Nejsme mimozemšťané, milí gadžové !

Nizozemský velvyslanec s Romy a o Romech Litvínovské gheto Janov před časem  navštívil nizozemský velvyslanec. Zajímal se o problém soužití romské menšiny s většinovou společností. 

 


Tzv. romskou problematikou, resp. „ gadžovsko - romskou otázkou „ se věnuji desítky roků. Dle mého skromného názoru , zástupce Nizozemského království ví o Romech tolik, jako moje roční vnučka Nikola. Debatovali jsme téměř hodinu. Otázky typu : „ Uměj Romové žijící v Česku česky ? Máte mezi vámi podnikatele ? „, mě přivádějí k šílenství. Moje cikánská krev ve mně vře.

Pana velvyslance omlouvá to, že prostě neví a nezná jaksi život českých Romů . Nežije mezi námi.Chápu, otázky jsou od toho, aby byly zodpovězeny .

Česká společnost, která má určitou výhodu před cizinci, žije s námi a vedle nás, ta zná Romy bohužel  taky jen z „ rychlíku „.

Je třeba uznat a s povděkem kvitovat snahu pana velvyslance a jeho ambasády poznat romskou menšinu trochu blíže. Jeho země má dlouholetou tradici multikulturní společnosti. Nedávné události v Janově a pogromy na Romy a jejich děti , by v jeho Králoství zcela určitě neprošly. Je nemyslitelné, aby stovky neonacistů a s nimi sympatizující „ slušní „ občané prošli jen tak bez trestu . Hold, v naší demokratické společnosti to možné je ! Ba co víc, pomyslný olej do ohně přilévá i místní radnice . Opakovat stále zneužívání sociálních dávek, nepřízpusobivost a jiné hlody a polopravdy , je prosím jaksi obehranou písničkou. My, Romové to slyšíme již stovky roků. Je tak obehraná až je falešná.

Komu a čemu se máme stále a furt přízpůsobovat , vážení spoluobčané ? Jsou mezi námi,pravda i tací, kteří jsou zlí, neschopni žít v klidu a v míru,dle pravidel a zákonů. Nezastírám. Problémy jsou však od toho, aby se začaly řešit. Oboustranným dialogem, vstřícností, vzájemným nasloucháním. Řešit příčiny, nikoliv hasit požáry .

Většina z vás,promiňte mi ten výraz, zná Romy jen „ rychlíku „. Stejně jako pan ambasador, tomu to však nevyčítám. Ten se snaží Romy poznávat a zajímá se o „ naše „ problémy a starosti. Na rozdíl od naší ctěné vlády a prezidenta. Ti, až na vyjímky mlčí .Svorně a společně .


Vy gadžové máte spousta schopností a vlastností , dobrých, vynikajících. Jste světově uznávaní vědci, sportovci...

Máte však  i dost těch negativních -  jednu, dle mého názoru strašnou : Neumíte rozlišovat ! Předsudky a neznalost žene, některé z vás ,do lůna Vandase a jemu podobným .

Strach z cizího, neznámého, máte v sobě už stovky roků. Vězte, nejsme mimozemšťané. Jsme jen lidmi, kteří chtějí také žít ! Ne živořit . Nizozemí je a může se stát příkladem a vzorem i pro naše malé Česko . Svou vstřícnou a ohleduplnou politikou k menšinám.Ochotou řešit vznikající problémy společně – jekhetane. Jako rovný s rovným. Nic víc, nic míň . Pan velvyslanec Nizozemského království se o to alespoň pokusil.

Na rozdíl od Vás. Anebo se mýlím ? Přesvědčte mě .


Jan Horvath Döme

Autor: Jan Horváth | neděle 1.3.2009 11:50 | karma článku: 15,49 | přečteno: 2990x
  • Další články autora

Jan Horváth

Šťastný nový rok

3.1.2019 v 11:16 | Karma: 16,60

Jan Horváth

Rom nebo Cigán ?

28.4.2017 v 12:09 | Karma: 25,51

Jan Horváth

Byli jsme v Osvětimi

25.4.2017 v 12:03 | Karma: 14,60

Jan Horváth

Den Romů - foto

12.4.2017 v 17:51 | Karma: 8,45

Jan Horváth

Mezinárodní den Romů

12.4.2017 v 16:35 | Karma: 14,73