Dobré jídlo, dobré zdraví

Mám několik oblíbených blogerů na iDnes. Jsou to lidé občas vyvolávající u mne veselí. Pochopitelně, beru na vědomí, že demokracie je demokracie, existuje svoboda slova a svoboda vyznání a každý píše o čem chce.

Mezi ty nejoblíbenější patří „teoložka” paní Palková, která se neochvějně vyjadřuje k teologii, církvím, genderu a k dalším atributům veřejného života. Čtu si ji s úsměvem. Nesnažím se ji už opravovat její omyly. prostě někteří lidé jsou takoví jací jsou, musí s tím žít a nedá se pro ně nic udělat.

Dalším mým oblíbencem je pan Kroupa. Píše blogy především k politickým tématům, občas něco občanského pohledu na své bližní, což vyvolává velké diskuse. Jak říkám, bylo by mi líto, kdyby ti dva přestali psát, jak píši, nezasmál bych se tolik.

Tímhle úvodem bych rád přešel k něčemu důležitějšímu. K diskusi pod blogem pana Kroupy, kde se svěřil se svými potížemi s diabetem, stravou atd. Nikomu nepřeji zdravotní potíže libovolného druhu, leč mám pocit, že mnozí lidé si své potíže vlastně tak trochu pěstují. Očekávají, že někdo, jejich zdraví zachrání. Tedy především lékaři.

Byl jsem u lékaře minulý týden. Krev v moči. To jsem se vylekal, tedy si nechal udělat patřičná vyšetření, abych zjistil, že vlastně všechno je v pořádku. Výsledky dobré. Velmi dobré. na skoro sedmdesátiletého stařečka.

Zřejmě něco jednorázového. Pravda, o své zdraví pečuji preventivně. hlídám si stravu, hlídám si pohyb, váhu už si tolik nehlídám, ale shodil jsem letos devět kilo, takže s tím jsme zatím spokojený. Nepřibírám.

Prášek beru jeden. Stacyl na ředění krve. Mám od roku 2009 stent. Musím říci, že všechny výsledky se zlepšily v posledních letech. Přičítám tuhle skutečnost změně stravy, přešel jsem na nízkosacharidovou stravu, což není dieta, jak by se mohl někdo domnívat. Pořád chci umřít sice starý, sešlý věkem, opotřebovaný, ale pokud možno víc zdravý.

Nízkosacharidová strava

Poprvé jsem o ní něco četl v knize Tima Ferisse „Čtyřhodinové tělo.” Zkusil jsem, ale jeho způsob mi nevyhovoval. Pátral jsem dál a našel výše uvedený odkaz a přednášku MUDr Hany Krejčí Nízkosacharidová strava nejen v léčbě diabetu Našel jsem toho víc, neb jsem zvědavý a zvídavý, neboť jsem pátral dál a našel toho odstatně víc. Myslím, že ty dva uvedené příklady postačí, kdo bude mít zájem z diabetiků a kardiaků, nejsem diabetik, jen kardiak, ale i tak mě zajímá, co mohu pro sebe udělat.

Baví mne tohle pátrání víc, než plané mudrování o teologii a politice. Jak říkám, je mi s podivem, že lidé s potížemi, které mohou poměrně snadno eliminovat se méně zabývají tím, co je pro ně skutečně životně důležité, mnohem méně, než by bylo třeba.

No, při čtení výsledků mě minulý týden paní doktorka, která mne ošetřuje pravila, že tuky v krvi nízké. Ptala se co jím. Řekl jsem, maso tuky, vejce tvaroh, občas balkánský sýr, Hermelín, nebo oříšky, zeleninu, bobulové ovoce. Ono ovoce menším množství. K tomu lněný olej, lněné semínko. Smíchaný s tvarohem.

Tlak 120/80.Občas vyleze na 130/80. V šedesáti osmi letech. Nijak závratně nesportuji, občas se projdu, cvičím jógové techniky, řízená relaxace. Pracuji na poloviční úvazek v PN Bohnice a k tomu mám privátní praxi, kde provozuji sedm terapeutických skupin zaměřených na závislost, plus individuální terapie a poradenství.

Měl jsem v mládí spoustu zdravotních potíží, operace žaludku, žlučník, ulcerozní proktokolitida. Všechny tyto potíže se podařilo upravit natolik, že jsem momentálně bez potíží. Příčítím to svému způsobu života. Není omezující, nemám pocit, že jsem zkrácen na radostech života. Pravda, nepiji alkohol, nekouřím a nedopuji se léky.

Je mi zcela jasné, že biologické hodiny nezastavím, ale zdá se mi, že se dají zpomalit. Když nic jiného. každý den je dobrý. Moje mladší sestra a další moji vrstevníci mají potíže, které zatím nemám. Myslím, že doktor je důležitá součást péče o zdraví, ale z mého hlediska až ta poslední.

Pochopitelně, chápu, že ne všichni uvěří tomu, že je jen na každém, jak bude zdravý a díky tomu bude také žít, dokonce si myslím, že není nutné si dělat starosti, co kde budu jíst, protože jíšt potraviny, kterým mnozí říkají „Dobré jídlo,” je možné kdekoliv.

Kdekoliv se v současnosti dá koupit jídlo pokud možno bez přídavků, bez nadbytečného cukru a soli. Stejně tak ovoce a zelenina. Maso, vejce, zelenina, ovoce atd. A není do toho ani nutné tahat politické figury. Ti mé zdraví žádnými kecy nezachrání. Pokud o jídlo s chemií, nadměrným cukrem, solí bude menší zájem, výrobce se přizpůsobí. Ano, jak praví desátník Kroupa. Je to jen na nás.

Já říkám: Méně si stěžovat, více se starat. Pokud se nepostarám sám, nikdo se za mě nepostará. Ani doktor ne. A nízkosacharidová strava má tu výhodu, že nikdo nemusí být hlady a může jíst fakt dobré jídlo. Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | pátek 19.10.2018 21:14 | karma článku: 18,81 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68

Jan Jílek

Sladké je žít

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49