Potřebujeme policejní manévry?

Skoro dvě tisícovky policistů v ulicích Prahy. A čtyři sta zadržených radikálů. Je to úspěch?

Ministr vnitra Ivan Langer si v neděli v televizních Otázkách Václava Moravce v zásadě notoval s Františkem Bublanem s ČSSD ohledně sobotní policejní akce, která měla zabránit pochodu pravicových radikálů pražským židovským městem. Langer dokonce označil výkon policie za excelentní... Já bych si ovšem v hodnocení policejního zákroku tak jistý nebyl.

Cožpak o to, pokud celý policejní zásah hodnotíme jenom tím, zda se neonacisté v den výročí Křišťálové noci mezi pražské synagogy dostali, pak byla policie bezesporu úspěšná, protože v centru Prahy bylo policistů tolik, že by kdokoli k proniknutí do židovského města potřeboval přinejmenším obrněné vozidlo. Takže potud úspěch.
Jenomže věc má i druhou stránku. V centru Prahy byly v sobotu odpoledne stovky obrněných policistů, těžká technika, policie na koních a také velké množství policistů v civilu. Všechny ulice vedoucí do středu bývalého židovského města byly policejně uzavřeny, Pařížská ulice byla plná navíc lidí, kteří se většinou hlásí k anarchistickým ideálům, a kteří vyšli do ulic v zásadě se stejným cílem jako jako policie: neonacisté mezi synagogy nesmějí.
Ovšem: přímo v centru Prahy nebylo židovské město prakticky před kým hájit. U právnické fakulty totiž postával hlouček sotva patnácti skinheadů, kteří proti mohutným policejním kordonům neměli nejmenší šanci (jejich kolegy totiž policie ve stejné době zadržovala kdesi na periferii Prahy). Takže je s podivem že přímo před očima tajných (i stovek netajných) policistů dokázal jeden ze skinheadů vytáhnout pistoli (naštěstí plynovou) a vystřelit do davu. A ještě divnější je, když se k tomuto pravicovému radikálovi dostali radikálové levicoví mnohem dříve než policisté.

Jak už jsem napsal, policie jednoznačně uspěla v tom, že nevpustila neonacisty mezi židovské památky. Otázkou však je, za jakou cenu. A teď nemám na mysli jen (nepochybně drahý) policejní zákrok, kterého se prý účastnilo téměř dva tisíce mužů a žen v uniformách, obrněné transportéry, vrtulník atd. Nebylo by lepší (a vlastně i podstatně levnější) v podobných případech nasadit do centra jen zvýšený počet hlídek a zálohy težkooděnců povolávat až ve chvíli, kdy se bude skutečně něco dít? Z neprodyšně uzavřených ulic plných těžkooděnců jsem příliš dobrý pocit neměl.

Autor: Miloslav Janík | pondělí 12.11.2007 8:25 | karma článku: 18,98 | přečteno: 2458x
  • Další články autora

Miloslav Janík

Problém má jméno Emmons

10.8.2008 v 11:39 | Karma: 26,64

Miloslav Janík

Vyznamenat Mašíny? Ale jistě

28.2.2008 v 9:35 | Karma: 44,28

Miloslav Janík

Podivný dar

19.2.2008 v 13:27 | Karma: 16,90