O neonacistech a Zuzaně Paroubkové. Divné spojení? Jen zčásti

Někdo v tom prostě umí chodit. Doslova. Vymyslí si nějaký projekt, který je z nějakého důvodu společensky nepřijatelný (protože na něj například pamatují paragrafy tohoto státu vězením). Ale pak nazve svůj projekt nějakým bohulibým názvem. A je to. Pohybuju se v mezích zákona, tak co?

Tedy ne že bych paní Paroubkovou podezíral ze sympatií k nacismu. To ne. Toto podivné spojení mě však napadlo, když jsem včera slyšel v rozhlase vyjádření prezidenta, který apeluje na příslušné orgány, aby zastavily pochod neonacistů k výročí Křišťálové noci v Německu (tedy té noci v roce 1938, kdy se ulice německých a rakouských měst pokryly sklem z rozbitých židovských obchodů a kdy vzplály synagogy). Akce se sice oficiálně jmenuje "Protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku", ale podle policie i pražského magistrátu je už ze jména svolavatele pochodu zřejmé, že tady půjde o něco jiného. O pochod totiž požádal Erik Sedláček, který je podle předního odborníka na extremismus Zdeňka Zbořila spojován s neonacistickou a antisemitskou organizací Národní odpor. Co dodat?
Snad jenom tolik, že se podobná organizace (možná dokonce stejná, se stejnými lidmi) pořádá vcelku pravidelně srpna akci k uctění "poslední oběti druhé světové války". Také bohulibý název. Ale jen do chvíle, než člověk zjistí, že tou poslední obětí myslí ti správně vystříhaní hoši Rudolfa Hesse. Tedy člověka, který byl v Norimberského procesu odsouzen k doživotnímu vězení jako válečný zločinec.
A proč jsem vlastně začal psát o paní Paroubkové? Asi proto, že si i ona založila projekt s bohulibým názvem. Prý Pomoc pro budoucnost našim dětem. Nikdo neví neví kdo a kolik dává do tohoto sdružení peněz a kam ty peníze vlastně tečou. Kontrola veškerá žádná. A veřejnosti je prý po tom "prd", jak se nedávno vyjádřila samotná paní Zuzana. A teď se ukázalo, že si její sdružení v tichosti koupilo penzion v Krkonoších, bratru za 5 milionů. Jen mě tak napadá, jestli to sdružení pro pomoc dětem nepomáhá taky někomu jinému. Pak by možná bylo lepší ono sdružení přejmenovat. Třeba by v názvu mohlo být něco o špíně a penězích. A sponzorem by mohl být například nějaký známý výrobce praček. Aspoň by bylo jasno.

Autor: Miloslav Janík | čtvrtek 25.10.2007 8:33 | karma článku: 19,83 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Miloslav Janík

Problém má jméno Emmons

10.8.2008 v 11:39 | Karma: 26,64

Miloslav Janík

Vyznamenat Mašíny? Ale jistě

28.2.2008 v 9:35 | Karma: 44,28

Miloslav Janík

Podivný dar

19.2.2008 v 13:27 | Karma: 16,90