Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výmluvy

Třídenní konference Dny teplárenství a energetiky, které se konaly předposlední dubnový týden v Hradci Králové v pořadatelství Teplárenského sdružení ČR, přinesly mnoho nových informací, pohledů na energetická témata i názorů na jejich řešení. Veselo nebylo. Energetika to nemá dnes jednoduché. Ale řada důvodů, proč tomu tak je, jsou jen výmluvy.

Z mnoha, které zazněly, si vyberu jen dvě. Za prvé, energetika je ve stavu velmi nepřehledném a nedá se předpovídat další vývoj. Není to pravda.

Energetika je pod dominantním vlivem politických rozhodnutí. Už když se rýsovala, odborníci varovali před jejich důsledky. Znali velmi dobře z praxe, jak se elektřina bude v sítích i na trhu chovat, věděli, co znamenají pohyby energetických surovin na burze. Česká republika zaváděla volný trh elektřinou po roce 2000, později státní podnik řídící přenosovou soustavu ČEPS vypracoval a uskutečnil systém podpůrných služeb a systém aukcí volných přenosových kapacit, velmi dobře věda, jak je těžké udržovat vyrovnanou bilanci výroby a spotřeby v síti. Česká republika téměř opustila někdejší socialistickou mezinárodní soustavu MIR pro její nespolehlivost a po splnění mnoha náročných podmínek vstoupila do západoevropské soustavy UCPTE. Pavel Šolc, dnes náměstek ministra průmyslu a obchodu, může hodně vyprávět o úsilí, s jakým se organizovaly zálohy zdrojů i přenosových tras včetně jejich posilování, aby byly podmínky UCPTE dodrženy. Jak se dojednávaly možnosti regionální přeshraniční spolupráce, která musela být koordinována s přeshraničním dispečerským řízením sítí. OZE všechny tyto procesy určitě neusnadnily.

Energetičtí experti včas varovali před nedostatky a slabými místy OZE. Nejprve z technologického hlediska, později, po přijetí systému podpor, i z hlediska ekonomického. Varování zůstala nevyslyšena. Jan Vondráš z konzultační společnosti Invicta Bohemica na konferenci řekl: „Od roku 2008 prohlašujeme, že bude nutné prolomit limity těžby hnědého uhlí. V debatách vláda i Václav Pačes, předseda Akademie věd ČR, dávali najevo, že je to jasné. V reálu zelení vše převálcovali a konečná rozhodnutí byla úplně jiná.“ Podotkl také, že v roce 2008 jejich firma dělala průzkum mezi teplárnami. Ze 38, které vyráběly teplo z uhlí, 35 odmítlo přejít z hnědého uhlí na zemní plyn nebo biomasu, protože by se to nevyplatilo. Nejnovější průzkum Teplárenského sdružení vykázal podobné výsledky: ze 23 jeho členů, kteří topí uhlím, ani jeden nechce měnit palivo. „Předpovídali jsme masivní resubstituce ze zemního plynu zpět k uhlí. To se splnilo,“ řekl J. Vondráš.

Odborníci a dispečeři přenosové soustavy by potvrdili, že se splnily i hrozby přetoků elektřiny a blackoutů uprostřed léta – ne z nedostatku elektřiny, ale z náhlých a nepředvídatelných přebytků.

Energetika je odvětví závislé na fyzikálních zákonech a – kupodivu – i ekonomických pravidlech z těchto zákonů vyplývajících. Jako taková je tedy velmi dobře předvídatelná. Chaos a nepředvídatelnost do ní vnesli politici sérií svých nekvalifikovaných rozhodnutí. Tak je tedy „spravedlivé“ požadovat po politicích, aby věc uvedli do pořádku.

Za druhé, opakovaně zazněla výmluva, že ať už si ve své státní energetické koncepci napíšeme cokoliv, rozhodne německá Energiewende, a teprve podle Německa my můžeme koncipovat naši koncepci.

Česká republika není svou ekonomickou silou žádný evropský slon, budiž. Ale technickou úrovní svých zdrojů, robustností energetických sítí (elektrárenských i teplárenských) a vysokou odbornou i technickou úrovní jejich řízení, v neposlední řadě i objemem mezinárodního obchodu s energií (obrovský objem neobchodních přenosů v to nepočítaje), jsme evropskou velmocí. Mezi evropskými energetiky má ČR velmi významné a vlivné renomé a v odborných kruzích i velmi kvalitní personální zastoupení. V čem naopak zaostáváme je kvalita politického zastoupení. Zatímco na Dnech teplárenství a energetiky energetici skuhrali, že sama ČR… a jak ty emise… a jak ty OZE… až jak rozhodne Brusel, polský ministerský předseda Donald Tusk představil jasnou koncepci evropské energetiky výhodnou pro Polsko, ale zároveň ne nevýhodnou pro EU. Energetiku postavenou na neruském plynu a na domácích zdrojích – v polském případě černém uhlí. Britové a Maďaři chtějí jaderné zdroje a nepochybuji, že je budou mít.

Poslední 186. verze Aktualizace Státní energetické koncepce ČR prosazuje zemní plyn pro teplárenství a uhlí pro elektrárenství (ve 173. verzi to bylo naopak). Důvodem je potenciální nedostatek uhlí, pokud se nebude těžit za limity. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek koncepčně prohlašuje, že by mohlo dojít k malému prolomení a referendu, akorát neřekl, zda referendum bude také malé, střední nebo větší a zda bude více či méně závazné a jaké nové zdanění (příspěvek, rentu, dotaci, kompenzaci, náhradu, doplatek), větší či menší, pro toho či onoho, dočasně nebo napořád, zase zavede.

Zatím poslední verze ASEK není strategie energeticky vyspělého, politicky suverénního státu, ale lezení do zadku Německu, Bruselu i Rusku zároveň. Na takto jasné, rozhodné a prozíravé politické stanovisko my, spotřebitelé, můžeme odpovědět pouze jedním způsobem: lezte si, ale další peníze na to už od nás už nečekejte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ferenc | pondělí 26.5.2014 14:41 | karma článku: 9,64 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik