Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik rozpočtů má EU?

Evropská unie na boj s koronavirovou krizí shromáždila 2,9 bilionu eur. Další „miliardy a biliony z příštího rozpočtu“ hodlá investovat „do ochrany naší budoucnosti“.

Těmito údaji a slovy se nedávno předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová obrátila na čtenáře Lidových novin (Udržitelnější a obnovitelnější EU, LN, 8. dubna). V emotivně výrazném textu oceňuje aktivity a pomoc občanů i podniků při překonávání obtíží způsobených nemocí covid-19 a vypočítává, jak EK pomůže lidem udržet si svá pracovní místa a podnikům udržet se nad vodou, dokud Evropa bude fungovat v útlumu.  

Někteří ekonomové se domnívají, že v této napjaté situaci se odloží Zelený úděl (Green deal), politický program EU za další biliony eur, na vytvoření uhlíkově neutrální Evropy. Nikoliv. Vše běží podle plánu a také podle plánu poběží, peněz je nepočítaně a konec Evropy na spadnutí. „V této krizi nemůžeme přijímat žádná polovičatá opatření,“ píše Leyenová. „Budeme potřebovat obrovské investice v podobně Marshallova plánu pro Evropu. Jeho jádrem by měl být silný nový rozpočet EU.“

Katastrofa a ještě větší katastrofa

Kde se ty peníze vezmou, to předsedkyně ve svém textu neuvádí. „Ale protože dnešní svět vypadá v mnohém jinak než svět, který tu byl ještě před několika týdny, musí i náš rozpočet vypadat jinak,“ píše tajuplně. „Miliardy a biliony, které dnes vynakládáme na odvrácení ještě větší katastrofy, jsou investicí do ochrany naší budoucnosti. Prostředky z našeho rozpočtu musíme investovat inteligentním a udržitelným způsobem. S jejich pomocí musíme zachovat, co je nám drahé, a obnovit pocit sounáležitosti evropských národů.“

Leyenová líčí obraz rozvrácené Evropy, světa minulosti, který zmizel, a budoucnosti, kterou chce budovat pomocí Marshallova plánu. Tento příměr k záchrannému plánu na obnovu evropského hospodářství, vytvořeného a poskytnutého evropským zemím po druhé světové válce Spojenými státy americkými, je ovšem v tomto případě zcela mimo realitu. Tehdy byla Evropa zničená fyzicky. Pobořená města, přerušené železnice, rozbombardované továrny, zpustlá pole. To vše bylo nutné obnovit, obdělat, postavit znovu. Včetně bydlení pro lidi.

Nic z toho dnešní Evropu netrápí. To, co rozvrací ekonomiku a společnost, jsou vládní rozhodnutí – regulace, karantény. Omezení pohybu, výroby, obchodu, dopravy. Miliardy a biliony eur či korun státních podpor mají fakticky sociální účel. Jsou vynakládány, aby lidé, kteří nemohou pracovat, měli z čeho žít. Podniky, které nemohou vyrábět, měly z čeho hradit své závazky a nekrachovaly. Narozdíl od Marshallova plánu, který měl bezpochyby také své sociální rysy, ale především v něm šlo o investice.

Zelený úděl (Green Deal) není žádná obnova Evropy a „miliardy a biliony“ do něj pumpované nejsou žádným Marshallovým plánem. Jde jen o financování jedné politické ideje. Bohužel ideje, která v Evropě zkrachovala před 30 lety poté, co 72 let lidi obelhávala, ožebračovala a vraždila.

Zelený úděl je zatím v první fázi a má nakročeno do druhé. Je postaven na nepotvrzené, mnohokrát zpochybněné hypotéze o příčinách změny klimatu, podobně, jako vědecký socialismus byl postaven na hypotéze o historické úloze dělnické třídy a nutnosti diktatury (proletariátu). Lživé je už prohlašovat financování politického programu za Marshallův plán.

Pumpujem!

Občanům se zamlčuje, že EU žádný rozpočet nemá. Jediným jejím příjmem jsou příspěvky členských států. Celý Zelený úděl si lidé buď zaplatí ze svého v cenách elektřiny, potravin, ve zvláštních clech a daních. Nebo je zaplatí Evropská centrální banka vytištěním nových peněz, čímž ovšem znehodnotí úspory a výdělky občanů eurozóny, jak už se ostatně děje tím, že ECB praktikuje záporné úrokové sazby. Úspory na stáří jdou do čudu.

EK otevřela počátkem dubna o Zeleném údělu veřejnou diskusi. Každý občan EU v ní má možnost se vyjádřit, zda do roku 2030 chce snížit emise CO2 o 40 % proti roku 1990, jak je nyní domluveno, nebo o 50 % nebo o 55 procent. Diskuse se uzavře 23. června. Ekonomické dopady jednotlivých variant komise zveřejní až v září.

Občan tedy nebude diskutovat o tom, kolik ho jím preferovaná varianta bude stát. EK se v této diskusi nedoví, kolik občanů si Zelený úděl vůbec nepřeje. O tom totiž žádná diskuse není.

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 30.4.2020 5:48 | karma článku: 23,05 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Kupujte byty, nebudou!

Ceny bytů klesají, úroky na hypotéky také. Realitní agenti, developeři a investiční poradci nabádají lid, aby kupoval byty, že levnější už nebudou. Jisté to není, ale stát se to může. Ne že by nebyly vůbec, ale nebudou jen tak.

28.10.2023 v 12:26 | Karma: 12,29 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Green Deal, aneb regulacemi k prosperitě

Premiér Fiala si postěžoval, že Green Deal nevede k prosperitě. Ursula von der Leyenová mu poděkovala za jeho prosazení. Bude-li Zelený úděl pokračovat jako doposud, k prosperitě se neproregulujeme.

2.10.2023 v 11:23 | Karma: 26,42 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Vláda tlačí na ceny potravin „systematicky“, ale málo

Ceny potravin jako politické téma uchopil předseda vlády Petr Fiala. Na tom samo o sobě není nic špatného. Otázka je, zda tento problém má nějaké politické řešení.

27.8.2023 v 13:07 | Karma: 35,83 | Přečteno: 3109x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Sedmiletku splníme, i když na to nemáme

"Nic nenaznačuje, že pro dosažení klimatických cílů pro rok 2030 je k dispozici dostatek finančních prostředků," píše Evropský účetní dvůr v auditorské zprávě. Píše také, že nemá dostatek informací o účelnosti dosavadních výdajů.

29.6.2023 v 21:39 | Karma: 27,88 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Daň z odebrané hodnoty

Bydlet ve vlastním je hlavně jistota, míní bydlící ve vlastním i nebydlící ve vlastním, kteří by ale chtěli. Něco na tom jistě je, ale je toho čím dál méně.

27.5.2023 v 14:59 | Karma: 43,30 | Přečteno: 5401x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik