Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zase jednou nohou v kriminále

Vrátil jsem se z krátké dovolené z chatičky v Posázaví a obešly mě mrákoty. Stal jsem se opět o trošku větším banditou, darebákem a zločincem. V té prkenné boudě, kam nemám ani zavedenou elektřinu, natož proud, mám takový malý sporáček. Kdysi jsem v něm topil v okolí sesbíraným dřívím, dnes raději v okolí sesbíranou biomasou. A už jsem jednou nohou v kriminále, sdělily mi noviny.

„Krajský soud v Ústí nad Labem ukončil plány firmy United Energy postavit v Mostě spalovnu odpadů. /…/ Soudci potvrdili námitky Hnutí DUHA a projekt zamítli. /…/ Plánovaná megaspalovna měla každý rok pohltit desítky tisíc tun kvalitních recyklovatelných surovin. Hnutí DUHA argumentuje, že plýtvání zvyšuje závislost země na dovozu surovin.

‚Projekt měl zbytečně pohlcovat desetitisíce tun kvalitních, recyklovatelných materiálů. Takové provozy zbytečně a velmi zvyšují naši závislost na dovážených surovinách,‘ uvedl odpadový expert Hnutí DUHA Ivo Kropáček.

Zdůraznil přitom, že Ústecký kraj recykluje ani ne polovinu toho, co sousední Německo. ‚Stát a krajský úřad by měl pomoci s projekty, které rodinám usnadní třídění odpadu, a tak zvýší recyklaci,‘ dodal s tím, že je proti zdravému rozumu i právu, aby o projektu rozhodovali magistrátní úředníci, když město od United Energy dostalo miliony korun sponzorských darů.

Ústecký kraj předloni recykloval pouhých jedenatřicet procent komunálních odpadů. Německo používá pětašedesát procent odpadků a kraj sám plánoval padesátiprocentní míru recyklace.

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda místo předražených obřích spaloven podpořila třídění a recyklaci surovin, které lze ještě použít. Stát a kraje proto musí motivovat radnice k opatřením, která domácnostem usnadní třídění odpadu,“ napsal Deník referendum.

„Soud pozastavil platnost rozhodnutí nejen krajského úřadu, ale i prvoinstančního úřadu v Mostě. Znamená to, že projekt nemá platné územní rozhodnutí," vysvětlil Kropáček České tiskové agentuře. „/…/ Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun mělo být podle původních plánů v provozu v roce 2015. Tepelný výkon je projektován na 43 megawattů, elektrický má činit 12 megawattů. Spalovat se má zhruba 150 000 tun odpadů ročně,“ dodává ČTK.

Uvědomil jsem si, že jsem v těch svých kamínkách spálil i slupky od cibule, které by šly docela dobře kompostovat, i když nevím proč, na téměř holé skále mi stejně nic nevyroste. Přesto jsem zřejmě drasticky zvýšil závislost naší republiky na dovážených surovinách. A také jsem si uvědomil, že jsem recykloval ani ne polovinu slupek, které recykluje sousední Německo. Takže je celkem jasné, že jsem ještě větší gauner než Ústecký kraj. Zkusím si zjistit přesná procenta, abych dokázal předem odhadnout svou trestní sazbu, až mě Kropáček zmerčí a napráská soudu. Ještě že sponzorské dary nedávám nikdy nikomu. Jestli s tím někdy začnu, tak zásadně u benzínové pumpy, v hotovosti v igelitce a pěkně z ručky do ručky. Nechci mít oplétačky se soudem.

Ještě si raději zkontroluji, jestli ta moje kamna nejsou příliš velká. Podle pana Kropáčka „předražená, obří spalovna“ v Mostě měla plánovaný tepelný výkon pro zhruba 4000 bytů, to je necelá sedmina tamních domácností. Elektrický výkon odpovídá třetině výkonu fotovoltaické elektrárny Vepřek, která má rozlohu82,5 hektaru. Elektrárna stála 2,7 miliardy korun. Je-li zvažovaná spalovna pro soukromou firmu předražená, to nedokážu odhadnout, ale ochrana ovzduší holt taky něco stojí, že… Ze zprávy nevyplývá, zda na spalovnu měly jít nějaké dotace, ale po zkušenostech s plzeňským Chotíkovem pochybuji. Pak by to ale znamenalo, že „podpora státu“ podle pana Kropáčka je totéž jako správní úkon vydání územního rozhodnutí. Nebo to je právě ten zločin?!

Obří spalovna ZEVO v Praze-Malešicích dodává teplo a elektřinu 25 tis. domácnostem (el. výkon 17,5 MW), roční kapacita zařízení je 310 tis. tun odpadků. Je mnohem menší, než přilehlá třídírna České pošty, a.s., která denně vypraví více než 500 nákladních aut s dopisy a balíky.

To jen podotýkám z pohledu spotřebitele energie a občana s kamínky na dříví, totiž biomasu. Nežádám žádný krajský úřad, aby mi pomohl s tím nepotřebným hnojem, co mám za latrínou. Nechci žádnému hnutí diktovat, co je správné a co ne, co je podle práva a co je protizákonné, o kolik smí bohatnout který podnikatel a o kolik ho má stát zkásnout. Nejsem ani poradcem žádného ministra žádných věcí, protože mě vcelku nezajímá, kolik slupek od cibule se spálí nebo nespálí v Německu. Jen bych rád věděl, čím se skutečně provinila United Energy, abych se taky nedostal před nějaký senát.

Mimochodem, letos na komíně ZEVO Malešice zahnízdily a vyvedly mláďata dva páry sokola stěhovavého. Nedáme je k soudu? Není to přemnožení?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 10.7.2014 6:57 | karma článku: 20,19 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik