Podivné bydlení primátora Béma

Pražský primátor Bém má problém. Bydlí podivně. Tedy přesněji řečeno - podivně levně. Myslím, že jsou jen dvě možnosti: Bém buď nehorázně uvádí nepravdivé údaje, nebo nemá vůbec představu o tom, kolik stojí bydlení v hlavním městě. Těžko říct, co je horší.

Jen ve stručnosti. Bémův známý Zbyněk Kareš - "kamarád, se kterým si občas zahraje fotbal" - si na jaře koupil v pražských Vokovicích vilku za zhruba 16,5 milionu korun.Nechal ji rekonstruovat a poté ji pronajal právě Bémovi. Za kolik? Za 22 tisíc měsíčně. A Bém v tom nevidí nic špatného, protože prý jde o "standardní tržní cenu". Co na tom, že realitní makléři odhadují, že pro podobný domek je obvyklé nájemné zhruba dvojnásobné...

Na to, aby člověk pochopil, že o standardní tržní cenu nejde, nemusí být nikdo žádným realitním makléřem. Stačí letmý pohled do inzertních rubrik a je jasné, že za 22 tisíc na obdobné adrese v patrovém domku se zahradou prostě bydlet nemůžete. Tedy - pokud nemáte "nějakého kamaráda z fotbalu".

A tak se dá přemýšlet o tom, čím to je, že mají politici, kteří jsou u moci vždycky nějaké ty kamarády z fotbalů, golfů a tenisů. A většinou podnikatele, kteří jsou takovým či onakým způsobem na rozhodování politika v nějaké oblasti závislí.

Kamarády ze sportování mám taky, ale žádný z nich mi nikdy bydlení zhruba za polovic nedohodil. A i kdyby dohodil, musel bych se cítit tomu kamarádovi hodně, hodně zavázaný. Ale u politiků je to zřejmě jiné...

Autor: Miloslav Janík | čtvrtek 22.11.2007 7:47 | karma článku: 14,96 | přečteno: 1063x
  • Další články autora

Miloslav Janík

Problém má jméno Emmons

10.8.2008 v 11:39 | Karma: 26,64

Miloslav Janík

Vyznamenat Mašíny? Ale jistě

28.2.2008 v 9:35 | Karma: 44,28

Miloslav Janík

Podivný dar

19.2.2008 v 13:27 | Karma: 16,90