Kouzlo nechtěného

Přečetl jsem si několik třeskutě vtipných blogů na aprílové téma, z nichž ten nejtřeskutější, byl blogerky Palkové, na téma stěhování americké ambasády.

Ale, myslím, že nápad, aby se Židé stěhovali do České republiky, není zas až tak hloupý. I když zcela jistě blogerka Palková, tohle jako hlavní motiv neměla. Pokud se pamatuji, žilo za první republiky odhadem asi 300 000 Židů a jestli to někomu jen prospívalo, bylo to nejen jim, ale i tehdejší Republice Československé.

Nakonec spousta tehdejších předních podnikatelů v Československu bylo židovského původu, uměli podnikat, obchodovat a jejich křesťanští českoslovenští spoluobčané z toho těžili. Byla ta republika mezi deseti nejvyspělejšími státy světa. O tom si dnes můžeme dnes jen nechat zdát.

Židé za té první republiky byli nejen skvělí podnikatelé, ale také umělci. Jo, nakonec, jak se ukazuje, občas i napsaná pitomost, může vytvořit kouzlo nechtěného. V jinak pitomých parlamentních listech o tomto fenoménu píše skvěle Hana Lukešová. Vypočítává tam jména umělců, podnikatelů, kteří se adaptovali, prospívali státu i sobě. Ono, když se vede dobře občanovi, vede se i dobře státu. V opačném případě tohle ne vždy platí.

Ten kdo procestoval Stát Izrael, ví jak ta země dnes vypadá. Ti Židé ji skutečně učinili Zemí Zaslíbenou. Vybudovali ji z ničeho, dokázali ji v několika válkách ubránit a získali si respekt mnohých lidí. Hlupáci, kteří jsou zaslepeni svou závistí a tím pádem ještě antisemitismem, pochopitelně nefandí Židům, kteří jim ukazují cestu k vědění a bohatství.

Museli by totiž začít myslet, začít hledat, tak jak hledali Židé v Tóře, ve svých ješivách, jejich učenci zkoumali lidský život ze všech stran a vyšel jim z toho Talmud. Nakonec i Ježíš Kristus byl Žid a číst jeho zaznamenané výroky evangelisty, je radost pro duši. I po dvou tisících letech moudrost toho syna tesaře mne oslovuje svou hloubkou a moudrostí. V každé životní situaci.

Představím-li si, že by se do České republiky přistěhovalo postupně zpět těch tři sta tisíc Židů, začali by se zde chovat jako v Izraeli, pak si myslím, že by tenhle stát neměl problém prosperovat, být tím zemským rájem na pohled, jak se zpívá v Škroupově písní o České zemi. Ale tohle asi blogerka Palková zcela určitě ve svém „třeskutě vtipném blogu” neměla na mysli. Jo jo.

Hana Lukešová:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Hana-Lukesova-Zidovsti-podnikatele-a-prumyslnici-se-zaslouzili-o-rozkvet-ceskoslovenske-ekonomiky-474277

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jílek | pondělí 1.4.2019 12:56 | karma článku: 24,45 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68

Jan Jílek

Sladké je žít

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49