Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Senilní projev stařičkého mocnáře

Možná mě dnes budete (mylně) nálepkovat jako havlistu, švejnarovce, peheovce, halíkovce či pravdoláskaře. Jenže právě proto, že jsem se prezidenta Klause v minulosti spíše zastával, je pro mne dnešní projev zklamáním.

Klaus von AbsurdistanaTeo.cz

V souboji Klaus - Švejnar jsem fandil Klausovi a udělal bych to znovu, kvůli vstřícnějšímu vztahu ke konzervativním hodnotám. O tom však dnes psát nebudu. V prezidentském vystoupení (odkaz 1) jsem byl svědkem nevzhledné myšlenkové směsi o pěti ingrediencích.

Ingredience 1: Suché oznamovací věty, které projev patřičně nastaví. Nacházíme je hlavně v první polovině projevu. Prezident nám zde sděluje opravdu převratné myšlenky - loni byly troje volby a letos nejsou žádné; dluh vznikl v druhém desetiletí demokratického státu a už se s tím musí něco dělat; svět se rychle proměňuje; česká ekonomika je provázaná s ekonomikou evropských zemí; zvolení politici dostanou příležitost ukázat, co umějí.

Ingredience 2: Neskrývané sympatie k stávajícímu kabinetu. Václav Klaus je velice silným příznivcem Nečasovy vlády, jak v projevu naznačil, je to zřejmě i díky absenci jeho neoblíbené Strany zelených ve vládě i Sněmovně. Je také evidentní, že prezident má Petra Nečase o hodně radši než Mirka Topolánka, možná ho děsí varianta, že by se do čela ODS dostal Alexandr Vondra. Co se týče sympatií k reformám, vybavuji si komentář jednoho novináře (snad z protiklausovsky laděného Respektu), že V. K. byl v 90. letech člověk, který rád přednášel na světových sympoziích o svobodném trhu, ale doma si netroufl ani na deregulaci nájemného. Dnes razil V. K. názor, že reformy jsou nutné (na čemž se s ním shoduji, i když jejich dosavadní pojetí mne v lecčems zklamalo) a snad chtěl i sdělit, že letošní škrty ještě nejsou reformami, což měl možná zdůraznit více. Také mě zaujal prezidentův opovržlivý poukaz na opoziční trumfování bonmoty. Takový apel měl svůj smysl v minulém období, kdy paroubkovská ,,blokační polovina´´ svým humpoláctvím pomohla k prožvanění tohoto času. Ale dnes, kdy lze opozici bez problémů přehlasovat a navíc se často hlasuje bez podrobnější sněmovní rozpravy, jsem docela rád, když opozici někde zaslechnu. Pochopitelně, že je rozdíl mezi konstruktivní kritikou a samoúčelnou negací (typickým příkladem byla otázka zdravotnických poplatků, kde ČSSD v roli demokratické levice trestuhodně selhala), ale v odparoubkované ČSSD dochází k jistému posunu. Byl jsem se podívat na nedávném hlasování o nedůvěře a nezastírám, že druhdy trapný Lubomír ,,Jako´´ Zaorálek vystoupil s překvapivě kvalitním projevem. Celkově nad druhou ingrediencí novoročního projevu říkám své: ,,No tak budiž, máte k vládě blízko a já nad ní ostatně také (zatím) nelámu hůl.´´

Ingredience 3: Předpisový optimismus. O panu prezidentovi se říkává, že by se rád stylizoval do tatíčkovské role, ale z této ingredience na mě dýchal spíše Gustáv Husák, nežli Tomáš Garrigue Masaryk. Klausovo setkávání s pracovitými a kreativními lidmi, kteří se nenechají rozhodit novinářskými kverulanty,
ve mně evokuje onen zprofanovaný ,,klid na práci´´.

Ingredience 4: Důvěra v sebe sama, nikoliv ve stát. Osvědčený klausovský pepř, který projevům dodával příjemný šmak. I pro víceméně středového konzervativce, kterým se cítím být. Jenže, jak už to chodívá, i tohle koření za ta léta poněkud zvlhlo. Čemu se dříve tleskalo, to je dnes odzíváno. Ale řekněme, že tento aspekt má být připomínán opakovaně a nekritizujme za něj pana prezidenta.

Ingredience 5: Tradiční klausovské pohrdání lékařským stavem. Václav Klaus nepřál lékařům již v 90. letech a zdá se, že se k tomuto svému negativnímu postoji opět vrací. Ano, organizované podávání výpovědí je věc problematická - jsem jejím opatrným příznivcem a chápu, že názory se různí, třeba i v závislosti na osobních zkušenostech. Skutečnost, že Klaus tuto delikátní tématiku zahrnul do svého novoročního projevu však budí obavu, že má až příliš jasno. Ostatně tvrzení, že odcházení za lepším do ciziny ztratilo smysl, neobstojí. Pro dotyčné lékaře ten smysl evidentně má. Je zvláštní, že ,,Old Invisiblemarkethand´´ (Starý Neviditelná ruka trhu) tu náhle apeluje na morálku, a dokonce odkazuje na Viktora Dyka, jehož závěrečné dvojverší ze Země mluví (odkaz 2) je s nejčernějšími sny ministra Hegera jaksi protisměrné. (Byť osobně nevěřím, že by kauza vůbec mohla míti tak tragické důsledky.) Prezident naší země sice má vlastenecké cítění, ale když se pro nějakou ideu rozhorlí, občas vykolejí ze skutečné reality věcí.

Nakonec jsem rád, že jsem si spravil chuť při novoroční promluvě pražského arcibiskupa Dominika Duky (odkaz 3). Ačkoliv pravděpodobně měla (z pochopitelných důvodů) nižší sledovanost, byla připravena vskutku profesionálním způsobem a stárnoucí mocnář Klaus může jen tiše závidět. A snad si vzít aspoň v něčem příklad do budoucna, aby se jeho příští projev dal lépe poslouchat, když už stejně není pomalu kam přepnout. Děkuji Vám, pane arcibiskupe!

KONEC ČLÁNKU

Odkaz 1 - Novoroční projev prezidenta Klause
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/211411033110101-novorocni-projev-prezidenta-republiky-vaclava-klause-2011/  

Odkaz 2 - Země mluví
http://newyorskelisty.com/misc/zememluvi.html  

Odkaz 3 - Novoroční promluva arcibiskupa Duky
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/21056221860-novorocni-promluva-arcibiskupa-dominika-duky-2011/  

 

Autor: Jan Hoffmann | sobota 1.1.2011 18:00 | karma článku: 22,54 | přečteno: 2613x
  • Další články autora

Jan Hoffmann

Budu volit KDU-ČSL. A kroužkovat JUDr. Závodského

Tři dny před vypuknutím voleb považuji za dobré sdělit svoji volbu a její důvody. Budu volit číslo 11.

22.10.2013 v 12:50 | Karma: 16,00 | Přečteno: 652x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

M. Benda, K. Schwarzenberg a formální logika

Z Rusnokovy vlády nejsem příliš nadšený, ale někteří politici ODS a TOP 09 připomínají zmoklé slepice na dvorku.

7.8.2013 v 16:32 | Karma: 27,06 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Podepiš mi to třikrát, na to státní úředník nepřijde už vůbec...

Sleduji frašku s kontrolou prezidentských podpisů, obdivuji pana Henycha a divím se, že ho ještě neobsadili do role sira Humphreyho. Nestudoval jsem pravidla do detailu, ale mám dojem, že nad jednou možností ještě nikdo nepřemýšlel.

25.11.2012 v 13:38 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Církevní restituce? Nečasi, Kalousku, držím Vám palce!

Levičáci z nejrůznějších stran a spolků mají v posledních dnech velký důvod ke zlověstnému vytí. A tím důvodem je dlouho odkládané vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi.

10.7.2012 v 15:54 | Karma: 24,00 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Politika

Jan Hoffmann

Matějkův udřený Roman. Roman Šebrle. Nebo Martin Roman?

František Matějka se ve svém článku s matějkovsky jadrným nadpisem (,,Odbory představily vizi. Vizi, jak nás dostat do hajzlu zkratkou ́ ́, 2. 7. 2012, 21:22) pohoršuje nad odborářskými návrhy k současné krizi.

4.7.2012 v 20:41 | Karma: 20,23 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:34

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2074x
Začínající učitel matematiky, rodilý Pražan a stále ještě mladý člověk, který občas nedokáže mlčet. V diskusích vystupoval jako honzahoff. Ale nový diskusní účet na idnesu nemá - nač prokrastinovat více, nežli je nezbytně nutno?


FUNDOVANĚJŠÍ POLEMIKY A PŘIPOMÍNKY JSOU STÁLE VÍTÁNY NA NÍŽE UVEDENÉM E-MAILU!!!


Komentáře pod články si autor se zájmem přečte, ale to je asi tak všechno...