Ukrajinské volby vyhraje Rusko

Volby na Ukrajině, toť ostře sledovaná záležitost. Jistě je to na místě, hlavně však z toho důvodu, že ukrajinské volby s přehledem vyhraje hrdý bojar Putin.

Ukrajinské prezidentské volby jsou vnímány Západem stejně jako Východem velmi citlivě. Jde o to, zda Ukrajina bude svoji politiku orientovat na USA a EU, nebo se znovu stane vazalem ruského impéria. Desítky analýz, komentářů a průzkumů jsou však již v tuto chvíli tak trochu zbytečné. Volby mají už po prvním kole zřejmého vítěze. Ani proruský Janukovyč, ani údajně prozápadní Tymošenková, ale hrdý bojar Vladimír Putin. O orientaci, tedy samozřejmě politické, Viktora Janukovyče není pochyb,  Julia Tymošenková se dlouho profilovala jako demokratka, tíhnoucí k EU a NATO. Nyní je z postojů Tymošenkové zřejmé, že otupuje hroty a je vůči Rusku rovněž vstřícná.  Ruské samoděržaví si mne ruce.

Rusko vždy chápalo Ukrajinu jako jednu ze svých gubernií, my v ČR víme, o čem je řeč, a jeho ztrátu neslo velmi velmi těžce. Teď opět svitla naděje a premiér Putin může být spokojen. Proč Putin? Prezidentem je přece Dimitrij Medveděv, není ale žádným tajemstvím, že kalhoty v ruské domácnosti nosí nekorunovaný car Vladimír. Mnohému Rusovi se zaleskne slza v oku při vzpomínce po velké říši a její obnovení je snem. Zda reálným, či neskutečným, nechme budoucnosti.  Je tedy zřejmé, ke komu se ruské dubisko přimkne v blízké budoucnosti.

I k nám se dubisko přimklo a čtyřicet let jsme se ho nemohli zbavit. Možná je to důvod mé podvědomé nervozity posledních měsíců. Jdu metrem, nebo po pražských ulicích a mnohde na mne vykukují ruské nápisy a ruské plakáty. Co je tady v nepořádku, říkám si…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Hrdina | pátek 22.1.2010 15:25 | karma článku: 15,67 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46