Jak na kamiony? Mýto na všech silnicích

Nesnesitelný rámus, zápach, zdraví škodlivé otřesy a život ohrožující rychlost. To jsou kamiony, které se vyhýbají placení mýtného a řítí se městy a vesnicemi bez ohledu na cokoliv.

Vyhýbat se zákonu, to už je dnes u nás skoro národní sport. Posledním důkazem toho je bezohledné chování řidičů kamionů, kteří místo toho, aby zaplatili za své plechové těžkotonážní obludy vyšší mýtné, na nejbližší odbočce sjedou z dálnice a uhání obydlenými oblastmi. Není to však jen medializovaný případ Hustopečí. Podobně postižených obcí a hlavně zde žijících lidí jsou stovky a tisíce. I dříve se totiž bezohledně kamiony řítily městy a vesnicemi. Kdo to nezažil, nepochopí. Ale celou noc se třesoucí postel v důsledku spěchajících tiráků by otevřela oči každému.

Kamiony ve stovkách uhánějí po silnicích, které nejsou takové zátěži uzpůsobeny. Výsledkem jsou zničené komunikace, okolní domy i podlomené zdraví lidí. Velkým problémem je i to, že hoši v náklaďácích se neobtěžují v obcích dodržovat rychlost. O významu padesátky nemají ponětí, jsou přece velcí a silní, respektovat zákon nemusejí. Je to prý boj s větrnými mlýny. Opravdu? Jsem přesvědčen, že takové mýtné na všech silnicích pro nákladní dopravu by je z jejich nepřemožitelnosti vyléčilo. A nejen to. Nějaká ta koruna by mohla zbýt i na jimi poničené silnice, vybudování protihlukových stěn a co hlavně, v mnoha případech by odpadl problém zajížděk z dálnic na menší silnice. Nepochybuji o tom, že by to mohlo být motivační i pro nárůst vytíženosti vlakové nákladní přepravy, která je v tuto chvíli silně poddimenzována.
Myslím, že by to šlo. Možná by byla i politická vůle. Ne však ve chvíli, kdy jsou zákonodárci pod tlakem pochybného lobbingu sdružení automobilových dopravců, kteří se přece nepřipraví o své zisky. Co na tom, že ničí životní prostředí, zdraví i komunikace. Hlavně, že nebudou muset platit víc. Odpovědnost jim nic neříká.

Autor: Jan Hrdina | neděle 14.2.2010 16:23 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1383x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46