Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

Volby do Poslanecké sněmovny (PS) bývají podle mých zkušeností docela nepříjemným martyriem pro mnoho lidí, kteří mají ideově blízko k exprezidentu Václavu Havlovi. Jsou to lidé, kteří nejsou lhostejní k veřejnému dění, kteří věří v sílu a potenciál občanské společnosti, kteří chtějí krom nekonečného hašteření a lhaní vidět mezi českými politiky i úsilí o konsenzus a vyšší etickou úroveň politiky. Mluvím o lidech, kteří myslí proevropsky, jejich typickou vlastností je antikomunismus a kteří se jen stěží mohou ztotožnit s jakoukoliv ze stávajících stran v PS.

Ano, více méně je řeč o tzv. pravdoláskařích. Sám se pro svou velkou náklonnost k prezidentu Havlovi, jeho postojům a idejím do této skupiny počítám a jednoznačně říkám, že má volba v nadcházejícím volebním klání je více než jasná - budu volit Stranu zelených. Vím, že mnozí lidé smýšlející v politických otázkách podobně jako já, nevzpomínají na zkušenosti s minulým působením Zelených v PS a především tedy v Topolánkově vládě zrovna rádi. Myslím však, že se z této lekce strana dostatečně poučila a nebude stejné chyby opakovat znovu. Nejde o to být ve vládě za každou cenu, ale o to, aby byl na té nejvyšší politické úrovni slyšet hlas nemalé skupiny občanů této země, za níž v současnosti na této úrovni v zásadě nikdo moc hlasitě nemluví.

Strana zelených však není volbou pouze pro "stoupence pravdy a lásky", ale i pro ostatní občany této země, kteří zrovna nefandí zemanizující se ČSSD, kteří jsou znechuceni arogancí a zkorumpovaností pravice a nedůvěřují rychlokvašeným stranám bez jasného občanského a ideového zázemí. Někteří se volby Zelených pravděpodobně obávají v souvislosti se zkušenostmi "ekologické" politiky posledních vlád. Bojí se, že tato strana bude bojovat za ztřeštěná ekologická opatření, jež všem v podstatě jen ztěžují a zdražují život. Já jsem naopak přesvědčen, že skutečnou racionalitu do rozhodování v ekologických otázkách může vnést jedině strana, jíž je toto téma doménou. Právě neodbornost, diletantismus a dost možná záměrná snaha posledních dvou vlád zdiskreditovat ekologickou politiku jako takovou vedla k tak strašným blamážím, jakou je například solární boom. Jsem přesvědčen, že Strana zelených by takto špatně nastavené programy nepodpořila a naopak by byla důležitým korektivem, který například právě při přípravě solárnického ródea velmi chyběl.

Rád bych zde zároveň všem váhajícím spoluobčanům připomněl, že Zelení nejsou jen stranou ekologickou, ale i stranou otevřenou občanské společnosti. Je to strana, která vedle ekologického aspektu politiky vyzdvihuje i sociální témata a má vypracované strategie řešení palčivých otázek současné české společnosti, například ve věci prohlubujícího sociálního vyloučení. Proč bychom měli stále tápat a dávat hlas stranám, které sice mají jasnější naděje na úspěch, ale které nás opakovaně zklamávají a pomalu nás nutí se za naši podporu jim deklarovanou stydět. Zelení se mohou opřít o zkušenosti mnoha kvalitních komunálních politiků i o podporu osobností, které si v naší společnosti poctivě vydobyly úctu a uznání široké veřejnosti. Konečně se Zelení se mohou dle mého názoru opřít právě i o odkaz prezidenta Havla, který jim opakovaně vyslovoval svou podporu a který bezesporu představoval velkou osobnost hodnou následování v činech i myšlenkách.

Někteří se možná při pohledu na průzkumy veřejného mínění obávají, že jejich hlas, dají-li ho Zeleným, propadne. Neříkám, že to není možné, ovšem uvědomme si, že vypovídací hodnota těchto průzkumů je, jak jsme se sami mnohokrát přesvědčili, značně nespolehlivá. Sám jsem Stranu zelených volil opakovaně i předtím, než jsem se letos rozhodl stát jejím členem. Jsem totiž přesvědčen, že strana, která prosazuje ekologicky šetrnou, liberální a přesto sociálně spravedlivou politiku, do české politické scény 21. století jednoznačně patří, a myslím si, že v tomto pocitu nejsem v této zemi zdaleka osamocen.

Autor: Jan Janoušek | pátek 30.8.2013 16:40 | karma článku: 4,26 | přečteno: 144x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90

Jan Janoušek

Falešné modly Petra Nečase

27.5.2013 v 20:28 | Karma: 18,98