Další skandál v kauze CASA

V nejsledovanější politické kauze posledních týdnů týkající se letadel CASA se na pozadí hlasitých hádek vládních politických špiček s vedením policie odehrává boj možná mnohem zásadnější. Jeho jádrem je snaha zdiskreditovat korunního svědka celé kauzy CASA - Karla Daňhela. Ten během plánovaného nákupu letadel jako pilot a zbrojní expert na letecké síly opakovaně proti nákupu protestoval. Poté, co Daňhel vypovídal o podezřelém nákupu patrně velmi nepříznivě pro neoficiálního exšéfa obrany Bartáka a jeho kumpány, kteří na nevýhodný nákup opakovaně tlačili, byl tento muž zbaven bezpečnostní prověrky a tedy i možnosti vykonávat svou dosavadní práci v české armádě, je vyšetřován Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) a velmi pravděpodobně falešně obviněn policií ČR z pohlavního zneužívání nezletilé dívky - docela slušná palba, že..

Je-li pravda to, co tvrdí Daňhelova advokátka, tedy že dívka, kterou měl její klient údajně zneužít, byla k této výpovědi dotlačena policií, nabírá celá věc na další rozměr. Nahoře se vede o kauzu CASA urputný politický boj, který v zásadě spočívá v deklarovaných obavách o neoprávněné zásahy politiků do činnosti policie a prokuratury (Lessy, ČSSD) nebo naopak (Kalousek, Nečas). Kalouskovy telefonáty vyšetřovateli případu jsou nehorázností, která by bez ohledu na jejich obsah měla vést k jeho okamžité rezignaci. Ovšem na dění kolem pana Daňhela vidíme, že výhrůžky vládních politiků a nervozita zainteresovaných osob nese své přímé plody i v nižších, ale pro vyšetření celé věci patrně mnohem důležitějších sférách daného problému.

Je náhoda, že korunní svědek vyšetřování je náhle zbaven bezpečnostní prověrky a nemůže tedy zatím vykonávat své zaměstnání? Že je tento muž náhle prověřován GIBS? Že je pravděpodobně falešně obviněn z pohlavního zneužití nezletilé dívky, která pod nátlakem sdělí to, co od ní policisté chteli slyšet?

Celé to moc zapáchá snahou učinit z tohoto člověka nejen nedůvěryhodného svědka, ale i exemplární případ toho, co může jednoho čekat, když bude chtít aktivně spolupracovat na odhalení špinavých obchodů českých politiků. Dehonestace, ztráta zaměstnání a tedy i životních jistot, vyšetřování ze všech stran.. Co přijde dál? Vyhrožování? Fyzické útoky? Těžko říci, ale měli bychom být pozorní nejen k hádkám politiků, ale i k osudům klíčových osob celého vyšetřování, protože u nich se dost možná láme chleba. Jde o to, zda bude mít případně státní zástupce po ruce nejen důvěryhodné důkazy, ale i důvěryhodné svědky, kteří pomohou rozkrádačky státního eráru rozkrýt a tím i potrestat jejich doposud většinou beztrestné pachatele.

Prezident Lessy by se měl pozorně podívat do řad svých podřízených. Je-li pravda, že někteří z nich donutili k určité výpovědi nezletilou dívku, aby mohli kokrétní osobu následně obvinit z vážného kriminálního deliktu, jde o obrovský skandál, který by okamžitě měla přísně vyšetřit právě GIBS. Uvidíme, jak se celá věc dále vyvine. Nenechme se však příliš zaslepit řečmi vládních i policejních pohlavárů, v čestnost ani jedné strany příliš nevěřím. Sledujme však pozorně, co se odehrává jaksi na pozadí těchto hádek. Tlaky Kalouskovsko-Bartákovské kliky se evidentně neomezují jen na hlasité a sprosté výroky a telefonáty na všechny strany. Míří naopak velmi přesně na svůj cíl - klíčového svědka policie v kauze CASA. Snaží se ho dostat za každou cenu, patrně i s pomocí lživých obvinění. Co je na tom asi nejhorší a nejvíce alarmující je to, že v této špinavé hře jsou figurkami mocných i členové bezpečnostních sborů ČR - a to inspekce i policie. Kdo je silnější? Vyšetřovatelé, kteří chtějí potrestat korupci českých politiků, nebo jejich kolegové, kteří jim v tom mají zabránit? Brzy v této otázce snad budeme moudřejší...

Autor: Jan Janoušek | čtvrtek 19.7.2012 12:00 | karma článku: 33,85 | přečteno: 1885x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26