Dřív bylo všechno snazší. Opravdu?

Ani božský Pelé by dnes neměl šanci. Dnes je vše mnohem těžší, konkurence je mnohem větší a s dřívějšími výkony bychom si dnes ani neškrtli. Podobné věty jsou ke slyšení především ve sportu, ale dotýkají se vlastně i dalších oblastí života.

"Kdyby teď v NHL nastoupilo mužstvo z 80. let, nemá šanci. Dnešní týmy by ho smetly. Dřív se nikdo nevracel, nikdo neměl pořádnou sílu. Teď je daleko těžší se prosadit." To jsou slova Jaromíra Jágra v nedávném rozhovoru pro MF DNES. A trenéři i lidé na tribunách mu dávají zapravdu. Podobně si i fotbalový gólman Petr Čech nedávno posteskl, že se nyní hraje rychleji než na počátku jeho kariéry. A takových příkladů by se dalo uvádět i mnohem víc.
Jenže - Budou si něco podobného myslet o nynější generaci hráčů sportovci třeba za dvacet let? A budou říkat. "Jó, Jágr to měl kdysi snadné. Při dnešní rychlosti hokeje by si ani neškrtl."
Pokud mají podobné hlasy pravdu, pak jsou dvě možnosti - buď tedy žijeme ve vrcholném věku, kdy je všechno nejtěžší (rozuměj - za pár let to zase bude lehčí), nebo se nám naši potomci budou smát v jak poklidném a pomalém světě jsi si žili. Mám obavu, že pravděpodobnější je druhá možnost.
Copak o to. Ve sportech, kde se dá výkon měřit na metry či vteřiny, je například evidentní, že mistr světa na sto metrů běhá třeba o půl vteřiny rychleji, než jeho nedávný předchůdce. Stopky se zmáčknou a je jasno.

Ale co jinde? A dokonce v jiných oborech? Jsou webové stránky deset let staré skutečně hnusné? A četl by dnes s chutí někdo noviny z téže doby, aniž by se podivoval nad jejich podivnou grafikou? Sám nevím. Nevím, ale tuším, jak se na bude na dnešní "vrchol" pohlížet za pár let :)

Autor: Miloslav Janík | čtvrtek 29.11.2007 10:15 | karma článku: 10,60 | přečteno: 1728x
  • Další články autora

Miloslav Janík

Problém má jméno Emmons

10.8.2008 v 11:39 | Karma: 26,64

Miloslav Janík

Vyznamenat Mašíny? Ale jistě

28.2.2008 v 9:35 | Karma: 44,28

Miloslav Janík

Podivný dar

19.2.2008 v 13:27 | Karma: 16,90