Krev teče po ulicích a bijeme své ženy (O pohledu zvenčí)

MF DNES v sobotu upozornila na zajímavou novou vyhlášku. Vánočního kapra na ulici může podle ní zabít pouze řezník. Takže sbohem studentíci, kteří jste se před Vánocemi nechali najímat na prodej ryb, teď vás musí vystřídat kdosi v kostkovaném kabátě. Třeba to nakonec nebude tak horké, jak se zdá, protože kapři v kádích na ulicích mají u nás přece svoji tradici. A jejich zabíjení také. Z pohledu cizince, který necítí české tradice, je však taková tradice docela barbarská.

Když jsem před lety provázel svou známou z ciziny na procházce předvánoční Prahou, hodně se těšila na ty mnou vychvalované kádě plné kaprů. Vzala si dokonce i fotoaparát a cvakala jako o život nejprve frontu, pak děti, které přes zákaz maminek strkaly do kádí s kapry své ruce a "mazlily" se s rybami.

Po chvíli však známí vykřikla: "Proboha, to není možné." A se strnulým výrazem hleděla na prodavače, který právě sekáčkem odděloval jednu kapří hlavu od těla. Ukazovala na kapří krev, která se pod stolkem mísila s mrznoucí vodou a tahala mě pryč. Prý je to nechutné.
Zkoušel jsem jí říci něco o českých tradicích, že to tady vůbec nikomu nechutné nepřipadá, ale nedala se. "Jak by ses asi cítil, kdybys přijel před Vánocemi do Ameriky a na každém rohu by někdo podřezával krocany!"

Byla z toho nakonec dlouhá debata o "normálnosti" českých tradic, ve které jsem si naběhl i tím, že jsem jako další argument vytáhl i to, že o Velikonocích zde muži "bijí" své ženy, který si to v zájmu tradice nechají líbit. Samozřejmě, že jsem neuspěl, ale já chtěl tu debatu stejně jen trochu vyhrotit. A téměř jsem skončil s nálepkou mužského šovinisty.

Na těch argumentech o barbarských tradicích však možná přeci jenom něco je, protože představa podřezávaných krocanů na každém rohu připadá pro změnu nechutná mně. Ale je to jenom fikce.
Vánočního kapra si však stejně i letos nechám zabít na ulici i od studenta bez řeznické licence. Tradice je tradice. A já si doma nechci zaneřádit kuchyň.

Autor: Miloslav Janík | pondělí 29.10.2007 12:19 | karma článku: 26,46 | přečteno: 4806x
  • Další články autora

Miloslav Janík

Problém má jméno Emmons

10.8.2008 v 11:39 | Karma: 26,64

Miloslav Janík

Vyznamenat Mašíny? Ale jistě

28.2.2008 v 9:35 | Karma: 44,28

Miloslav Janík

Podivný dar

19.2.2008 v 13:27 | Karma: 16,90