod ní praskla větev. Jak se říkávalo o vládách v Africe v dobách mého mládí.

Ptala se mne jedna kolegyně, v čem spočívá dospělé chování slečny, která si mi, jak popisuji v předminulém blogu, sedla na klín, po několika měsíčním zdráhání a začala mne zcela dobrovolně, bez vyzvání líbat. Musel jsem kolegyni vysvětlit, že v tom, že se ona slečna  rozhodla, co je pro ní v tu chvíli důležité. Tedy ono líbání a mazlení a tulení se, protože jak pravila, byla nedomilovaná a nedomazlená.

Každý kdo byl v životě občas nedomilovaný a nedomazlený, ví jak je tohle obtížná životní situace. A jen ti, kteří si troufnou požádat, a poznat onoho muže, či ženu, jak praví Bible, se dokážou této malé osobní tragedii vyhnout, případně překonat. Někdy, někdo k vyrovnání tohoto deficitu, obětuje i manželskou věrnost.

Pravda, znám i takové, co volí mezi domilovaností a domazleností a věrností a vítězí věrnost. Bez ironie takové chování obdivuji, ale nejsem si jist, jestli bych v takovém případě se zachoval stejně. Celibát mi jde mizerně, on mi vlastně nejde vůbec.

Pokoušel jsem se kdysi dávno tento stav zvládnout, ale zjistil jsem, že umím si dlouhodobě odříci alkohol, drogy, ale odříct si mazlení a milování je nad mé slabé síly. Obdivuji světce, ať východní, či křesťanské, pokud se dokáží vyrovnat s tímto rozhodnutí, jak se říká v katolické církvi: „Vydat se tou úzkou stezkou, plnou odříkání, která zaručuje spásu.”

Pochopitelně za dospělé chování té slečny výše uvedené, považuji z toho důvodu, že ona riskovala odmítnutí, výsměch, spolehla se na to, že uspěje, protože občas lidé v takovém případě se zachovají hloupě a mají potřebu vracet „křivdy,” které podle jejich mínění ten dotyčný/dotyčná jim svým zdráháním způsobil. Já naštěstí tímhle chováním netrpím a rád si užiji v takovém případě. Slečna byla krásná a voňavá.

Pochopitelně, jsou zde ty Přikázání, která říkají: „ Nesesmilníš, nepožádáš manželky bližního svého, ani cokoliv jiného jest jeho.” Jen ta přikázání neříkají nic o tom, jak se má zachovat muž, když ta manželka požádá jeho. Tóra a Talmud mluví o ukamenování takové manželky. Ale je pravdou, že už ani ortodoxní židé své hříšné manželky nekamenují. Zavrhnou je a dají jim lístek na rozloučenou.

Kolegyně se mnou zcela nesouhlasila, ale má právo na odlišný názor a jiné vidění světa. Já si pořád myslím, že Kristus sice požaduje spravedlnost, ale dává přednost milosrdenství. Konec konců, co by bylo lidstvo bez milosrdenství? Počítá se s tím, že jsme slabí, a že ty přikázání jsou ideál. Ideál, který velmi těžko dosáhneme. Pokud vůbec. Fanatici kamenují.

Bůh, který je podle mé víry milosrdný, odpouští, na rozdíl od pyšných fanatiků, protože si je vědom slabosti člověka, kterého slabého stvořil, aby mu dal šanci občas na něčem maličko vyrůst. Fanatici požadují všechno a pokud není všechno bez milosrdenství zabijí.

Pochopitelně, pokud někdo hodlá riskovat manželství, pokud je mu jedno, co se stane dál, jde jen za svým štěstím, ten asi dobře nedopadne. Co znám ty manžely/manželky, co se rozhodli jít za hlasem srdce, ať to stojí, co to stojí, tak ty ani Pán Bůh trestat nemusel. Ti se většinou potrestali sami. Tady na tomto světě. Ale to už je jiná historka. Tam toho dospělého moc není.

A ti, co si pořídili, muži i ženy trochu toho mazlení a milování, protože jim chybí v tom vztahu a zůstali tam kde měli, sice za světce bráni nebudou, ale byli dospělí, alespoň v něčem. Možná v tom nejdůležitějším. V plnění těch povinností. Jo a kde je pravda? Nevím, ani ji nehledám. Protože věřím, že platí: „Milosrdenství chci, ne spravedlnost!” Jo jo.

Autor: Jan Jílek | středa 3.5.2017 2:47 | karma článku: 18,35 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Jan Jílek

Zlatý anděl Gabriel

Dnes má svátek Gabriel. Podle židovské, křesťanské a muslimské tradice, jeden ze sedmi Archandělů, a jediný prý ženského pohlaví. Jinak také „Zvěstovatel.”

24.3.2019 v 14:05 | Karma: 17,37 | Přečteno: 434x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ještě to tak umět

Pročítám si tak různé weby, různé zprávy, různé názory. Některé mne zaujmou, některé přelétnu jen tak, u některých se zastavím, buď abych se pokochal autorovým rozhledem, nebo omezeností.

22.3.2019 v 16:34 | Karma: 18,17 | Přečteno: 553x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Neznámé číslo

Občas se na displeji objeví neznámé číslo, a jsem obvykle na vážkach, zda zvednout, či nikoliv. Dnes se objevilo dvakrát. Oboje jsem zvedl. Nakonec, nikdy nevím, jestli nevolá budoucí klient.

21.3.2019 v 15:09 | Karma: 15,59 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Česnek a láska

Četl jsem takové povídání o česneku, a pod ním mne zaujala diskuse. Bylo tam několik zajímavých příspěvků, z nich ten nejzajímavější byl tento:

18.3.2019 v 4:57 | Karma: 21,43 | Přečteno: 713x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Už dávno nejsem mladíkem

Čtu si nadšené výkřiky o postupu slovenské kandidátky paní Čaputové do druhého kola. Prý nástupkyně presidenta Kisky. Velká očekávání a velké naděje vzbuzuje ta dáma.

17.3.2019 v 9:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články